Uganda – Queen Elizabeth National Park

Highlights Oeganda : Queen Elizabeth

Het Queen Elizabeth National Park van bijna 2000 km² grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Het was een van de parken met de grootste rijkdom aan wild, maar ook hier werden veel dieren tijdens de oorlog met Tanzania en latere onlusten gedecimeerd.

Gelukkig is het wildbestand de laatste jaren weer groeiende. Een boottocht over het Kazingakanaal, dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt, garandeert honderden nijlpaarden, krokodillen en een overvloed aan vogels, waaronder pelikanen, visarenden, kingfishers en cormoranten.

Het wildpark is het meest wildrijke van Oeganda. Hier treft u onder andere kuddes olifanten, buffels, bavianen, leeuwen en vele antilopen aan, waaronder de Uganda Kob (een antiloop die aan de impala doet denken). De mannetjes houden er een harem van zo'n twintig vrouwtjes op na en verdedigen hun gebied vurig tegen mededingers.

Het zuidelijk deel van het park bij Ishasha is vooral in trek vanwege zijn boomklimmende leeuwen, die in de bovenste takken van oude vijgenbomen huizen. Een ongebruikelijke gewoonte voor leeuwen.
Dit deel van het park zit overigens niet inbegrepen in de groepsreis, uiteraard wel te boeken bij een prive reis.

De smetteloze locatie aan het meer onderaan de Rwenzori bergen, afgewisseld met groene graslanden met daarin cactusachtige bomen en verzonken kratermeren, maakt het Queen Elizabeth National Park misschien wel het mooiste van alle Oost-Afrikaanse savannereservaten. Het Mweya schiereiland is bij uitstek geschikt om flinke kuddes olifanten, buffels en de 'Giant forest hog' te zien.

Uiteindelijk bracht Queen Elizabeth ons nog veel meer. Honderden hippo's, olifanten die trompetterden als we te dicht in de buurt kwamen, leeuwen en leeuwinnen die schichtig om zich heen keken, een overvloed aan gazellen en bokken, een luipaard aan het luieren en hier een daar een enkele krokodil. Het Afrika van Discovery. En zo is het ook!

Ook de boottocht over het Kazingakanaal maakte bijzondere indruk bij onze reizigers. Kleurrijke vogels, buffels, olifanten en hippo's maken hier de dienst uit. Een bonte verzameling van het Afrikaans dierenrijk dus. Fascinerend!

>>> foto's van Queen Elizabeth
Het olifantenbesluit
Afgelopen jaar heeft de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, Tony van der Meulen, in samenwerking met Matoke Tours Oeganda bezocht. Tijdens zijn bezoek schreef hij een verhaal over de olifanten in Queen Elizabeth :

>>> Het olifantenbesluit (PDF)