Volcanoes National Park

Volcanoes National Park is het oudste nationale park van heel Afrika! Voordat het gebied benoemd werd tot nationaal park bevatte het slechts een kleine oppervlakte rondom de Karisimbi, Mikeno en Visoke vulkanen dat voornamelijk bekend stond als beschermd leefgebied van de berggorilla’s. In 1929 werd het park uitgebreid richting het binnenland van Rwanda en naar Congo, dat toen nog in handen was van de Belgische overheid. Het park werd vernoemd naar de Belgische koning en kreeg de naam Albert National Park. Toen in het begin van de jaren ‘60 zowel Rwanda als Congo onafhankelijk werden, werd het park verdeeld onder de twee landen. Vanaf dat moment stond het park bekend als Volcanoes National Park!

Het park kreeg pas echte bekendheid toen de zoöloge Dian Fossey in 1967 naar Rwanda kwam. Vanwege de politieke onstabiliteit en de onveiligheid in Congo moest zij haar onderzoekscentrum daar sluiten. Ze richtte haar onderzoekscentrum opnieuw in tussen de Visoke en de Karisimbi vulkanen en noemde het Karisoke research center. Volcanoes National Park werd vanaf dat moment de uitvalsbasis van een indrukwekkend onderzoek naar de zeldzame berggorilla’s en de daarbij bijkomende strijd tegen de stropers.

Nadat Dian Fossey in 1985, vermoedelijk door stropers, van het leven werd beroofd gingen de pogingen tot conservatie van het gebied onverhoopt verder. Het park bleef lijden onder de vele praktijken van lokale stropers, die het nog altijd voorzien hadden op de berggorilla’s. Van 1990 tot 1999 was het park niet toegankelijk vanwege de Rwandese burgeroorlog. Om het toerisme naderhand een flinke ‘boost’ te geven werd er in 2005 gestart met unieke ‘baby naming ceremonies’, waarbij baby gorilla’s op een ceremoniële manier hun naam toegewezen kregen. Niet alleen had dit zeer positieve gevolgen voor de gorilla populatie, het park werd daarmee ook weer zeer toegankelijk voor internationale toeristen.

Vandaag de dag staat Volcanoes National Park nog steeds bekend als de originele leefomgeving van de zeldzame berggorilla’s. Het is een spectaculair gebied dat wordt gedomineerd door acht Virunga vulkanen, waarvan twee op dit moment nog actief zijn. Op de flanken van de bergketen ligt tropisch regenwoud vol bijzondere primaatsoorten zoals gorilla’s, chimpansees en golden monkeys! Het 160 vierkante kilometer grote park telt daarnaast maar liefst 178 bijzondere vogelsoorten! Kortom: een zeer bijzondere wereld dat bij een bezoek aan Rwanda absoluut niet mag ontbreken.


Locatie Noord-West Rwanda, 2 uur van Kigali
Activiteiten Gorillatracking, Golden Monkey Tracking, onderzoekscentrum Dian Fossey
Klimaat Gemiddelde temperatuur van circa 20-22 graden, ’s nachts koelt het flink af

Bekijk hier de accommodaties bij Volcanoes National Park

Activiteiten Volcanoes National Park

Gorillatracking

De bekendste en ook populairste activiteit in het park is natuurlijk de tracking naar de zeldzame berggorilla’s. In het park leven maar liefst 10 verschillende gorilla groepen, een uniek groot aantal in Oost-Afrika. Samen met een professionele ranger kunt u een spectaculaire trektocht door het regenwoud maken op zoek naar één van de gorilla groepen. Voor welke groep u wordt ingedeeld is geheel afhankelijk van de fitheid van uw groep en de locatie waarop de gorilla’s zich op dat moment bevinden. Wie weet gaat u wel op zoek naar de Susa groep, waarna Dian Fossey jarenlang onderzoek heeft gedaan. Een ontmoeting met de berggorilla’s in hun natuurlijke leefomgeving is hoe dan ook een zeldzame, unieke en bovenal onvergetelijke ervaring.

Zwaarte van de Gorilla Trekking.

Hoewel de berggorilla’s rustige dieren zijn en minder wispelturig dan bijvoorbeeld chimpansees, blijft het zelfs voor ervaren rangers telkens weer een uitdaging om de gorilla’s te lokaliseren. Reeds heel vroeg in de ochtend worden spoorzoekers uitgestuurd die dan op hun beurt de locaties doorseinen aan de rangers. De duurte van een trekking en de afstand tot de gorilla’s is elke dag opnieuw een gissen. Dit kan zo kort zijn als 2 uur, maar ook zo lang als 8 uur.

De trekking vindt plaats in dichtbegroeid regenwoud in een bergachtige streek. Klimmen en klauteren langs modderige paden en over omgevallen boomstammen is dus niet uitgesloten en deel van het avontuur. Tenslotte komen we in hun biotoop, ver weg van de dierentuin… Er zijn altijd dragers aanwezig die u mits betaling (25 dollar pp) kan inhuren voor het dragen van uw dag rugzak of om u bij te staan als het even lastig wordt. Uit ervaring weten we dat iedereen die over een normale fysieke conditie beschikt, dit aankan.

Golden Monkey Tracking

In Volcanoes National Park leven twee gehabitueerde Golden Monkey groepen, elke groep telt maar liefst circa 80 apen. Deze zeldzame en met uitsterven bedreigde apen leven enkel op de heuvels van de vulkanen in Rwanda, zeer bijzonder dus! De tracking is vergelijkbaar met de tracking naar de gorilla’s, aangezien deze uitgevoerd wordt in een groep van maximaal 8 personen en een ranger. Eenmaal in het woud mag u een uur bij de apen blijven. De aapjes houden van springen, slingeren en spelen. Het fotograferen van deze bijzondere beesten zal daarom echt een uitdaging zijn.

Onderzoekscentrum Dian Fossey

Het is mogelijk om een wandeling te maken naar het ‘Karisoke Research Centre’, het onderzoekscentrum dat voor primatoloog Dian Fossey de thuisbasis was gedurende haar onderzoek naar de berggorilla’s. De wandeling naar het centrum duurt circa 1.5 uur en onderweg zijn er mooie vergezichten van het woud, een variatie aan apen en vogelsoorten. Bij het onderzoekscentrum kunt u ook een kijkje nemen in het voormalige huis van Dian Fossey en een bezoek brengen aan haar vredige graf, gelegen naast het graf van haar favoriete gorilla Digit.

Wandeling naar Lake Ngezi

Deze excursie is zeer geschikt voor zowel onervaren als ervaren wandelaars. Gedurende een relatief gemakkelijke wandeling van circa 3 uur wandelt u naar Lake Ngezi, dat omgeven is door schitterende natuur. Onderweg is er uitzicht op buurland Congo, het regenwoud van Volcanoes National Park en natuurlijk op het kratermeer van Ngezi. De gids zal onderweg vertellen over de omgeving, de bloemen, de planten en natuurlijk over de dieren.

Vulkaanbeklimmingen

Voor ervaren wandelaars en klimmers is het mogelijk om één van de vulkanen (Bisoke, M’Gahinga of Muhabura) te beklimmen. De activiteit start al vroeg in de ochtend. In circa 6 uur wandelen bereikt u de top van één van de vulkanen, de afdaling naar beneden terug duurt circa 2 uur. Let op dit zijn zware trekkingen die de gehele dag in beslag nemen en over moeilijk begaanbaar terrein gaan. De rangers zijn meestal inwoners van Volcanoes National Park die u veel kunnen leren over de omgeving en het beklimmen van de vulkanen.

Nyange Community Walk

Tijdens deze activiteit ervaart u het authentieke Rwandese dorpsleven. Samen met een authentieke bewoner van het gebied, vertrekt u naar één van de dorpen in de omgeving. U beleeft een dag in het leven van de lokale bevolking, zo brengt u onder andere een bezoek aan een ijzersmid, een banenbier brouwerij en een mattenwever. Aan het einde van de dag krijgt u ook de kans om de lokale Matoke te proeven.

script>