9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Zambia & Malawi: familiereis

Zambia & Malawi: familiereis

Dag 1

Vertrek Nederland/ België

Het avontuur begint! Na maandenlang naar de vakantie te hebben uitgekeken, stapt uw gezin op het vliegtuig naar Livingstone. Vrijwel alle vluchten maken een overstap. We zoeken samen de best passende vlucht uit zodat iedereen uitgerust in Zambia arriveert.

Dag 2

Aankomst Livingstone, Victoria Watervallen

In de ochtend of middag landen de vluchten op Livingstone Airport. Bij aankomst staat de goedlachse chauffeur te wachten. “Mwaiseni ku Zambia, mwatandala shani” (welkom in Zambia, hoe maakt u het?). Na de kennismaking brengt hij u in een half uurtje naar de fijne accommodatie, gelegen in een groen buitengebied aan de Zambezi rivier. Geniet in de middag met het gezin van de prettige accommodatie met zwembad. Laat u alvast informeren over de verschillende activiteitenmogelijkheden voor de komende dagen. Even heerlijk acclimatiseren met elkaar vanmiddag!

Dag 3 en 4

Activiteiten Victoria Falls, incl. quadbiken!

De Victoria Watervallen is één van de bekendste plekken van Afrika. Daardoor zijn er veel verschillende activiteiten mogelijk in de regio. De watervallen kunt u gemakkelijk individueel bezoeken. Standaard staat er een quadbike-avontuur gepland met elkaar door ruraal Zambia, net buiten Livingstone. Een bijzondere introductie in het lokale leven op toffe wijze uitgevoerd! 

Victoria watervallen

Deze dagen verblijft u bij wellicht de meest mythische locatie van Afrika. Mosi-oa-Tunya, letterlijk vertaald 'de rook die dondert', ofwel de Victoria Watervallen. Reizigers worden aangetrokken door de pure kracht van het water, de safariparken in de omgeving en de adrenaline verhogende activiteiten. De Victoria Watervallen stellen dan ook geen reiziger teleur!

Quadbiken

Onder begeleiding van een ervaren quadbike gids gaat u op avontuur in ruraal Zambia, op steenworpafstand van Livingstone. U scheurt gemiddeld met zo’n 30-45 km per uur over de rode zandpaden in de natuur en voorbij lokale dorpen. Zo krijgt u op spectaculaire wijze een mooi beeld van het lokale leven in Livingstone. U wordt opgehaald en weer afgezet bij uw accommodatie. Het quadbiken duurt twee uur.

Helicopter of Microlight vlucht – (optioneel)

U krijgt pas echt een idee van de daadwerkelijke hoeveelheid water en kracht wanneer u de watervallen vanuit de lucht aanschouwd. Kies voor een adembenemende microlight- of helikoptervlucht. De vluchten vertrekken vroeg in de ochtend en duren ongeveer één kwartier. Dit geeft u voldoende tijd om totaal omver geblazen te worden van de kracht en schoonheid van de Victoria Watervallen. Dit is zonder twijfel dé beste activiteit mogelijk! Boek uw voorkeursvlucht vooraf om teleurstellingen ter plekke, door drukte, te voorkomen.

Dag 5

Safarivlucht naar South Luangwa. Jeep- en nachtsafari

Er staat een leuke en spannende dag gepland. Eerst neemt u de vlucht via Lusaka naar South Luangwa. Dit zijn kleine sportvliegtuigjes die laag blijven vliegen. Verwonder met elkaar over het prachtige, glooiende landschap boordevol boerderijen en dorpjes! Bij aankomst op Mfuwe Airport staat een nieuwe chauffeur te wachten. Klim in de gigantische Landcruiser welke plaats biedt aan zes reizigers. Tijdens de eerste rit naar de accommodatie wordt u waarschijnlijk al verrast door het zien van het eerste wildleven. Dat past ook echt bij Zambia… er zijn geen hekken waardoor het wildleven vrij overal kan bewegen. De safari-lodge ligt aan de schitterende Luangwa rivier, waar alleen al zo’n 25.000 nijlpaarden ‘wonen’. Na de introductie bij de accommodatie is het hoog tijd om, met de verrekijker om de nek, samen met de ranger op zoek te gaan naar al het wildleven

Namiddag jeep- en nachtsafari

Wanneer u bent opgefrist staat de namiddagsafari op het programma. Op zoek naar de eerste giraffen, olifanten, leeuwen etc. Ook de prachtige bijzondere gazellesoorten krijgen de aandacht, waarvan de kudu's en puku's de meest majestueuze zijn. Rond het vallen van de avond wordt de open jeep aan de Luangwa rivier gezet. Onder het genot van een drankje geniet u van de zonsondergang. Daarna gaan de spotlichten aan en gaat de nachtsafari van start.

Dag 6 en 7

Safari's South Luangwa

De komende dagen staan in het teken van safari's in South Luangwa. Met de verrekijker om de nek gaat u  met de ranger op zoek naar de wilde honden, olifanten, leeuwen en bijzondere gazellesoorten! Uiteraard neemt de ranger uitgebreid de tijd om alle dieren en fauna uit te leggen! 's Middags geniet u heerlijk bij het verfrissende zwembad.

South Luangwa Nationaal Park

South Luangwa staat specifiek bekend om de hoge aantallen wilde honden en luipaarden. Maar ook worden leeuwen tijdens een bezoek aan South Luangwa vrijwel altijd gezien. Daarnaast moet u de endemische Thornicroft giraffe en Crawshaw zebra niet vergeten. Deze kunt u nergens anders in Afrika zien met uitzondering van South Luangwa! Tot slot trekt South Luangwa ook vogelliefhebbers aan. Met name de kleurrijke Carmine bijeneters die hun nestjes bouwen in de Luangwa rivier zijn erg fotogeniek.

Safari activiteiten

South Luangwa is het meest wildrijke park van Zambia. Vrijwel alle roof- en zoogdieren komen hier in hoge concentraties voor! Kies voor de optimale safaribeleving door zowel op wandel- en jeepsafari te gaan deze dagen. U zult zien dat de leeuwen over de savannes struinen, terwijl de luipaarden en wilde honden zich schuil houden in de bosrijke regio's. De gigantische kuddes buffels zijn het best in de struikgewassen te vinden! Uw ranger gaat zijn uiterste best doen om het imposante imago van South Luangwa waar te maken.

Dag 8

Reisdag Lilongwe, bezoek Kumbali boerderij

In de ochtend staat uw goedlachse Malawiaanse gids te wachten. Na de kennismaking gaat de reis verder per airconditioning auto met als eerste stop; Lilongwe. U arriveert in de namiddag bij het heerlijke landgoed van Kumbali. De lodge staat bekend om haar culinaire uitspattingen, prachtige kamers en het mooie uitzicht over de dorpen en landerijen. Indien gewenst kunt u vanmiddag een kijkje nemen op de boerderij, vrijwel alles wordt namelijk zelf geproduceerd in de boerderij op loopafstand. 

Boerderij bezoek

Kumbali Lodge is behoorlijk zelfvoorzienend in haar voedsel. Dat komt door de boerderij die ze hebben, op loopafstand van de lodge gelegen. Vanmiddag maakt u samen met een medewerker een mooie wandeling over het terrein zodat u een kijkje krijgt in het reilen en zeilen van een boerderij en lodge in Afrika. Daarnaast ontmoet u de vriendelijke medewerkers die zich inzetten voor een memorabel verblijf, voor- en achter de schermen!

Dag 9

Transfer naar Liwonde. Namiddag safari

Het sprookjesachtige Liwonde Nationaal Park staat op de planning! Na een poosje rijden arriveert u in het dorp Liwonde. Het is een leuke rit waarbij u door andere kinderen en dorpelingen enthousiast wordt toegezwaaid. Stop dan ook zeker bij het schooltje voor een ontmoeting met uw kinderen en de Malawiaanse kinderen. De kinderen kunnen wellicht een lesje meedoen of potje voetballen buiten alvorens de weg wordt vervolgt. Uiteindelijk komt u bij de bootlanding aan. Het voertuig blijft achter en u neemt plaats in de safariboot. Dit is een prachtige introductie over de Shire rivier terwijl de palmbomen naast de baobabs staan te wuiven in de wind. Ook liggen de eerste krokodillen en nijlpaarden al te loeren vanuit het water.

Namiddag en nachtsafari

Vanmiddag gaat u Liwonde per jeepsafari beleven. De open jeep brengt u via verschillende paden diep het park in. Uiteraard ontbreken de drankjes voor de borrel bij ondergaande zon niet. Rond het vallen van de avond stopt u bij de rivier voor dit klassieke safarimoment terwijl de zon achter de horizon zakt. Daarna gaan de spotlichten aan voor de nachtsafari! Liwonde is één van de betere parken om de gigantische Pels Visuil te zien. Houd uw oren en ogen open tijdens de nachtsafari voor de visuil en meer!

Dag 10

Safari's in Liwonde

Een spannende dag in het mooiste wildpark van Malawi. Samen met de gids trekt uw gezin er in de ochtend en namiddag op uit. Op zoek naar de neushoorns, cheeta’s, olifanten, nijlpaarden en meer! Natuurlijk geeft de ranger leuke achtergrondinformatie over de dieren en de natuur. Tussen de safari’s door kunt u met de kinderen gebruik maken van het verfrissende zwembad. Een heerlijke dag in Afrika welke in het teken staat van dieren, ontspanning en de vriendelijke medewerkers! 

Liwonde

Liwonde is het meest betoverende wildpark van Malawi. De Shire rivier is de levensader en stroomt krachtig het hele jaar door het park. Het creëert een schitterende waterrijke omgeving waarbij safari’s zowel over land als per boot uitgevoerd kunnen worden. Doordat het park vruchtbare en drogere gebieden kent, wordt het wild hier vrij gemakkelijk gespot. Het wildleven wat hier in grote getallen voorkomt zijn olifanten, zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, hartenbeest, impala’s en andere gazelle soorten. Ook worden de leeuwen, cheeta’s en neushoorns met regelmaat gezien. Tot slot komen er 450 vogelsoorten voor, waarvan de Pels Visuil de meest imposante is!

Volle dag safari – safariactiviteiten

U wordt vandaag nog voor dag en dauw gewekt. Tijdens de zonsopgang kunt u Liwonde bijvoorbeeld per boot gaan ontdekken. De nijlpaarden (méér dan 1900) en krokodillen (méér dan 1800) noemen deze rivier hun thuis. Een zeer fotogenieke activiteit waarbij olifanten, met hun kalveren, vaak hun dorst aan de oever komen lessen. Kies in de middag voor de jeepsafari waar de nadruk ligt op de cheeta's, leeuwen, sabelantilopen en meer!

Dag 11

Ochtendsafari Liwonde. Authentiek Lake Malawi

Ontwaak samen met de Afrikaanse natuurgeluiden. Het is mogelijk nog één safariactiviteit te ondernemen deze ochtend. Na het ontbijt vervolgt de route. Dit keer staat het tropische Lake Malawi op de planning. Het is slechts zo'n drie uur rijden waarbij de omgeving steeds meer tropisch en droog wordt. Uitgestrekte, vrolijke dorpen met palm- en baobab bomen domineren de route. Wanneer de heuvels van Lake Malawi Nationaal Park opdoemen, weet u dat u er bijna bent! Vanmiddag ervaart u puur Lake Malawi in het bruisende Cape Maclear. Authentieker Malawi beleven is haast niet mogelijk!

Dorpswandeling Cape Maclear

In de namiddag maakt u een dorpswandeling onder begeleiding van een lokale inwoner van Cape Maclear. Hij of zij vertelt u over hoe is om op te groeien aan het meer van Malawi, te leven van de vis- of landbouw. Uiteraard kunt u ook een praatje maken met de andere dorpelingen, het schooltje en de lokale kliniek bezoeken. Zo krijgt u een intiem kijkje in het rurale bestaan van Cape Maclear.

Dag 12 en 13

Kanovaren en snorkelen op het idyllische Mumbo Island

Om 9 uur vertrekt de boot naar het idyllische Mumbo Island, op 45 minuten varen gelegen van Cape Maclear. U wisselt de kleurrijke stranden met haar speelse kinderen in voor verlaten goudgele stranden op het tropische Mumbo Island. Dit eiland behoort tot het mooiste van Malawi en staat in het teken van ontspannen, kanovaren, snorkelen, wandelen en lekker eten.

Lake Malawi Algemeen

Vandaag beleeft u Lake Malawi op uw eigen manier met haar diverse mogelijkheden. De gouden stranden, imposante baobab bomen en duizenden cichliden soorten in het meer maken Lake Malawi de onbedorven, tropische bestemming van Afrika. Een heerlijke intermezzo zo te midden van de rondreis.

Activiteiten Lake Malawi – Mumbo Island

Met recht noemt Matoke Tours Mumbo Island één van de hoogtepunten van een reis naar Malawi en Zambia. Het absolute desolate gevoel van Robinson Crusoe in een comfortabel jasje van heerlijke maaltijden, 1000 kleurrijke cichliden en passerende nijlvaren maakt dit de meest ongerepte tropische ervaring mogelijk. Bekijk ter plekke of u gaat kanovaren, snorkelen, duiken (tegen betaling), wandelen, luieren of op een sundowner boottour gaat. Alles mag en niets moet gaat hier boven alles op!

Dag 14

Sluit in stijl af bij het mooiste boetiekhotel!

Na het ontbijt op Mumbo Island neemt u de boot terug naar Cape Maclear. Bekijk voor de laatste keer de majestueuze visarenden die fier vanuit de baobab-bomen over het meer van Malawi uitkijken. De gids staat u op te wachten in het dorp. Vanaf hier rijdt u in zo’n vijf uurtjes naar Lilongwe via de landschappelijk prachtige route via het Dedza gebergte. Onderweg passeert u kleine bergdorpjes die indrukwekkende houtsnijwerken maken. Uiteraard kunt u overal stoppen waar gewenst! 

In de middag arriveert u bij het mooiste hotel van Lilongwe; L’Atitude 13. Na twee weken genoten te hebben van de Afrikaanse hoogtepunten kunnen papa en mama de reis in stijl afsluiten met een massage of manicure. De heerlijke tuin met zwembad zorgt voor voldoende afleiding voor de kinderen terwijl de ouders zich in de watten laten leggen! 

Lilongwe

De huidige hoofdstad van Malawi is een relatief nieuwe stad in het land. Tot 1974 was Zomba de hoofdstad van Malawi. Echter ligt Zomba ver in het zuiden en besloot de overheid dat een nieuwe locatie, midden in het land, een betere keuze was. En zo werd in 1975 Lilongwe geïntroduceerd als nieuwe hoofdstad van Malawi.
De stad is vernoemd naar de rivier Lilongwe die door de stad stroomt. Hedendaags kent Lilongwe een oud en een nieuw centrum (old town en new town). Het oude centrum wordt gekenmerkt door lokale markten, (oudere) handelsgebouwen, moderne winkelketens, supermarkten, hotels en restaurants. Reizigers zullen het oude centrum dan ook charmanter vinden.

Dag 15

Terugvlucht naar huis

Ontbijt tussen de kleurrijke vogels die het hotel vaak bezoeken. Nog één keer een baantje trekken in het heerlijke zwembad alvorens de bagage toch echt ingepakt moet worden. In een half uurtje rijdt u naar de luchthaven waar u afscheid neemt van de gids. U vliegt via een overstap terug naar huis.

Dag 16

Aankomst thuis

Terug op Nederlandse/ Vlaamse bodem. Ieder van het gezin komt thuis aan met een rugtas vol opgedane avonturen en warme ontmoetingen vanuit Zambia en Malawi!