Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

prive reis Oeganda

Door: Jaap & Hanneke uit Ede

Privé rondreis Oeganda februari/maart 2022

Eindelijk was het weer zover, na bijna 2 jaar Covid 19 en een lange, sombere en saaie winter, ging onze in 2020 reeds geplande vakantie naar Oeganda nu toch echt van start! Dit werd voor ons de derde keer dat we naar Oeganda zouden gaan en Rob Minken van Matoke Tours had weer een zeer aantrekkelijk programma gemaakt. Er moesten heel wat covid gerelateerde zaken geregeld worden maar we zijn hierin heel goed begeleid door Rob.

Na een prima KLM vlucht kwamen we op tijd aan in Entebbe en waren we super snel door de douane en de teststraat. (Tip, ga voor in het vliegtuig zitten). Buiten werden we opgevangen door onze chauffeur en gids, Edwin en Allen. Heel toevallig hadden we Edwin 10 jaar geleden ook als chauffeur gehad in onze groepsreis. Een zeer betrouwbare aardige kerel en een uitstekend chauffeur. Allen neemt deel aan een nieuw project om vrouwen in Oeganda op te leiden als “chauffeur, gids”. We werden gevraagd of we daar aan mee wilden werken en dat vonden we uiteraard geen enkel bezwaar. Het bleek echt een toegevoegde waarde en we waren heel blij met haar gezelschap. In de heerlijke “Via, Via Lodge” in Entebbe lekker geslapen en de volgende dag met z`n vieren op pad en het avontuur tegemoet. Het voelde al heel snel weer erg vertrouwd en het was heel mooi om weer nieuwe dingen te zien, te voelen en te beleven?. Uiteraard kwamen de mooie leuke herinneringen weer boven, die we onderling uitwisselden, ongelooflijk wat dan weer naar boven komt drijven. De doorgaande hoofdwegen zijn wel een stuk beter geworden en soms zelfs echt heel goed. Ook zie je de economische ontwikkelingen in de dorpjes waar je doorheen rijdt. Bavianen hebben daar echter geen boodschap aan en steken nog gewoon en onbevreesd, met de hele familie over. Het Zuid Westen met Bwindi en de berggorilla`s slaan we dit keer over maar we gaan wel naar Kibale Forest de chimpansees opsporen. Dan naar NP Semliki en Lake Albert aan de Congolese grens. Via NP Murchison Falls naar NP Kidepo Valley, net onder Zuid Soedan en via de Oost grens met Kenia weer Zuidwaarts naar Moroto (karamajong stammen), Mount Elgon en Sipi Falls (uitdagende maar mooie nature walk). Prachtige ritten door een land met de meest veelzijdige natuur, met betoverende uitzichten en de enorme diversiteit aan vogels. Lodges op de meest mooie locaties, mooie mensen, bijzondere ervaringen, in één woord, “een schitterende beleving”! We hebben al aardig wat landen in Afrika bezocht maar Oeganda is toch echt voor ons de PAREL. Naast goede wegen ook behoorlijk wat dirt roads, wat ons wel van onze rugpijn verloste door de African massage?  

Met Edwin als chauffeur hebben we ons de hele reis veilig en op ons gemak gevoeld. Tevens zijn we weer een stuk wijzer geworden door al zijn kennis van het land en zijn geschiedenis. Allen is een hele sociale slimme dame met ook veel kennis van de dieren en de natuur in haar land. Vaak zag zij als eerste een vogel of dier en nam ons daar dan in haar enthousiasme helemaal in mee. Prachtig om te ervaren hoeveel uitzonderlijke kennis zij en Edwin hebben en ons daar met heel veel plezier kennisgenoot van maakten. In Oeganda staan niet veel ANWB borden en haar hulp met het vinden van de juiste route hielp ook de zeer ervaren Edwin en heeft ons heel veel tijd bespaard, die we dan weer beter konden gebruiken.

Rob heeft voor ons weer een prachtige nieuwe rondreis georganiseerd, waarin alles prima geregeld en afgestemd was! Mede door het samen reizen met Edwin en Allen was ook deze vakantie weer een onvergetelijk mooie beleving.
 

Groet, Jaap en Hanneke uit Ede.