9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Wolven- en gieren safari Côa-vallei Portugal

Wolven- en gieren safari Côa-vallei Portugal

8-DAAGSE Privéreis

VANAF €2.650,- PER PERSOON

De Greater Côa-vallei is een relatief onbekende plaats in het noorden van Portugal, vlakbij de grens met Spanje. Een gebied waar natuur en dieren in het wild terugkomen. De rivierkloven, eikenbossen, rotsachtige heidevelden en verspreide velden vormen een spectaculaire mix in de Greater Côa-vallei, tussen de Douro-rivier en de Malcata-bergketens. De bergketens en rivierkloven zijn populair bij klif-minnende dieren zoals gieren en adelaars. De riviervalleien worden bewoond door otters en waterschildpadden.

In dezelfde regio ligt natuurpark Montesinho. Het werd in 1979 in het leven geroepen en heeft een oppervlakte van zo’n 75.000 ha. Het is een van de weinige plekken in Portugal met een stabiele populatie Iberische wolven. Het natuurpark heeft verschillende landschappen. Ruige bergen, diep uitgesneden rivierdalen, uitgestrekte heidevelden, glooiend heuvelland met akkertjes, bemoste eikenbossen, dennenbossen en kastanjegaarden. Rond de nog vaak karakteristieke dorpjes liggen niet alleen akkers, maar ook weidegronden.

Onder leiding van zeer bekwame natuurgidsen en ondersteund door enkele van de beste lokale gerechten en wijnen maakt u een reis door de Portugese Côa-vallei en het Montesinho natuurpark. Duurzaam toerisme ontwikkelt zich hier geleidelijk en combineert de beste wilde natuur van het gebied met culturele ervaringen. Tijdens uw avontuur in de Côa Valley slaapt u onder de sterren, dineert u al-fresco in lokale wijngaarden en gaat u op een 4×4-safari door het prachtige natuurreservaat Faia Brava. Spot adelaars en andere vogels, wandel en fiets door de majestueuze Coã-vallei en verwonder je over wereldberoemd Prehistorische rotstekeningen en gravures. In het Montesinho natuurpark gaat u op wolvensafari.

U overnacht in de meest idyllische accommodaties midden in de natuur!

Hoogtepunten tijdens deze reis: Greater Côa-vallei – Montesinho Nationaal Park – Porto

Rewilding Europe

Rewilding Europe wil van Europa een wildere plek willen maken, met meer ruimte voor wilde natuur, wilde dieren en natuurlijke processen. Door de verscheidenheid aan leven terug te brengen, willen ze nieuwe manieren blijven verkennen waarop mensen kunnen genieten van de natuur en daarnaast een eerlijke boterham kunnen verdienen aan die natuur en het wild. Hun doel is om grote, verwilderde landschappen in minstens 10 verschillende regio’s in heel Europa te creëren. Dit moet ertoe leiden dat de visie van Rewilding Europe op veel grotere schaal in de praktijk kan worden gebracht.

Rewilding de Greater Côa-vallei

De Greater Côa-vallei in Portugal is een regio met de hoogste niveaus van landverlating in heel Europa. De proliferatie van struiken hier, in combinatie met de dichte aanplant van dennen- en eucalyptusbomen, zorgen ervoor dat het landschap erg vatbaar is voor bosbranden. Dit probleem verergerd door lange hete zomers aangedreven door klimaatverandering. Hoewel vuur een natuurlijk proces op zich is, veroorzaakt de huidige frequentie en intensiteit van de branden niet alleen ernstig verlies van leefgebied en aantasting van het milieu, maar ook ernstige economische verliezen en zelfs verlies van mensenlevens.

Door weidegang terug te brengen – met (half) wilde herbivoren zoals wilde paarden en Tauros – kan Rewilding Europe en haar lokale partners het risico op brand in het herwildgebied van de Greater Côa Valley aanzienlijk verkleinen. Herintroductie van dergelijke herbivoren zal ook de omstandigheden verbeteren voor populaties reeën, edelherten en Iberische steenbokken. Natuurlijke begrazing door deze soorten leidt tot het ontstaan van meer diverse mozaïeklandschappen, met open ruimtes die fungeren als effectieve brandgangen.

Deze mozaïeklandschappen hebben een enorme biodiversiteit en helpen ook om populaties van soorten zoals konijn en patrijs te stimuleren, wat op zijn beurt de beschikbaarheid van prooien vergroot voor roofdieren zoals de Iberische lynx en Bonelli’s arend, en aaseters zoals gieren.

Rewilding Europe werkt samen met zijn lokale partners om de Côa-vallei vorm te geven door de ontwikkeling van een 120.000 hectare grote natuurcorridor – de Greater Côa-vallei – die het Malcata-gebergte in het zuiden verbindt met de grotere Douro-vallei in het noorden. Innovatieve landgebruiksmodellen zullen worden toegepast in een regio met een van de hoogste niveaus van landverlating in Europa, waarbij dreigingen van landschapsdegradatie, ontvolking van het platteland en economische teloorgang worden omgezet in nieuwe kansen.

Om dit doel te bereiken, richt Rewilding Europe zich op het veiligstellen van strategisch gelegen kerngebieden die ze opkopen – ondersteund door het “Endangered Landscapes-programma” – en ze verbinden door landgebruiksovereenkomsten te ondertekenen met landeigenaren en jachtverenigingen. Door soorten zoals de Iberische steenbok, de wolf en de Iberische lynx een comeback te laten maken, zal dit de biodiversiteit aanzienlijk verbeteren en een – op de natuur gebaseerde – economie ondersteunen die dient als een regionale voorbeeldfunctie. De Côa-vallei heeft het potentieel om een ​​van de belangrijkste migratieroutes voor dieren in het wild in dit deel van het Iberisch schiereiland te worden.

Tijdens deze achtdaagse, privéreis zult u getuige zijn van de intieme relatie tussen de wilde natuur en de lokale gemeenschappen. U ervaart de positieve impact van herbevolking in gebieden die aan het leeglopen waren in combinatie met het creëren van wildcorridors om verbinding te maken tussen verschillende beschermde gebieden.

5% van de kostprijs van uw reis wordt aan “Rewilding Europe” geschonken. Zie ook https://rewildingeurope.com/

Onze populaire bestemmingen

Het specialisme van Matoke Tours

Nu er door de overheid nog steeds ontraden wordt om op korte termijn naar Afrika te reizen hebben we besloten om ons specialisme in te zetten op bestemmingen buiten Afrika, waar eerder een positief reisadvies wordt verwacht. We hebben onszelf de vraag gesteld of we ook safari reizen buiten Afrika kunnen organiseren. Het antwoord is Ja! Net als in Afrika zijn er ook binnen Europa prachtige natuurgebieden waarin u op zoek kunt gaan naar het Europese wildlife. Hoe leuk is het om op “de Afrika manier” te reizen binnen Europa en wie kan dat nu beter organiseren dan Matoke Tours?

“Reizen in Europa zoals u dat normaal gesproken alleen in Afrika doet. Vanuit authentieke en bijzondere accommodaties gaat u onder begeleiding van een gespecialiseerde gids op zoek naar wolven, gieren en adelaars.

van Wim Kok, uit liefde voor reizen!

Onze populaire bestemmingen

Accommodaties tijdens deze reis

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Safari en Natuur

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!