Afrika magazine
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!Eind maart trokken Michèle en Mariëlle met een kleine koffer vol luchtige kleding naar de paradijselijke Seychellen. Een korte studiereis naar een droombestemming! Want wie kent ze niet, die foto’s van parelwitte stranden, geflankeerd door immense granieten rotsformaties en vergezeld van tropisch groene vegetatie. En dat alles met op de voorgrond kristalhelder en azuurblauw water ….
Tijd om een van onze nieuwste bestemmingen nader onder de loep te nemen en met eigen ogen te aanschouwen waarom de Seychellen zo bijzonder zijn.
– Geschreven door Mariëlle Koudijs & Michèle Wilting
Snorkel en duikbril? Check! …. Bikini en zonnebrand? Check!
De koffers staan gepakt. We hadden er een uitdaging van gemaakt om alles in een handbagagekoffertje mee te nemen. We gaan tenslotte eilandhoppen op een tropisch paradijs en veel hebben we niet nodig. Bovendien hebben we op het einde van onze reis nog een pareltje te bezoeken met een klein vliegtuigje, waarbij we ook maar beperkte bagage mee kunnen nemen.
Na een nachtvlucht met Turkish Airlines – en overstap in Istanbul – komen we de volgende dag rond 11 uur aan op Mahé. Er is een landingsbaan en een kleine aankomsthal. Na alle douaneformaliteiten staan we er dan toch echt, op de Seychellen! Wel nog snel even omkleden naar luchtigere kleding … .
Mahé is het grootste eiland, waar ook de internationale luchthaven zich bevindt. Het is ook het meest bevolkte eiland van de Seychellen. Het binnenland is er bergachtig, waardoor de belangrijkste wegen rondom het eiland lopen en enkele doorkruist het eiland. De meest ideale manier om het eiland te verkennen is met een huurauto. Wij zijn er echter maar kort en moeten in die tijd een aantal hotels en bezienswaardigheden bezoeken, daarom worden we rondgereden.
Onze chauffeur Ashil is een enthousiaste spraakwaterval. Hij praat ronduit, en niet altijd alleen over de bezienswaardigheden, ook over de politiek en vooral hoe hij er zelf over denkt. Veel tijd om er dieper op in te gaan is er echter niet, want we rijden direct naar een aantal hotels voor een inspectiebezoek bij Pineapple Beach Villas, Four Seasons, Anse Soleil Beachcomber en Valmer Resort.
Ashil heeft blijkbaar een grote passie voor Dubai, hij wil er graag naar toe op vakantie. Maar waar komt die interesse vandaan? Dat blijkt al snel als we op een uitkijkpunt staan boven Victoria en hij ons wijst op de kunstmatige schiereilanden die zijn aangelegd in het ondiepe water voor de kust. Veel wegen rond Mahé worden opgeknapt en verbreedt door bouwbedrijven uit Dubai. En die eilanden … “Net zoals in Dubai”, voegt hij er aan toe. Bouwen op Mahé valt niet mee en de meeste toegankelijke stukken land zijn reeds volgebouwd. Uitbereiding moet dus gebeuren aan de kant van het water.
We rijden door tot aan onze overnachtingsplek in het noorden van Mahé, Carana Beach Hotel. Een hotel met 40 ruime chalets (al dan niet met privé zwembad) gelegen aan een prachtig wit strand met grote granieten rotsblokken. De golfslag is hier wat sterker en de stromingen kunnen soms verraderlijk zijn. Dus zwemmen laten we even voor wat het is. Er is gelukkig een heerlijk zwembad waar vanwaar we uitkijken over de mooie kleine baai!
De volgende dag gaan we op verkenning in deze omgeving. Eerst bezoeken we nog even een hotel op weg naar Beau Vallon. Het BLISS Hotel is het derde oudste hotel van de Seychellen. De sfeer en uitstraling van de kamers zijn werkelijk prachtig. Een architect die voor zijn overzeese familie verblijfruimte wilde creëren kocht de ruïne van het hotel op en verbouwde het tot een prachtig verblijf. In eerste instantie bestond het hotel alleen uit de zeezijde kant, later is aan de andere kant van de weg de rest bijgebouwd. In het hele hotel zie je echt dat een architect met gevoel voor elegantie, eenvoud en gebruik van juiste materialen er een eigen twist aan heeft gegeven; geen kamer is hetzelfde. Wat een heerlijke plek! Naast het hotel ligt een vissersstrand waar op alle dagen (behalve zondag) rond 11.00 en 16.00 de vissers terug het strand op komen om hun vers-gevangen vis te verkopen. Helaas voor ons is het zondag en is er dus geen activiteit.
Ashil brengt ons vervolgens naar Beau Vallon, of eigenlijk een stukje verder tot aan het startpunt van de Anse Major trail. Dit is een natuurwandeling met fantastisch uitzicht op de kust en aan het einde een prachtige, bijna verlaten baai om te zwemmen. Het pad is niet altijd even vlak en rosten en klimpartijen maken het op sommige stukken – zeker met nat weer – uitdagend. We reizen in maart en de luchtvochtigheid is hoog, het is pittig op sommige stukken en fijn dat we voldoende water bij ons hebben.
We nemen de tijd en de route is prachtig, mooie uitzichten, met gelukkig ook voldoende schaduw door de begroeiing. Na een uur bereiken we uiteindelijk dat prachtige strand! En klein hutje aan de rand van het strand biedt verkoelende drankjes en een heerlijk vers bereide maaltijd met rijst, vis van de bbq en octopuscurry. Die curry moet je proeven als je op de Seychellen bent, een populair lokaal gerecht! Wij zijn in ieder geval fan.
Tip: Er is taxiboot die je – bij een rustige zee – terug kan brengen van Anse Major naar Beau Vallon. Ben je met een huurauto, dan moet je natuurlijk wel onthouden waar de auto staat en waar/of je in de buurt afgezet kan worden! Spreek op tijd de kapitein aan, zodat je een plekje voor een bepaalde tijd kan reserveren!
Na een aantal uren relaxen, snorkelen en genieten van deze prachtige omgeving pakken we de Happy taxi (taxiboot) terug naar Beau Vallon, dat scheelt een hele klim en wandeltocht terug.
Beau Vallon is het langste strand van de Seychellen en vooral populair voor zowel lokale bevolking als toeristen. Zeker in het weekend is het hier druk, dan trekken de locals met heel de familie naar schaduwrijke plekken onder de bomen. Ze slepen stoelen, tafels, kleden, voldoende eten en drinken mee voor een dag aan het strand en veel plezier met elkaar.
Al die gezelligheid heeft wel een nadelig effect. Met een blikje bier achter het stuur komt hier regelmatig voor en we zien ze her en der echt slingeren over de weg. Opletten dus in het weekend!
De volgende ochtend worden we naar de haven gebracht voor de boot – Cat Cosos – naar Praslin. Op de ferry terminal worden we opvangen door een vertegenwoordiger van onze lokale agent, welke ons helpt met inchecken en bagageafhandeling. Wat heerlijk, we worden zo lekker ontzorgd. Het enige wat we nu nog moeten doen is boarden voor een tocht van 1 uur en 15 minuten naar Praslin. De zee is kalm en de overtocht loopt voorspoedig. Ook hier staat er weer iemand klaar die ons naar onze chauffeur, Gersin, brengt. We inspecteren een aantal hotels in Anse Volbert aan de Cote d’Or; Les Laurier, Acajou Beach Resort en L’Archipel.
Tip: We zijn gecharmeerd van het kleine plaatsje, waar bij het strand foodtrucks staan…. Onze lunch was al geregeld bij Les Laurier, maar anders waren we er zeker gestopt om hier iets te gaan eten. In ieder geval een leuke tip voor wie in de buurt overnacht.
Vervolgens rijden we door naar Valléé de Mai, het groene hart van Praslin en herbergt het grootste intacte bos van de endemische Coco de Mer-palm van de Seychellen. Gids Paul vergezeld ons op een wandeling langs palmen en de grootste, dubbele kokosnoten ter wereld. De pit in de noot van de Coco de Mer behoort tot de zwaarste zaden ter wereld en kan 18 kilo wegen. We hebben ze getild en ze zijn inderdaad flink aan gewicht. Een gids blijkt echt toegevoegde waarde, anders hadden we de zwarte papegaai en gekko’s gemist die zich schuilhielden tussen de palmen.
Einde dag rijden we naar het noorden voor het meest beroemde strand van Praslin, Anse Lazio. En dat is niet voor niets; helder turquoise water, gouden zand, palmbomen en tropisch groen en indrukwekkende granieten rotsen maken dit een van de mooiste stranden ter wereld. We sluiten de dag af aan de westkant bij Grand Anse, in de Indian Ocean Lodge. Hier genieten we van een mooie zonsondergang vanaf het lange strand. Alle 32 kamers zijn hier hetzelfde, verdeeld over acht gebouwen met twee lagen in traditionele Creoolse architectuur. Kinderen tot 12 kunnen hier eenvoudig in de kamer bij de ouders verblijven op geïntegreerde banken. Op de benedenverdieping is alles geschakeld, zodat het ideaal is voor families met oudere kinderen.
Vandaag gaan we op pad naar La Digue, bekend als het meest fotogenieke eiland van de Seychellen. Hier kijken we al maanden naar uit en eindelijk is het zover. De ferry naar La Digue doet er slechts een kwartiertje over en bij aankomst staat onze lokale agent al te wachten. Fietsen worden snel geregeld en dan gaan we op ontdekking. We fietsen direct naar L’Union Estate Park, hier kun je ook het Plantation House en Vanille plantage bezoeken en de Seychellenreuzenschildpadden zien. De belangrijkste attractie hier zijn de beroemde stranden zoals Grande Anse en Anse Source d’Argent. Anse Source d’Argent is ons voornaamste doel, we hebben een vroege boot genomen en zijn voor de grote drukte bij dit strand. Fantastisch, helemaal voor onszelf. We kijken onze ogen uit. We lopen steeds verder naar het zuiden en komen steeds bij een ander strandje met andere rotsen. Iedere keer opnieuw worden we verrast. Langs het hele pad staan ook geregeld kleine hutjes waar je wat kunt drinken en snacken. Tegen de tijd dat we weer naar onze fiets lopen zien we steeds meer mensen arriveren. Tijd om andere delen van La Digue te verkennen.
Zoals gezegd pakken we hier dus de fiets. En dat doet bijna iedereen. Het eiland is maar 10km2 groot en de afstanden zijn dus nooit lang. Ideaal met een mandje voorop of achterop, duikbril met snorkel en tas erin en gaan. Stoppen bij een mooi strandje waar je even lekker kan snorkelen of zwemmen of gewoon chillen op het strand. De stranden hier behoren tot de mooiste ter wereld, veelal net grote granieten rotsblokken, azuurblauw en helder water, groene vegetatie en gouden stranden! Het water is ook nog eens heerlijk warm, zo warm dat het niet eens afkoelt als je er in springt.
Na dit heerlijke strand is het tijd voor wat hotel inspecties. We bezoeken La Digue Island lodge, de grootste en eerste van het eiland met typsiche A-frame huisjes, daarna fietsen we door naar Chateau St Cloud aan de rand van het plaatsje La Réunion en aan de voet van de berg Eagle’s Nest. Een oud kasteel in koloniale stijl in een prachtige groene omgeving! Uiteindelijk fietsen we verder via het noorden naar de oostkust. Bij een leuk klein eettentje, Chez Jules, hebben we een heerlijke lunch en vers vruchtensapje. Nog een hotel brengen we een bezoek, Patatran Village Hotel, naast een prachtig klein wit strandje, Anse Patates, met grote rotsblokken. Niet voor niets erg populair, het is er adembenemend. Hier halen we onze snorkelspullen tevoorschijn en gaan we opzoek naar kleurrijke vissen. Bij Anse Severe hadden we leuke strandtentjes gezien, en daar willen we de dag afsluiten met een heerlijk drankje onder de bomen voordat we de fietsen inleveren en terug varen naar Praslin.
La Digue heeft onze verwachtingen overtroffen. Anse Source d’Argent was erg mooi, maar er is zoveel meer en ook kleine andere strandjes die je zelf ontdekt per fiets zijn meer dan de moeite waard!
De volgende dag varen we al weer vroeg terug naar Mahé om later in de ochtend in met een klein vliegtuigje in een half uur naar Denis Private Island te vliegen. Onderweg zien we Praslin, La Digue en andere kleine eilanden in de verte liggen.
Het koraaleiland is slechts 152 hectare groot. Een klein deel van het eiland is gereserveerd voor het resort dat slechts 23 bungalows telt. De cottages liggen verscholen tussen de palmbomen en hebben geen telefoon of internet verbinding, we koppelen dan ook helemaal af van al het digitale en komen echt tot rust. Nou ja, we zijn druk met allerlei leuke activiteiten, dus echt rusten doen we niet. We zijn er maar een paar dagen en er is veel te doen.
Elke cottage is hier ontworpen met natuurlijke materialen en heeft een openluchtbadkamer, privé-tuin met terras en daybed en een veranda met uitzicht op de oceaan. De Beach Villa is de meest ruime optie, met een privézwembad en een eet- en loungepaviljoen aan het strand. Alles ademt exclusiviteit. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam en staat altijd voor je klaar met een vriendelijke glimlach en een “good morning, how are you?”, soms voor ons een beetje too much, maar nooit vervelend.
Bij iedere bungalow staan fietsen om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen, ideaal. Dus dat doen wij ook… ons eerste ritje eindigde al tussen de koeien!
Denis Island is voor ca. 70% zelfvoorzienend in voedsel; groenten, fruit, melk, vlees en eieren worden lokaal geproduceerd. En natuurlijk wordt er dagelijks vers gevangen vis geserveerd. Tijdens onze rondleiding over het eiland wordt hier uitgebreid en met trots over verteld. We krijgen een kijkje bij de boerderij met alle dieren en plaatsen waar groeten en fruit wordt verbouwd. Eén keer per maand komt er een bevoorradingsschip met proviand en benodigdheden die niet op het eiland verbouwd of geproduceerd kunnen worden. Denis heeft ook een beschermd gebied voor reuzenschildpadden. Bij onze cottage in de buurt leven de oudste waarvan Toby met zijn 250 jaar echt wel de alleroudste is. Bij de boerderij worden de jongere landschildpadden gehuisvest, en dat zijn er veel!
Het overgrote deel van het eiland wordt bepaald door de jungle, waar we te fiets of te voet doorheen kunnen gaan. Het is er veilig want er zijn geen gevaarlijke dieren. We hebben daardoor alle ruimte om op ontdekking te gaan over het eiland. Het eiland ondersteunt ook beschermde diersoorten zoals de Seychellenwarbler, Magpie Robin en de Paradise Flycatcher.
Overdag krijg je een fiets bij je huisje waarmee je het eiland rond kan fietsen. Op onze eerste fietstocht naar het prachtige strandje Belle Etoile nemen we een verkeerde afslag (hoe is het mogelijk op zo’n eiland?) en komen we zoals gezegd midden tussen de koeien uit.
Want wel of geen verkeerde afslag, op zo’n klein eiland kan je eigenlijk niet verdwalen en komen we gelukkig al snel op het prachtige strandje Belle Etoile uit. We gaan er namelijk snorkelen! Dat is natuurlijk een activiteit die niet kan en mag ontbreken op een eiland. Dit is de plek op het eiland om samen met zeeschildpadden (Hawksbill en Green turtles) te snorkelen. Het ondiepe water is een veilige plek voor jonge haaien, roggen en zeeschildpadden om zich tegoed te doen aan de grasvelden onderwater. Wij krijgen er geen genoeg van en uren lang zwemmen we tussen de schildpadden. De ene keer schieten ze weg als we in de buurt komen, de andere keer blijven ze minuten langs met ons meezwemmen. Wat een genot. Iedere dag zijn we hier te vinden, zelfs op ons paddel board zien we zeeschildpadden onder ons door zwemmen en schieten kleine haaitjes voor ons board uit. We zijn zo gefascineerd door deze gracieuze dieren, dat we op een moment niet in de gaten hebben dat het weer is omgeslagen, tijdens een tropische plensbui fietsen we terug naar onze cottage. We zijn toch al nat dus erg vinden we het niet, wel handig dat we direct ‘achterom’ naar de buitendouche kunnen om alle blubber af te spoelen…
Een andere prachtige plek om te snorkelen ligt bij het restaurant voor. Hier zien we kleurrijk koraal, vele gekleurde vissen, roggen en haaien. We halen onze duikvaardigheden weer op als we met PADI dive master wat verder het koraal over varen. Na een korte opfriscursus duiken we de diepte in. Na een prachtige duik door helder water, langs koraal, tussen de kleurrijke vissen, roggen en een haai steken we na 45 minuten weer ons hoofd boven water.
Voor ultieme ontspanning na al dat fietsen, duiken en snorkelen genieten we van een massagebehandeling. In onze tuin worden twee bedden neergezet. In de rustgevende, openluchtomgeving krijgen we een ontspannende massage. Omgeven door tropisch groen en met de geluiden van vogels en golven op de achtergrond worden we helemaal zen.
Over het eten hebben we het helemaal nog niet gehad, maar moeten we toch echt mee afsluiten, want wat een genot! Iedere dag hebben we werkelijk voortreffelijk gegeten. Van Creools buffet, Aziatisch buffet met live-cooking en sushi tot uitgebreide ontbijtkeuzes en overheerlijke lunches. Er is zoveel keus, mega vers en alles met passie en erg veel smaak bereid. We worden enorm verwend tijdens ons verblijf …
Einde verblijf Denis is gekomen. Een golfbuggy brengt ons terug naar de airstrip waarna we een privévlucht terug hebben naar Mahé. De landing op Mahe is prachtig. We rijden nog naar La Roussette, op 10 minuten rijden van de luchthaven. Hier hebben we een dagkamer tot aan vertrek. Nog gaan nog even lunchen en wandelen langs de weg naar de craft village in de buurt, erg leuk op een terrein met koloniale gebouwen. Hier staan kleine huisjes die zijn ingericht tot handwerk- en souvenirwinkeltjes; ideaal voor de laatste inkopen. Ook zit er in deze buurt de Takamaka rum-distilleerderij, voor ons is er helaas geen tijd om deze te bezoeken. Heb je zelf meer ruimte, dan is dit zeker de moeite waard.
Tip: iedere laatste zaterdag van de maand is er een Bazaar bij de Craft Village in de buurt van het hotel. Een gelegenheid voor de lokale bevolking met stalletjes met eten en drinken en spulletjes die ze willen verkopen. Live muziek en de gezelligheid trekt een groot publiek.
Ons verblijf op de Seychellen was top, de afsluiting op Denis de kers op de toch al zo heerlijke taart. Wat een paradijs!
Al overtuigd om de Seychellen op je bucketlist te zetten? Stel je voor: je voeten in het kristalheldere water, zo warm en blauw dat je bijna vergeet hoe het voelt om ooit weer op het vaste land te staan. En dan kom je misschien wel oog in oog te staan met een schildpad die langzaam door het water glijdt, totaal zorgeloos, alsof hij de tijd heeft gepauzeerd. Wij zeggen… “Geen excuus meer nodig, gewoon doen!”
Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!
Wilt u maandelijkse inspiratie ontvangen voor uw Afrika avontuur? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief!
Het Matoke Magazine boordevol reisinspiratie ontvangen? Wij sturen het u graag per post toe!
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!