Matoke Tours virtual reality safari – de virtuele reisbrochure

Het verhaal achter Virtual Gorilla

Vanaf de bank op gorilla tracking met de eerste virtuele reisapplicatie van Nederland

Stel je voor: je zet een speciale bril op, knippert met je ogen, en je gaat virtueel op reis naar een land in Afrika, in dit geval Oeganda. Je staat daar oog-in-oog met de magische berggorilla's, gaat op safari, bezoekt de mooiste lodges, rijdt rond in een 4wd safari auto en ontmoet Big Sam, één van onze favoriete gidsen. En dat terwijl je bij onze stand op de vakantiebeurs staat? Of zelfs vanuit je eigen huiskamer! Is dit sciencefiction? Nee! Het is 'Virtual Gorilla', 's werelds eerste virtuele reisbrochure.

Matoke Tours lanceert als eerste reisorganisatie ter wereld een virtual reality reisapplicatie. Vanaf vandaag kunnen consumenten thuis virtuele reiservaringen beleven door slechts een app te downloaden en een kartonnen bril te bestellen. Eenmaal de 'Virtual Gorilla applicatie' gedownload en de smartphone in het kartonnen omhulsel geschoven, kan de virtuele reiservaring echt beginnen.

Met de Matoke Tours Cardboard en een moderne smartphone kan je nu virtueel op safari gaan! Zo ziet de interface eruit van de 'Virtual Gorilla' app. Wanneer de gebruiker door de cardboard kijkt en zijn ogen op een menu item richt, wordt de sequence in 360 graden virtual reality afgespeeld.

Berggorilla's gefilmd in 360 graden

Het idee voor de virtuele reisbrochure ontstond in mei 2015 toen twee Nederlandse filmmakers van het Amsterdamse productiebedrijf VR Gorilla samen met Matoke Tours de regenwouden Oeganda introkken, om er te filmen met speciale 360-graden camera's.

"Vorig jaar heeft de reismarkt voor Afrika reizen een behoorlijke tik gehad door de Ebola epidemie” vertelt Paul Gevers, oprichter van Matoke Tours. “Wij vonden het tijd voor een positieve twist. Het leek ons een te gek idee dat consumenten vanaf de bank al op gorilla tracking kunnen gaan middels met een virtual reality bril. Het is niet uit te leggen hoe het voelt om tussen een groep wilde berggorilla's te staan, dat is een once-in-a-lifetime experience. Met dit project konden we positieve aandacht vragen voor de berggorilla’s én de mooie natuur in Oeganda. Nog voordat de filmmakers naar Oeganda vertrokken, besloten we daarom meerdere virtual reality producties te maken. Dit was een kans om de mooiste highlights van dit land in 360 graden vast te leggen. Eigenlijk was met die beslissing de virtuele reisbrochure geboren."Video scrollen in 360 graden

Bekijk bovenstaand fragment in 360 graden. Door de muis over het filmpje te slepen, verander je de positie. Kijk je met een smartphone? Beweeg dan de telefoon om zo om je heen te kijken.

Voor de échte virtual reality beleving is een Google Cardboard vereist. Deze is te bestellen via onze site of via de website van Google.

Virtuele reisbrochure met zes hoofdstukken

De filmmakers maakte uiteindelijk een complete 10-daagse reis door Oeganda om er op verschillende plekken in 360 graden te filmen. Tijdens het filmen van de gorilla tracking (te zien in het fragment hierboven) gebeurde iets bijzonders toen één berggorilla wel heel dichtbij kwam. Hiermee was de eerste gorilla selfie in virtual reality geboren.

Naast de gorilla tracking, wordt de gebruiker in de virtuele reisbrochure meegenomen naar verschillende reisbelevingen. Zo ontmoet je de gids die je safari begeleid (Big Sam), ga je op safari over land en over water, verken je alvast de lodges waar je overnacht, beleef je Oeganda vanuit de lucht (in een luchtballon) en ontmoet je de inheemse bevolking van Oeganda. In totaal zijn er zes virtuele hoofdstukken die zo een uitgebreid beeld geven van de (reis)mogelijkheden in Oeganda.Nieuw tijdperk aangebroken in de reisbranche?

Wij verwachten dat met de lancering van ‘Virtual Gorilla' een nieuw tijdperk is aangebroken voor de reisbranche. Reizigers kunnen nu thuis, vanaf de bank, componenten uit onze rondreizen ervaren. Zo kunnen klanten nog beter afstemmen waar ze naartoe willen en welke excursies ze willen boeken. Kies je voor de grote migratie van de wildebeesten in de Serengeti of ga je voor de gorilla tracking in Oeganda? Dat bepalen reizigers nu thuis door al letterlijk onderdeel te zijn van de beleving.

Verder kunnen wij als reisaanbieder met virtual reality specifieke unique selling points tonen. Wij deden dat zelf bijvoorbeeld door de lodges te filmen waar onze klanten overnachten tijdens de reis. Maar ook door de gids voor te stellen die de reis begeleid (Big Sam) en het 4wd vervoer in beeld te brengen.

Kom Virtueel op gorilla tracking tijdens de vakantiebeurzen!

Alle bezoekers aan de vakantiebeurs in Utrecht (13 t/m 17 januari) en Antwerpen (21 t/m 25 januari) kunnen bij de stand van Matoke Tours virtueel op gorilla tracking gaan. Matoke tours heeft daar een Afrikaanse jungle nagebootst waar drie bezoekers tegelijkertijd op tracking kunnen gaan met speciale virtual reality brillen. Na de tracking krijgt de bezoeker van Matoke Tours een gorilla certificaat uitgereikt, naar voorbeeld van het certificaat wat men in Oeganda ook ontvangt na de ‘officiële’ gorilla tracking. Dit certificaat wordt persoonlijk overhandigd door Big Sam, onze Oegandese gids die ook in onze 'Virtual Gorilla app' een prominente rol speelt!

Eerder dit jaar gaf Matoke Tours een korte preview van het Virtual Gorilla project op de World Expo in Milaan.

Video in 360 graden

Bekijk onderstaande fragmenten in 360 graden. Door de muis over het filmpje te slepen, verander je positie. Bekijk je de filmpjes op je telefoon? Beweeg dan de telefoon om zo om je heen te kijken. Voor de échte virtual reality beleving is een Google Cardboard vereist.


Bestel de Matoke VR Cardboard en download de Virtual Gorilla app

Download de virtual gorilla app

Bestel hier de Matoke cardboard

Vragen over ons Virtual Gorilla project?

Paul Gevers, directeur Matoke Tours en initiator van het project: 073 6123 364 of 06 28 94 98 33.
Mailen kan naar paul@matoketours.nl

Lisa Repkes, marketing manager Matoke Tours. 073 6123 364 of 06 30 03 50 49.
Mailen kan naar lisa@matoketours.nl

De 360 graden films zijn geproduceerd door productiemaatschappij VR Gorilla. Voorheen bekend als het Amsterdams Filmbedrijf. Na het project in Oeganda besloten zij een nieuw bedrijf op te richten dat zich helemaal richt op virtual reality producties, geïnspireerd door het gorilla avontuur doopten ze dit bedrijf tot VR Gorilla.