9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Malawi & Zambia combinatiereis

Malawi & Zambia combinatiereis

Dag 1

Vertrek Amsterdam of Brussel

Vandaag vertrekt de vlucht vanuit Nederland of België naar Malawi. Alle vluchten hebben een overstap naar Lilongwe. Matoke Tours zoekt samen met u de beste vlucht uit zodat iedereen uitgerust en comfortabel in Malawi arriveert.

Dag 2

Aankomst Malawi - het warme hart van Afrika

Vandaag landt u op Lilongwe Airport waar de gids u staat op te wachten. “Mwalandiridwa Malawi, Muli Bwanji?” (welkom in Malawi, hoe maakt u het?). Maak kennis met elkaar, de gids en Malawi. In zo'n 45 minuten rijdt u naar de prettige accommodatie net buiten de hoofdstad.

Dag 3

Op naar Zomba Plateau - middag city tour

De rondreis gaat van start! Wanneer de bagage is ingepakt start de rondreis naar het zuiden van Malawi. Onderweg stopt u bij Dedza Pottery voor een lekker kopje koffie. In de loop van de middag wordt de afslag naar het schitterende plateau van Zomba genomen. U bezoekt met elkaar het stadje Zomba. Vergeet niet de leuke marktjes met kleurrijke (kleding)waar over te slaan. Zomba is de oorspronkelijke hoofdstad van Malawi en behoort tot één van de mooiste regio’s van het land. U overnacht bovenop het plateau met een weids zicht over ruraal Malawi!

Zomba Plateau

Ten tijde van de Britse kolonisatie is Zomba uitgeroepen tot ‘mooiste overzeese stad’. Op het moment dat het dramatische plateau voor u opdoemt, wordt gelijk duidelijk waarom Zomba werd geëerd met deze titel.

Dag 4

Ochtend wandeling op het Zomba Plateau en transfer Majete

In de ochtend maakt u stevige wandeling over het Zomba Plateau u wandelt door de bossen en geniet van de prachtige uitzichten. Na de wandeling rijdt u in zo'n 3,5 uur naar Majete. Onderweg ziet u het landschap veranderen van de stedelijke omgeving naar de afgelegen rurale dorpen. Majete ligt in de ‘Lower Shire’ wat het laagste punt van Malawi is. De omgeving wordt gekenmerkt door tabak- en rietsuiker plantages met prachtige groene heuvels in de verte. Een heerlijke eerste introductie in het ‘warme hart van Afrika’, de andere benaming voor Malawi. Uw sfeervolle accommodatie ligt binnen de parkgrenzen aan waterbronnen.

Ochtend wandeling Zomba Plateau

Onder begeleiding maakt u een pittige wandeling op het Zomba Plateau. U passeert groene bossen, het meer en de watervallen terwijl de lokale Malawianen vriendelijk met u mee wandelen en zwaaien. Onderweg heeft u alle tijd om te genieten van de vergezichten, onder het plateau ziet u Zomba stad liggen.

Namiddag safari Majete

Rond 15.30u start de namiddag safari. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u Majete vanmiddag al per jeep- of bootsafari gaan ontdekken. Per open jeep struint u de bosrijke regio’s af op zoek naar de eerste leeuwen en olifanten van de reis. Vanaf de boot geniet u van de ‘lachende’ nijlpaarden en de vele kleurrijke vogels die de Shire rivier hun thuis noemen.

Dag 5

Safari activiteiten Majete Wildlife Reserve

Ontwaak in uw fijne accommodatie binnen de parkgrenzen van Majete. Neem de natuurgeluiden van de vogels, insecten en apen in u op terwijl u zich opmaakt voor een nieuwe dag in de bush. Na een klein ontbijt gaat de ochtendsafari van start. Uiteraard gaat er koffie mee voor een ontspannen rustmoment ‘s ochtends in het reservaat.

Majete Wildlife Reserve

Majete is het enige park in Malawi welke thuis is aan de ‘Big 5’; ofwel o.a. neushoorns, leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten! Een bijzonder resultaat voor een park dat begin jaren ’90 vrijwel geheel leeg gestroopt was. Dit turbulente verleden kwam tot een einde toen in 1992 het management werd overgenomen door African Parcs. Door de conserveringskennis en aanwas van rangers (en overig personeel) begonnen de wildaantallen weer toe te nemen. Met het verbluffende resultaat dat hier nu de ‘Big 5’ en meer gespot kan worden!

Safari activiteiten Majete – Twee safari’s naar keuze

Vandaag onderneemt u twee safariactiviteiten naar keuze. U heeft de keuze uit een wandel-, boot- en/of jeepsafari. Een ideale dagindeling kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: in de ochtend onderneemt u de jeepsafari. Terwijl het wild wakker wordt struint u het park af op zoek naar leeuwen, zebra's, nyala's en buffels. Vervolgens keert u terug naar de accommodatie voor een siëstamoment. In de middag kunt u Majete vanaf het water ontdekken. Middels de bootsafari over de Shire rivier kunt u krokodillen, nijlpaarden, olifanten en verschillende kleurrijke vogels spotten. De boot meert rond het vallen van de avond aan voor de welverdiende borrel bij zonsondergang.

Dag 6

Safari Majete - middag transfer nabij Mount Mulanje

Vandaag reist u van Majete naar de regio rondom Mount Mulanje. De route is indrukwekkend met haar frisgroene thee- en suikerplantages. U arriveert in de loop van de middag bij de fijne uitvalsbasis voor de komende nachten. Maar voordat u vertrekt onderneemt u in de ochtend nog de excursie van uw voorkeur in Majete.

Ochtend safari Majete

Sta vandaag voor dag en dauw op zodat u bijvoorbeeld de wandelsafari kunt ondernemen. Uiteraard gaat dit onder begeleiding van een ervaren ranger. Wandelend verkent u de omgeving in de hoop het wildleven van dichtbij te kunnen zien. Een wandelsafari geeft u daarnaast de kans om oog in oog te staan met het kleinere wild. Denk dan bijvoorbeeld aan vogels en insecten. Hiervan is de 'small 5' het bekendst (neushoornkever, olifantenspitsmuis, mierenleeuw, witsnavelbuffelwever en luipaardenschildpad).

Dag 7

Wandelen rondom Mount Mulanje

Na het ontbijt rijdt u naar de parkentree van Mount Mulanje. U maakt onder begeleiding van de lokale berggids een mooie wandeling naar ‘old mans pool’. Het zal een wandeling van ruim een uur zijn welke hier en daar steil omhoog gaat. Gelukkig heeft u de tijd, bovendien wordt de inspanning beloond! U komt namelijk aan bij een prachtig natuurlijk zwembad met waterval. Het koude bergwater lonkt en u kunt hier dan ook een verfrissende duik nemen terwijl u geniet van het verre zicht. Na de picknick lunch en siësta op de berg wandelt u rustig terug naar de parkentree. U rijdt terug naar de accommodatie, maar kunt eventueel onderweg bij een theeplantage stoppen voor een bezoek.

Wandeling en bezoek theevelden Mount Mulanje

Na het ontbijt rijdt u naar de parkentree van Mount Mulanje. U maakt onder begeleiding van de lokale berggids een mooie wandeling naar ‘old mans pool’. Het zal een wandeling van ruim een uur zijn welke hier en daar steil omhoog gaat. Gelukkig heeft u de tijd, bovendien wordt de inspanning beloond! U komt namelijk aan bij een prachtig natuurlijk zwembad met waterval. Het koude bergwater lonkt en u kunt hier dan ook een verfrissende duik nemen terwijl u geniet van het verre zicht.
Na de picknick lunch en siësta op de berg wandelt u rustig terug naar de parkentree. U rijdt terug naar de accommodatie maar kunt eventueel onderweg bij een theeplantage stoppen voor een bezoek.

Dag 8

Op naar Liwonde. Namiddag safari

Het sprookjesachtige Liwonde staat op de planning! U arriveert na een poosje rijden in het dorp Liwonde. Het is een leuke rit waarbij u door kinderen en dorpelingen enthousiast wordt toegezwaaid. Uiteindelijk komt u bij de bootlanding van de accommodatie aan. Het voertuig blijft hier achter en u neemt plaats in de safariboot. Dit is een prachtige introductie over de Shire rivier terwijl de palmbomen naast de baobabs staan te wuiven in de wind.

Liwonde

Liwonde is het meest betoverende wildpark van Malawi. De Shire rivier is de levensader en stroomt krachtig het hele jaar door het park. Het creëert een schitterende waterrijke omgeving waarbij safari’s zowel over land als per boot uitgevoerd kunnen worden. Doordat het park vruchtbare en drogere gebieden kent, wordt het wild hier vrij gemakkelijk gespot. Het wildleven wat hier in grote getallen voorkomt zijn olifanten, zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, hartenbeest, impala’s en andere gazelle soorten. Ook worden de leeuwen, cheeta’s en neushoorns met regelmaat gezien. Tot slot komen er 450 vogelsoorten voor, waarvan de Pels Visuil de meest imposante is!

Namiddag en nachtsafari Liwonde

Vanmiddag gaat u Liwonde per jeepsafari beleven. De open jeep brengt u via verschillende paden diep het park in. Uiteraard ontbreken de drankjes voor de borrel bij ondergaande zon niet. Rond het vallen van de avond stopt u bij de rivier voor dit klassieke safarimoment terwijl de zon achter de horizon zakt. Daarna gaan de spotlichten aan voor de nachtsafari! Liwonde is één van de betere parken om de gigantische Pels Visuil te zien. Houd uw oren en ogen open tijdens de nachtsafari voor de visuil en meer!

Dag 9

Safari activiteiten Liwonde

Verrekijker om de nek en fotocamera in de aanslag! Vandaag staan er twee safariactiviteiten gepland in Liwonde. U kunt kiezen uit een boot- en/of jeepsafari. In de namiddag gaat je jeepsafari over in de nachtsafari! Bespreek uw voorkeur ter plekke met de ranger.

Volle dag safari Liwonde

U wordt vandaag nog voor dag en dauw gewekt. Tijdens de zonsopgang kunt u Liwonde bijvoorbeeld per boot gaan ontdekken. De nijlpaarden (méér dan 1900) en krokodillen (méér dan 1800) noemen deze rivier hun thuis. Een zeer fotogenieke activiteit waarbij olifanten, met hun kalveren, vaak hun dorst aan de oever komen lessen. Kies in de middag voor de jeepsafari waar de nadruk ligt op de cheeta's, leeuwen, sabelantilopen en meer!

Dag 10

Ochtend safari - middag transfer Lake Malawi

U ontwaakt met de Afrikaanse natuurgeluiden. Het is mogelijk nog een safariactiviteit van uw voorkeur te doen.  Na het ontbijt vervolgt u de route. Dit keer staat het tropische Lake Malawi op de planning. Het is zo'n vier-vijf uur rijden waarbij de omgeving steeds meer tropisch en droger wordt. Uitgestrekte dorpen met palm- en baobab bomen domineren de route.  Heerlijk genieten van de authentieke vibe van Senga Bay.

Lake Malawi – Senga Bay

Geniet van de ontspannen ambiance van de accommodatie en de omgeving. Wandel naar het dorp Senga Bay. De Malawianen leven hier nog altijd op, en rondom het meer. Dorpsbijeenkomsten, het doen van de was, voetballen, vissen en het maken van prachtige houtsnijwerken; het gebeurt hier allemaal. Uiteraard is het mogelijk om u te mengen met de vriendelijke bevolking. De ideale gelegenheid voor een praatje, grapje en een spelletje voetbal?!

Dag 11

Tropische activiteiten Lake Malawi

De Malawianen leven nog altijd op en rondom het meer. Dorpsbijeenkomsten, het doen van de was, voetballen, vissen en het maken van prachtige houtsnijwerken, het gebeurt hier allemaal. Uiteraard is het mogelijk om u te mengen tussen de vriendelijke Malawianen. Dit creëert de ideale gelegenheid voor een praatje, grapje en een spelletje voetbal?!

Activiteiten Lake Malawi – Senga Bay

De fijne lodge ligt direct aan het goudgele strand. Vanuit Kumbali Lake Retreat kunt u verschillende tropische activiteiten ondernemen. De accommodatie stelt de kano’s, beachvolley faciliteiten, snorkeltochten en wandelroutes vrij ter beschikking.

Dag 12

Ultiem safari beleven in South Luangwa

Na alle prachtige, gevarieerde hoogtepunten in Malawi is het tijd voor het meest indrukwekkende safaripark van zuidelijk Afrika; South Luangwa! U rijdt in zo’n acht uur naar de accommodatie aan de wildrijke Luangwa rivier. Vanmiddag staat de eerste namiddag- en nachtsafari gepland!

South Luangwa Nationaal Park

South Luangwa staat specifiek bekend om de hoge aantallen wilde honden en luipaarden. Maar ook worden leeuwen tijdens een bezoek aan South Luangwa vrijwel altijd gezien. Daarnaast moet u de endemische Thornicroft giraffe en Crawshaw zebra niet vergeten. Deze kunt u nergens anders in Afrika zien met uitzondering van South Luangwa! Tot slot trekt South Luangwa ook vogelliefhebbers aan. Met name de kleurrijke Carmine bijeneters die hun nestjes bouwen in de Luangwa rivier zijn erg fotogeniek.

Namiddag en nachtsafari South Luangwa

Wanneer u bent opgefrist staat de namiddagsafari op het programma. Op zoek naar de eerste giraffen, olifanten, leeuwen etc. Ook de prachtige bijzondere gazellesoorten krijgen de aandacht, waarvan de kudu's en puku's de meest majestueuze zijn. Rond het vallen van de avond wordt de open jeep aan de Luangwa rivier gezet. Onder het genot van een drankje geniet u van de zonsondergang. Daarna gaan de spotlichten aan en gaat de nachtsafari van start.

safari in south luangwa
leopard

Dag 13 en 14

Safari activiteiten South Luangwa

De komende dagen staan volledig in het teken van de safari's in South Luangwa. Elke ochtend en middag bespreken de ervaren rangers de mogelijkheden met u. Zo kunt u kiezen uit een jeep- of wandelsafari in de ochtend. De namiddag leent zich het beste voor de jeepsafari met aansluitend de nachtsafari. U maakt ter plekke uw voorkeurskeuzes.

Wandelsafari South Luangwa

Kenmerkend voor South Luangwa is de wandelsafari. Sterker nog, de wandelsafari is in South Luangwa uitgevonden! Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt o.a. op vogels en het kleine wild wat men 'normaliter' over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens een wandelsafari gezien worden. Immers weten de rangers niet wat er achter de volgende struik of boom schuilt! De rangers behoren tot de beste van Zambia en brengen u veilig nabij het wild.

Safari activiteiten South Luangwa

South Luangwa is het meest wildrijke park van Zambia. Vrijwel alle roof- en zoogdieren komen hier in hoge concentraties voor! Kies voor de optimale safaribeleving door zowel op wandel- en jeepsafari te gaan deze dagen. U zult zien dat de leeuwen over de savannes struinen, terwijl de luipaarden en wilde honden zich schuil houden in de bosrijke regio's. De gigantische kuddes buffels zijn het best in de struikgewassen te vinden! Uw ranger gaat zijn uiterste best doen om het imposante imago van South Luangwa waar te maken.

Dag 15

Afsluiten in Lilongwe

U heeft vandaag geen haast en kunt rustig ontbijten met prachtig zicht over de rivier. In zo'n zes à zeven uur (afhankelijk van de drukte aan de grens) rijdt u terug naar Lilongwe. U sluit de reis weer af waar u hem startte; bij Kumbali Country Lodge. Bezoek vanmiddag nog de markt van de hoofdstad en ga in één van de leuke restaurants dineren om de reis in stijl af te sluiten.

Lilongwe

De huidige hoofdstad van Malawi is een relatief nieuwe stad in het land. Tot 1974 was Zomba de hoofdstad van Malawi. Echter ligt Zomba ver in het zuiden en besloot de overheid dat een nieuwe locatie, midden in het land, een betere keuze was. En zo werd in 1975 Lilongwe geïntroduceerd als nieuwe hoofdstad van Malawi.
De stad is vernoemd naar de rivier Lilongwe die door de stad stroomt. Hedendaags kent Lilongwe een oud en een nieuw centrum (old town en new town). Het oude centrum wordt gekenmerkt door lokale markten, (oudere) handelsgebouwen, moderne winkelketens, supermarkten, hotels en restaurants. Reizigers zullen het oude centrum dan ook charmanter vinden.

Dag 16

Vertrek naar huis

Aan al het moois komt een eind. Na een laatste ontbijt moet u toch echt de bagage inpakken. U neemt afscheid van de gids en elkaar. U vliegt, via een tussenstop, terug naar huis.

Dag 17

Thuiskomst

Vandaag komt u thuis met een koffer vol mooie herinneringen!