9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Madagascar westen, walvissen en piraten

Madagascar westen, walvissen en piraten

Tom

Dag 1

Welkom op het 'rode eiland' Madagascar

U komt aan op het internationale vliegveld van Antananarivo, Ivato. Na de douane en het ophalen van de bagage wordt u bij de uitgang welkom geheten door een transfer chauffeur die u naar uw eerste hotel in de buurt van het vliegveld brengt. Hier geniet u nog van een drankje en eventueel een goed diner, maar zeker van een welverdiende nachtrust!

Dag 2

Vlucht naar Morondava

Vandaag vliegt u naar het kustjeplaatsje Morondava in het westen van Madagascar. Bij aankomst op het vliegveld staat er een chauffeur op u te wachten en wordt u naar uw accommodatie gebracht. Aan het einde van de middag bezoekt u de beroemde Baobab Avenue.

Morondava

Het kustplaatsje Morondava is de springplak naar de hoogtepunten van het westen, Tsingy de Bemaraha en de Baobab Avenue. Op een schiereiland tussen een mangrovebos en het strand liggen een paar hele mooie accommodaties en heerst er door de vele barretjes en restaurantjes een gezellige sfeer. Morondava is een ideale plek om even op adem te komen voor of na een aantal lange reisdagen.

Baobab Avenue

Op ongeveer een uur rijden van Morondava, op de weg naar Kirindy en Tsingy de Bemaraha ligt de beroemde Avenue de Baobab. De “Grandidier” bomen, lokaal Renala “de Moeder van het bos” genoemd, zijn wel 800 jaar oud en zijn de enige overgebleven baobabs in de regio. Aan het einde van de middag komt u aan bij de wereldberoemde Avenue de Baobab. Hier heeft u vrije tijd om deze schitterende oerbomen te bekijken. Met de camera in de hand wacht u rustig tot de zon ondergaat en en daarmee het schouwspel begint.

Dag 3

De avontuurlijke reis naar Tsingy de Bemaraha

U begint vandaag aan een lange avontuurlijke rit door het droge westland van Madagascar. U zult veelzijdig in aanraking komen met de lokale bevolking en twee keer met een ferry over moeten steken. In het plaatsje Belo sur Tsiribihna zult u een lunchstop maken, het restaurant Mad Zebu is een echte aanrader! Bij zonsondergang komt u aan in Bekopaka, waar uw hotel gevestigd is. Snel nog een duik in het zwembad en na een goed diner op tijd naar bed voor de beproeving in de Tsingy!

Dag 4

Klauteren op de scherpe punten van Tsingy de Bemaraha

Een afwisselende dag vandaag. In de ochtend een heerlijk ontspannen tocht met een lokale boot genaamd Pirogue over de Manombolo rivier. In de middag maakt u voor het eerst kennis met de Tsingy's tijdens een korte wandeling.

Tsingy de Bemaraha Nationaal Park

Het belangrijkste natuurwonder van de wereld zijn wellicht de Tsingy’s van Madagascar. Miljoenen jaren geleden lagen deze kalkstenen plateaus onder water, maar door het schuiven van de aarde zijn ze naar de oppervlakte geduwd. Na jaren van regen en wind zijn de plateaus omgevormd tot vlijmscherpe rotsen met diepe kloven waar tropische planten en bomen groeien en waar dieren zich hebben aangepast aan de uitdagende omstandigheden. Kortom, een absoluut hoogtepunt in Madagascar!

Riviertocht Manambolo

In de ochtend onderneemt u een riviertocht per kano over de Manambolo rivier. Omgeven door de scherpe rotsen vaart u met een gids op een rustig tempo over de door de aarde gekleurde rivier ‘de Manambolo’. Uw gids verteld u veel interessante verhalen over de lokale gebruiken van de bevolking die hier woont. Ook brengt u een bezoek aan de bijzondere grotten die aan deze rivier liggen.

Wandeling kleine Tsingy

Dit is een mooie wandeling door het mooie ruige Tsingy landschap. Via loopbruggen steekt u over diepe kloven en er zijn verschillende mooie uitzichtpunten. Ook heeft u tijdens deze wandeling een goede kans om de Deckens Sifaka te zien. Zijn grijs/witte vacht tekent mooi af tegen de grijze rotsen.    De wandeling duurt ongeveer een uur of twee.

Dag 5

Dwars door de Tsingy

Vandaag staat de wandeling door de grote Tsingy's op het programma, een flinke klim dwars door deze bizarre rotsformaties!

Klimtocht grote Tsingy

Op 17 kilometer en een uur rijden van de entree begint de wandeling in de grote Tsingy. U begint met het passen van een tuigje die u nodig gaat hebben tijdens deze wandeling. Dan begint u aan de tocht door een mooi stuk bos naar het beginpunt van de klim. Gezekerd aan een kabel gaat u in, door, over, onder en langs de scherpe rotsen. U maakt op spectaculaire wijze kennis met de Tsingy’s van Madagascar. Deze tocht duurt tussen de vijf en zes uur en vergt het nodige doorzettingsvermogen. De tocht is niet geschikt voor mensen met extreme claustrofobie.

Fossa

Dag 6

Kirindy Forest Reserve

Vandaag rijdt u terug richting Morondava. Onderweg bezoekt u het Kirindy reservaat waar u een avondwandeling maakt om het park te verkennen. Met een beetje geluk ziet u de zeldzame Fossa!

Kirindy Forest Reserve

Een niet te missen bos als u het westen bezoekt is Kirindy Forest Reserve. Dit bos is privé eigendom en bedoeld om de bijzondere biodiversiteit te beschermen. De hoofdreden om hier te stoppen zijn de unieke diersoorten die hier leven. Denk aan de Fossa, de reuzenrat, Madame Berthel’s lemur, de kleinste muislemuur en nog veel meer.

Avondwandeling Kirindy Forest

De avond wandeling in Kirindy is de meest spectaculaire avond wandeling die u kunt doen in Madagascar. Met een zaklamp of een hoofdlamp sluipt u door het bos. Een fantastische ervaring waarbij u alle geluiden van het bos om uw heen hoort. Ook ziet u de kleinste halfaap die er bestaat, de muismaki. Ook kunt u slangen, kameleons en andere nachtdiertjes tegenkomen.

dag 7

Miandrivazo

In de ochtend maakt u nog een wandeling in Kirindy. Daarna rijdt u terug naar de hoofdweg en begint u aan de reis oostwaarts. De overnachting vindt plaats in het plaatsje Miandrivazo aan de oever van de grote rivier de Tsiribihna. Een heel belangrijke levensader voor het westen.

Ochtendwandeling Kirindy Forest

Vanuit uw accommodatie wandelt u met een gids door het loofbos. De gids zal zijn best doen u zoveel mogelijk te laten zien. Verreaux Sifaka’s, verschillende lemuursoorten en reptielen behoren tot het arsenaal. Ook vindt u hier een paar mooie en bijzondere Baobabs. De wandeling zal ongeveer twee tot drie uur duren en is op vlakke en droge ondergrond. Zorg wel dat u genoeg water bij heeft want het kan aardig benauwd worden in het bos.

Dag 8

Op naar het hoogland van Madagascar op de RN7

Een halve dag brengt u naar de Route National 7 op het platteland van Antsirabe. Onderweg zult u het landschap en het leven zien veranderen. U reist namelijk dieper in de cultuur van de Merina en de Betsileo. De verschillende kleuren groen van de rijstvelden, de pittoreske lokale bouwstijl en het plattelandsleven zullen u regelmatig tot stoppen brengen om wat mooi foto’s te maken.

Antsirabe

Antsirabe is de vierde grote stad ten zuiden van de hoofdstad en komt vrijwel in iedere reis één of meerdere keren voor. Antsirabe is de stad van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. De omgeving van Antsirabe leent zich uitstekend om wandel- en fietstochten te maken door het heuvelachtige platteland en vele rijstvelden.

Dag 9

Fietsen op het platteland van Antsirabe

Actief bezig zijn en toch iets mee krijgen van de cultuur: dat is hoe vandaag eruit ziet. Fietsend door het platteland rondom Antsirabe bent u vandaag zelf een bezienswaardigheid!

Tritriva Meer

Ongeveer 20 kilometer buiten Antsirabe ligt het azuurblauwe kratermeer Tritriva. De verhalen en legenden over dit meer gaan ver terug in de tijd. Ook is er een belangrijke ‘Fady’ (taboe) van toepassing op dit meer; zwem niet in het meer wanneer u varkensvlees gegeten hebt, dit zou ongeluk brengen. De wandeling rond het meer duurt ongeveer anderhalf uur.

Mountainbiketocht Antsirabe

Deze tocht brengt u door dorpen en over het platteland. Onderweg bent u de bezienswaardigheid en mensen zwaaien vriendelijk naar u. Een ongedwongen manier om contact te maken met de lokale bevolking en heerlijk om even te bewegen! Vooraf bespreekt u de zwaarte van de tocht.

Dag 10

Langs chaotisch Antananarivo naar het regenwoud Andasibe

Vandaag een zeer lange reisdag voor de boeg. U rijdt het laatste stuk RN7 terug naar Antananarivo. Hier aangekomen rijdt u over de bypass van Antananarivo naar de Route National 2 en begint u al snel aan de bochtige weg door de bergrug van het eiland, dat u het idee geeft dat u in de Provence rijdt. Rivieren, watervallen, picknickplaatsen en u-bochten. Een mooie picknickplaats is bij de bioloog Peyrieras die een verzameling kikkers, gekko’s en kameleons heeft. U kunt deze dieren van dichtbij bekijken en een broodje eten aan de rand van het parkje.
 
Na deze stop bent u niet ver meer van het regenwoud Andasibe NP, waar u de komende dagen het eerste echte endemische wild van Madagascar gaat aanschouwen.

Dag 11

Oog in oog met Babakoto, de grootse lemuur nog in leven

Deze dag staat compleet in het teken van Andasibe Nationaal Park, met als hoofddoel het zien en horen van grootste lemuursoort, de Indri Indri. Samen met uw gids gaat u op pad, dwars door het dichte regenwoud!

Andasibe-Mantadia Nationaal Park

Het 155km2 grote park ligt ten oosten van de hoofdstad Antananarivo. Het is één van de bekendste en meest bezochte regenwouden van Madagascar waar gemiddeld 240 dagen per jaar regen valt. Er leven 14 verschillende lemuursoorten waarvan de bekendste verreweg de Indri Indri is. De Indri Indri is de grootste halfaap ter wereld en komt alleen voor in het oosten van Madagascar en is van ver te horen door de harde roep die ze produceren. Naast de vele lemuren leven er ontzettend veel andere endemische dieren, zoals vele soorten kameleons, kikkers en bladstaartgekko’s. In Andasibe vindt u ook vele bijzondere vogels, zoals de nachtzwaluw.

Wandeling

Samen met een lokale gids, die alles over het park en de omgeving weet, wandelt u een aantal uren door het deel van Andasibe NP dat Analamazotra heet. Met als belangrijkste doel het spotten van Indri Indri en de Diadeem Sifaka. Samen met uw gids bespreekt u uw interesses zodat hij op zoek kan gaan naar datgene wat u wilt zien. U gaat verstelt staan van de diversiteit aan flora en fauna in dit gebied.

Avondwandeling Andasibe

De avondwandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki, maar ook kikkers en kameleons staan op het programma. U wandelt circa één á twee uur langs de lokale weg, vanwaar de nachtactieve dieren goed gespot kunnen worden.

Dag 12

Canal des Pangalanes

U verlaat het regenwoud en reist verder naar het oosten naar het plaatsje Brickaville. In Brickaville kunt u lunchen en vervolgens gaat u van de hoofdweg af op een 7 kilometer zeer slechte weg naar het plaatsje Mamambato. Hier stapt u op de boot en reist u naar Palmarium over de kanalen van Pangalanes!

Pangalanes kanaal

Het ‘Canal des Pangalanes’ is één van de langste kanalen ter wereld met een totale lengte van 655 kilometer. Vele meren, lagunes, en rivieren zijn in de koloniale tijd door hand gegraven geulen aan elkaar verbonden voor het transport van goederen. Op sommige stukken liggen ze slechts 100 meter verwijderd van de Indische Oceaan. Tegenwoordig groeien er veel waterlelies en hyacinten wat zorgt voor tyische flora en fauna. De lokale bevolking gebruikt het kanaal voor de visserij of om zich in te wassen. Toeristen varen over het kanaal om te genieten van de rust en dit unieke ecosysteem.

Dag 13

Ankanin'ny Nofy - Palmarium reservaat

'The place of dreams' wordt Palmarium genoemd. Een schiereiland tussen zoet en zout water met een zeer grote diversiteit aan planten en dieren.

Het Palmarium Reservaat – Ankanin’ny Nofy

Het Palmarium reservaat is gelegen bij de lodge op een schiereiland en is een prachtig natuurgebied. Hier maakt u een wandeling (met of zonder gids) en gaat u op zoek naar de dansende Sifaka’s, Indri Indri’s, de zwarte lemuur en nog veel meer lemuursoorten. Ook vindt u er een aantal vleesetende planten. Hier kunt u de lemuren erg goed fotograferen en komt u soorten tegen die in andere parken soms erg moeilijk te vinden zijn.

Aye Aye tocht

Tijdens deze Aye Aye tocht gaat u samen met een gids per boot langs de eilandjes, op zoek naar dit bijzondere en zeldzame dier. Het is een nachtactief dier en houdt zich overdag schuil in de bebossing. Het dier heeft één lange vinger waarmee hij insecten uit de bomen haalt, hier dankt hij de bijnaam ‘vingerdier’ aan.

Dag 14

Boottocht en naar Mahambo

U reist vandaag met de boot verder naar het noorden over het kanaal van Pangalanes. U zult hier een mooie indruk krijgen van de kanalen en het lokale leven aan de oevers. Vanuit de havenstad Tamatave rijdt u in een 2 tot 3 uur verder naar het kleine kustplaatsje Mahambo. U overnacht hier voordat u morgen de oversteek maakt naar Ile Sainte Marie.

Boottocht over het kanaal – van lodge naar Tamatave

Tijdens een aantal uren durende boottocht gaat u genieten van de rust, ziet u het lokale leven aan u voorbij gaan en maakt u kennis van de flora en fauna die dit gebied zeker het bezoeken waard maken. De tocht start bij de lodge en eindigt in de haven van Tamatave.

Dag 15

Het pirateneiland Ile Sainte Marie

Vanaf de lodge loopt u in de ochtend naar de aanlegsteiger van de boot. Hier kan uw geduld op de proef worden gesteld, ben hier op voorbereid. Naar verwachting vertrekt u einde ochtend of begin van de middag om de oversteek te maken naar Ile Sainte Marie. Reist u in de maanden juli of augustus, dan heeft u tijdens deze boottocht al de kans om walvissen te spotten.

Dag 16

Bultugwalvissen spotten

Afhankelijk van de weersomstandigheden maakt u vandaag of morgen een walvistrekking en gaat u op zoek naar deze gigantische reuzen van de oceaan.

Walvistocht

In het walvisseizoen van juli tot september organiseren vrijwel alle hotels een walvistracking op open zee. Een boot en schipper varen u naar open zee en samen gaat u op zoek naar de signalen, zoals opspuitend water, om zo bij de walvissen te komen en ze van dichtbij te aanschouwen.

Dag 17

Vrije dag aan het strand

Vandaag heeft u een vrije dag aan het strand of aan het zwembad. Wilt u toch graag iets ondernemen dan is een aanrader om een tuk tuk naar het nabijgelegen eiland Iles aux Nattes te gaan voor een mooie wandeling en een lunch in een van de resorts op het buureiland.

Dag 18

Vlucht terug naar Antananarivo

Vandaag vliegt u terug naar Antananarivo om u voor te bereiden op uw terugvlucht naar huis. U overnacht in hetzelfde hotel als bij aankomst.

Dag 19

Laatste dag op Madagascar

Afhankelijk van uw terugvlucht heeft u vandaag nog de tijd om een bezoek te brengen aan de binnenstad of aan de oude stad Ambohimanga. Er is voor u een dagkamer gereserveerd.

 

Dag 20

Thuiskomst

U komt thuis met een koffer vol mooie herinneringen aan Madagascar!