9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Malawi & Zambia off the beaten track

Malawi & Zambia off the beaten track

Dag 1

Vertrek Nederland/België

Vandaag vertrekken in de avond de KLM/ Kenya Airways, South African Airways en Ethiopian Airlines vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf. Alle luchtvaartmaatschappijen hebben een overstap op de route naar Blantyre. Matoke Tours zoekt samen met u de beste vlucht uit zodat iedereen uitgerust en comfortabel in Malawi arriveert.

  Dag 2

  Aankomst warme hart van Afrika - transfer Majete

  Vandaag landt u op Blantyre Airport. ‘Mwalandiridwa Malawi, Muli Bwanji’ (welkom in Malawi, hoe maakt u het)? Bij aankomst op de luchthaven staat uw goedlachse privéchauffeur u op te wachten. Na de eerste kennismaking rijdt u in zo'n anderhalf uur naar Majete Wildlife Reserve. Onderweg ziet u het landschap veranderen van de stedelijke omgeving van Blantyre naar de afgelegen rurale dorpen. Majete ligt in de 'Lower Shire' wat het laagste punt van Malawi is. De omgeving wordt gekenmerkt door tabak- en rietsuikerplantages met prachtige groene heuvels in de verte. Een heerlijke introductie in het 'warme hart van Afrika', de andere benaming voor Malawi.
   
  Aan het eind van de middag arriveert u bij de accommodatie van uw voorkeur. Beide locaties liggen binnen de parkgrenzen en staan garant voor een eerste heerlijke avond tussen het wild.

  Dag 3

  Safariactiviteiten Majete

  Majete Wildlife Reserve

  Majete is het enige park in Malawi welke thuis is aan de ‘Big 5’. Dit betekent dat hier zowel neushoorns, leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten voorkomen. Erg bijzonder omdat Majete begin jaren ’90 vrijwel leeg gestroopt was. Majete kent daarmee nogal een turbulent verleden. Toen in 1992 African Parcs het management overnam, begonnen de wildaantallen weer toe te nemen. Met het verbluffende resultaat dat hier nu de ‘Big 5’ en meer gespot kan worden!

  Safari activiteiten volle dag

  Vandaag onderneemt u twee safariactiviteiten naar keuze. U heeft de keuze uit een wandel-, boot- en/of jeepsafari. Bespreek met de ranger de voorkeursdagindeling. Een ideale dagindeling kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien. In de ochtend onderneemt u de jeepsafari. Terwijl het wild wakker wordt struint u het park af op zoek naar leeuwen, zebra's, nyala's en buffels. Vervolgens keert u terug naar de accommodatie voor een siëstamoment.
  In de middag kunt u Majete vanaf het water ontdekken. Middels de bootsafari over de Shire rivier kunt u krokodillen, nijlpaarden, olifanten, nijlvaranen en verschillende kleurrijke vogels spotten. De boot meert rond het vallen van de avond aan voor de welverdiende borrel bij zonsondergang, ook wel sundowner genoemd.

  Dag 4

  Ochtendsafari Majete - transfer Zomba Plateau

  Vandaag staat er een nieuwe regio op het programma; Zomba Plateau. In slechts zo'n twee uur rijden arriveert u al in de oorspronkelijke hoofdstad van Malawi, Zomba. Maar voordat u vertrekt onderneemt u in de ochtend nog de excursie van uw voorkeur in Majete.

  Ochtend Safari

  Sta vandaag voor dag en dauw op zodat u bijvoorbeeld de wandelsafari kunt ondernemen. Uiteraard gaat dit onder begeleiding van een ervaren ranger. Wandelend verkent u de omgeving in de hoop het wildleven van dichtbij te kunnen zien. Een wandelsafari geeft u daarnaast de kans om oog in oog te staan met het kleinere wild. Denk dan bijvoorbeeld aan vogels en insecten. Hiervan is de 'small 5' het bekendst (neushoornkever, olifantenspitsmuis, mierenleeuw, witsnavelbuffelwever en luipaardenschildpad).
  Voor reizigers die liever wat langer in bed blijven liggen, geen nood! Er is voldoende tijd om na het ontbijt nog een jeepsafari te ondernemen door Majete.

  Dag 5

  Verkennen Zomba Plateau en stad

  Zomba Plateau

  Ten tijde van de Britse kolonisatie is Zomba uitgeroepen tot ‘mooiste overzeese stad’. Op het moment dat het dramatische plateau voor u opdoemt, wordt gelijk duidelijk waarom Zomba werd geëerd met deze titel.

  Wandelen volle dag

  Vandaag gaat u Zomba Plateau al wandelend verkennen. Onder begeleiding passeert u de groene bossen, het meer en de watervallen terwijl de lokale Malawianen vriendelijk met u mee wandelen en zwaaien. Ook is het leuk om te paard Zomba Plateau te ontdekken. Er zijn hier professionele paardenstallen waar u gebruik van kunt maken (tegen een meerprijs).
   
  In de middag rijdt u met de gids het plateau af om deze voormalige hoofdstad te beleven. Bezoek de levendige marktjes en maak een praatje met haar gastvrije inwoners. Een bezoek aan een Malawiaanse stad is niet compleet zonder een potje pool te spelen in de lokale bar. Het zal hilarische momenten opleveren!

  Dag 6

  Transfer sprookjesachtige Liwonde, namiddag safariactiviteit

  Het sprookjesachtige Liwonde Nationaal Park staat op de planning! U arriveert na een poosje rijden in het dorp Liwonde. Het is een leuke rit waarbij u door kinderen en dorpelingen enthousiast wordt toegezwaaid. Uiteindelijk komt u bij de bootlanding van de accommodatie aan. Het voertuig blijft hier achter en u neemt plaats in de safariboot. Dit is een prachtige introductie over de Shire rivier terwijl de palmbomen naast de baobabs staan te wuiven in de wind. Ook liggen de eerste krokodillen en nijlpaarden al te loeren vanuit het water.

  Namiddag en nachtsafari

  Vanmiddag gaat u Liwonde per jeepsafari beleven. De open jeep brengt u via verschillende paden diep het park in. Uiteraard ontbreken de drankjes voor de borrel bij ondergaande zon niet. Rond het vallen van de avond stopt u bij de rivier voor dit klassieke safarimoment terwijl de zon achter de horizon zakt. Daarna gaan de spotlichten aan voor de nachtsafari! Liwonde is één van de betere parken om de gigantische Pels Visuil te zien. Houd uw oren en ogen open tijdens de nachtsafari voor de visuil en meer!

  Dag 7 en 8

  Safariactiviteiten Liwonde

  Vandaag en morgen staan er twee safariactiviteiten per dag gepland in Liwonde. U kunt kiezen uit een wandel-, boot- en/of jeepsafari. Bespreek uw voorkeuren ter plekke met de ranger. Lees hier hoe u uw ideale dagindeling er bijvoorbeeld kan uitzien in Liwonde.

  Liwonde

  De verschillende ecosystemen maken dat de jeepsafari’s hier gevarieerd zijn. De ranger brengt u vandaag via verschillende safariroutes langs de tropische waterkant alsmede naar de dieper gelegen bossen. Leuk detail, in 2013 zijn de leeuwen in Liwonde geherintroduceerd en sinds 2017 de cheeta’s. De eerste welpjes zijn reeds geboren! Het zou erg mooi zijn als u hier vandaag ook op getrakteerd wordt.

  Volle dag safari

  U wordt vandaag nog voor dag en dauw gewekt. Tijdens de zonsopgang kunt u Liwonde bijvoorbeeld wandelend verkennen. Wandelsafari’s horen echt bij de regio en worden nergens in Afrika zo goed uitgevoerd als in Malawi en Zambia. Dit kunt u vandaag aan den lijven ondervinden onder de deskundigheid van de ervaren ranger.
  Vervolgens kunt u de bootsafari over de Shire rivier ondernemen. De nijlpaarden (méér dan 1900) en krokodillen (méér dan 1800) noemen deze rivier hun thuis. Een zeer fotogenieke activiteit waarbij olifanten, met hun kalveren, vaak hun dorst aan de oever komen lessen.

  Dag 9

  Ochtendsafari Liwonde - transfer Lake Malawi

  U ontwaakt met de Afrikaanse natuurgeluiden. Het is mogelijk nog een safariactiviteit van uw voorkeur te doen. Na het ontbijt vervolgt u de route. Dit keer staat het tropische Lake Malawi op de planning. Het is slechts zo'n drie uur rijden waarbij de omgeving steeds meer tropisch en droger wordt. Uitgestrekte dorpen met palm- en baobab bomen domineren de route. Wanneer de heuvels van Lake Malawi Nationaal Park voor u op doemen, weet u dat u er bijna bent!

  Domwe Island
  Wanneer u voor de middenklasse accommodatie kiest arriveert u begin van de middag in het bruisende vissersdorpje Cape Maclear. Het is erg leuk om hier een wandeling te maken en ergens een (lokale) maaltijd te nuttigen. Rond 15.00 uur vertrekt de boot naar Domwe Island. Na een half uur varen arriveert u bij dit verbluffend mooie en tropische eiland. Het is tevens één van de meest eco-vriendelijke accommodaties van het Afrikaanse continent! Houdt er rekening mee dat de chalets hier erg eenvoudig en rustiek zijn! Daartegenover staat wel dat u een exclusieve en tropische beleving kunt verwachten. 

  Pumulani
  Wanneer de voorkeur uitgaat naar een luxe accommodatie aan Lake Malawi, kies dan voor Pumulani. Deze zeer luxe villa's liggen ver verscholen van de lokale dorpen aan een goudgeel privéstrand. U geniet hier van de gigantische villa's welke van alle gemakken zijn voorzien. U wordt hier in de watten gelegd met een subliem zicht over het 'lake of stars'.

  Dag 10

  Tropisch genieten aan Lake Malawi

  Met recht noemt Matoke Tours deze locaties aan Lake Malawi één van de hoogtepunten in een reis naar Malawi en Zambia. Het absolute desolate gevoel van Robinson Crusoe in een eenvoudige (Domwe) of exclusieve (Pumulani) setting is ongekend. U geniet hier van heerlijke maaltijden, kanotochten, 1000 kleurrijke cichliden, goudgele zonsondergangen en passerende nijlvaren!

  Lake Malawi Algemeen

  Vandaag beleeft u Lake Malawi op uw eigen manier met haar diverse mogelijkheden. De gouden stranden, imposante baobab bomen en duizenden cichliden soorten in het meer maken Lake Malawi de onbedorven, tropische bestemming van Afrika. Een heerlijke intermezzo zo te midden van de rondreis.

  Dag 11

  Reis naar Nkhotakota, de ongerepte wildernis

  Deze ochtend kunt u nog heerlijk van de tropische setting genieten. De rit naar Nkhotakota Wildlife Reserve duurt slechts zo’n drie uur. De route brengt u door centraal Malawi met haar dorpjes en vlakkere landschappen. Onderweg zult u regelmatig een glimp van het tropische Lake Malawi blijven opvangen. U arriveert in de namiddag bij de accommodatie van uw voorkeur, aan de Bua rivier gelegen. Bij aankomst worden de verschillende excursie mogelijkheden besproken.

  Namiddag wandeling

  Een van de leukste namiddag activiteiten is de begeleide wandeling door de wildernis in de hoop olifanten, gazelles, vogels en ander wildleven te spotten. Aansluitend wordt de borrel bij ondergaande zon in de natuur geserveerd voor de ultieme Afrika beleving

  Dag 12

  Reallocatie van 500 olifanten in Nkhotakota

  Bespreek vandaag met de gastheer/vrouw van uw accommodatie hoe u uw dag wilt indelen. Vanwege de diepere ligging van Tongole Wilderness Lodge in het park, is het mogelijk om hier ook wateractiviteiten te ondernemen waaronder kanovaren. Andere mogelijkheden voor beide accommodaties zijn wandel- en jeepsafari's.

  Nkhotakhota Wildlife Reserve

  Nkhotakota is wellicht het ruigste en minst bekende reservaat van Malawi. Maar niet voor lang! Nkhotakota is namelijk de locatie waar de grootste en meest succesvolle reallocatie van olifanten in de Afrikaanse geschiedenis heeft plaatsgevonden. 500 olifanten zijn vanuit de olifant rijke parken Liwonde en Majete overgebracht naar Nkhotakota om meer ruimte in Liwonde en Majete te geven aan deze giganten. Maar juist ook om Nkhotakota nieuw leven in te blazen. Een paar decennia geleden stond dit reservaat nog vol met wild maar door slecht management is het helaas leeggeroofd. Gelukkig wordt er alles aan gedaan om dit prachtige reservaat in ere te herstellen. Lees meer over de reallocatie van de 500 olifanten via African Parcs, de initiatiefnemer van dit immense project: https://500elephants.org

  Dag 13

  Reisdag naar Ntchisi Forest

  Deze ochtend kunt nog één activiteit naar keuze ondernemen. Zo is het ook mogelijk om één van de heuveltoppen in Nkhotakota te bewandelen voor het waanzinnige uitzicht over het reservaat én Lake Malawi. In de loop van de ochtend zet u uw rondreis voort naar het enige regenwoud van Malawi: Ntchisi Forest.

  Ntchisi Forest

  Het is een prachtige rit door ruraal Malawi waarbij lieflijke dorpen worden afgewisseld door akkers en boerderijen. U arriveert in de middag bij de comfortabele Ntchisi Forest Lodge. Deze huiselijke lodge deed dienst als vakantiehuis van de Engelse heersers ten tijde van de kolonisatie. De haard, huiskamer en veranda zijn gemoderniseerd en creëren een gezellige setting, midden in het woud.

  Dag 14

  Natuur- of cultuurwandeling Ntchisi Forest

  Activiteiten Ntchisi Forest

  Deze onontdekte regio van Malawi biedt verschillende dagactiviteiten. Zo is het mogelijk om vandaag met de ervaren gids een natuurwandeling in het regenwoud van Ntchisi te ondernemen. Deze, reeds gepensioneerde, gids is opgegroeid in het dorp Ntchisi en kent het woud op zijn duimpje. Hij brengt u via een mooie natuurwandeling, met nadruk op flora en fauna, naar het uitzichtpunt met de gigantische keien. Probeer hier eind van de middag te arriveren voor de sundowner met zicht over de vallei en dorpen!
  Ook is het mogelijk om het dorp te bezoeken en zo in contact te komen met de lokale bewoners. Doe waar mogelijk mee met de dagelijkse bezigheden zoals het maismeel stampen. Bespreek uw voorkeursactiviteit ter plekke. Er zit standaard één activiteit opgenomen tijdens uw verblijf.

  Dag 15

  Op naar Zambia: South Luangwa. De nummer 1 safari beleving!

  Na alle hoogtepunten én onontdekte parels van Malawi bezocht te hebben, is het tijd voor het meest indrukwekkende safaripark van zuidelijk Afrika, South Luangwa Nationaal Park! U rijdt in zo’n vijf uur richting de Zambiaanse grens en na de visaformaliteiten is het nog zo'n twee uur rijden naar South Luangwa.

  Namiddag jeep- en nachtsafari

  Wanneer u bent opgefrist staat de namiddagsafari op het programma. Op zoek naar de eerste giraffen, olifanten, leeuwen etc. Ook de prachtige bijzondere gazellesoorten krijgen de aandacht, waarvan de kudu's en puku's de meest majestueuze zijn. Rond het vallen van de avond wordt de open jeep aan de Luangwa rivier gezet. Onder het genot van een drankje geniet u van de zonsondergang. Daarna gaan de spotlichten aan en gaat de nachtsafari van start.

  leopard

  Dag 16 en 17

  Safariactiviteiten South Luangwa

  De komende twee dagen staan volledig in het teken van safari's in South Luangwa. Elke ochtend en Namiddag bespreekt u met uw ranger de mogelijkheden. Zo kunt u kiezen uit een jeep- of wandelsafari in de ochtend. De namiddag leent zich het beste voor de jeepsafari met aansluitend de nachtsafari. U maakt ter plekke de keuze.

  South Luangwa Nationaal Park

  South Luangwa staat specifiek bekend om de hoge aantallen wilde honden en luipaarden. Maar ook worden leeuwen tijdens een bezoek aan South Luangwa vrijwel altijd gezien. Daarnaast moet u de endemische Thornicroft giraffe en Crawshaw zebra niet vergeten. Deze kunt u nergens anders in Afrika zien met uitzondering van South Luangwa! Tot slot trekt South Luangwa ook vogelliefhebbers aan. Met name de kleurrijke Carmine bijeneters die hun nestjes bouwen in de Luangwa rivier zijn erg fotogeniek.

  Wandelsafari

  Kenmerkend voor South Luangwa is de wandelsafari. Sterker nog, de wandelsafari is in South Luangwa uitgevonden! Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt o.a. op vogels en het kleine wild wat men 'normaliter' over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens een wandelsafari gezien worden. Immers weten de rangers niet wat er achter de volgende struik of boom schuilt! De rangers behoren tot de beste van Zambia en brengen u veilig nabij het wild.

  safari in south luangwa

  Dag 18

  Reisdag terug naar Lilongwe en afscheidsdiner

  Na het ontbijt aan de Luangwa rivier pakt u de spullen en rijdt u terug naar Lilongwe. In de middag arriveert u in Lilongwe. U kunt u hier individueel, of samen met de gids/chauffeur, nog de lokale markten afstruinen. Geniet van uw laatste avond terwijl u terugkijkt op een weergaloze rondreis.

  Lilongwe

  De huidige hoofdstad van Malawi is een relatief nieuwe stad in het land. Tot 1974 was Zomba de hoofdstad van Malawi. Echter ligt Zomba ver in het zuiden en besloot de overheid dat een nieuwe locatie, midden in het land, een betere keuze was. En zo werd in 1975 Lilongwe geïntroduceerd als nieuwe hoofdstad van Malawi.
  De stad is vernoemd naar de rivier Lilongwe die door de stad stroomt. Hedendaags kent Lilongwe een oud en een nieuw centrum (old town en new town). Het oude centrum wordt gekenmerkt door lokale markten, (oudere) handelsgebouwen, moderne winkelketens, supermarkten, hotels en restaurants. Reizigers zullen het oude centrum dan ook charmanter vinden.

  Dag 19

  Vertrek en terugvlucht naar huis

  Aan al het moois komt een eind. U wordt tijdig naar Lilongwe Kamuzu Airport gebracht voor de terugvlucht.

   Dag 20

   Thuiskomst

   Vandaag komt u thuis met een koffer vol mooie herinneringen!