9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Madagascar compleet

Madagascar compleet

Dag 1

Vertrek vanuit Nederland / België

Vandaag vertrekt de intercontinentale vlucht met Ethiopian Airlines vanuit Brussel of met Air France vanuit Amsterdam naar Antananarivo.

Dag 1

Welkom op het 'rode eiland' Madagascar

U komt aan op het internationale vliegveld van Antananarivo, Ivato. Na de douane en het ophalen van de bagage wordt u bij de uitgang welkom geheten door een transfer chauffeur die u en uw mede-groepsreizigers naar uw eerste hotel gebracht. Hier geniet u nog van een drankje en eventueel een goed diner, maar zeker van een welverdiende nachtrust!

Dag 2

Langs chaotisch Antananarivo naar het regenwoud Andasibe

Vandaag begint u aan uw eerste reisdag. U verlaat de hoofdstad over de bypass en slaat op de Route National 2. Al snel begint u aan de bochtige weg door de bergrug van het eiland. Dit gebied heeft iets weg van de Provence. Rivieren, watervallen, picknickplaatsen en u-bochten. Een mooie picknickplaats is de bioloog Peyrieras die een verzameling kikkers, gekko’s en kameleons heeft. U kunt deze dieren van dichtbij bekijken en een broodje eten aan de rand van het parkje.
 
Na deze stop bent u niet ver meer van het regenwoud Andasibe NP, waar u de komende dagen het eerste echte endemische wild van Madagascar gaat aanschouwen.

Andasibe-Mantadia Nationaal Park

Het 155km2 grote park ligt ten oosten van de hoofdstad Antananarivo. Het is één van de bekendste en meest bezochte regenwouden van Madagascar waar gemiddeld 240 dagen per jaar regen valt. Er leven 14 verschillende lemuursoorten waarvan de bekendste verreweg de Indri Indri is. De Indri Indri is de grootste halfaap ter wereld en komt alleen voor in het oosten van Madagascar en is van ver te horen door de harde roep die ze produceren. Naast de vele lemuren leven er ontzettend veel andere endemische dieren, zoals vele soorten kameleons, kikkers en bladstaartgekko’s. In Andasibe vindt u ook vele bijzondere vogels, zoals de nachtzwaluw.

Dag 3

Oog in oog met Babakoto; de grootste lemuur nog in leven

Wakker worden met de herkenbare roep van de Indri Indri en vervolgens een volle dag met veel dieren en een mooie natuur in Andasibe NP. Er staan zowel een ochtend als een avond wandeling op het programma en in de middag heeft u tijd om te ontspannen bij de accommodatie.

Wandeling Andasibe

Samen met een lokale gids, die alles over het park en de omgeving weet, wandelt u een aantal uren door het deel van Andasibe NP dat Analamazotra heet. Met als belangrijkste doel het spotten van Indri Indri en de Diadeem Sifaka. Samen met uw gids bespreekt u uw interesses zodat hij op zoek kan gaan naar datgene wat u wilt zien. U gaat verstelt staan van de diversiteit aan flora en fauna in dit gebied.

Avondwandeling Andasibe

De avondwandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki, maar ook kikkers en kameleons staan op het programma. U wandelt circa één á twee uur langs de lokale weg, vanwaar de nachtactieve dieren goed gespot kunnen worden.

Dag 4

Het platteland van Madagascar

Een pittige dag in de bus brengt u naar het platteland van Antsirabe. U reist nu op het hoogland, en wel op de Route National 7, die u helemaal tot Tulear zal brengen. U reist steeds dieper in de cultuur van de Merina. De verschillende kleuren groen van de rijstvelden, de pittoreske lokale bouwstijl en het plattelandsleven zullen u regelmatig tot stoppen brengen om wat mooi foto’s te maken.

Antsirabe

Antsirabe is de vierde grote stad ten zuiden van de hoofdstad en komt vrijwel in iedere reis één of meerdere keren voor. Antsirabe is de stad van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. De omgeving van Antsirabe leent zich uitstekend om wandel- en fietstochten te maken door het heuvelachtige platteland en vele rijstvelden.

Dag 5

De gouden bamboe lemuur van Ranomafana

U verlaat het platteland en rijdt verder zuidwaarts naar Ranomafana NP. Het wordt een mooie bochtige rit over het Aziatische hoogland met veel pittoreske dorpjes, rijstvelden en veel mooie vergezichten. Net voor de universiteitsstad Fianarantsoa slaat u af naar het oosten. U ziet het regenwoud langzaam opdoemen en daalt af door het dichte bos tot in het stadje Ranomafana.

Deze namiddag heeft u de tijd het stadje Ranomafana wat te bewandelen en een bezoek te brengen aan de warmwaterbronnen bij Thermal Hotel.

Dag 6

Lemuren, kameleons en kikkers

Geniet vandaag van de prachtige natuur in dit beschermde regenwoud en ga op zoek naar alle endemische en bijzondere dieren. Zoals de tenrec, girafnekkever, bladstaartgekko en natuurlijk naar de lemuren, die zeker niet mogen ontbreken!

Ranomafana

Ranomafana is zonder twijfel het meest populaire nationale park van Madagascar. Ranomafana werd een nationaal park in 1991 nadat in 1986 de gouden bamboe- lemuur werd ontdekt. Deze lemuursoort werd met uitsterven bedreigd. Het park bestaat uit meer dan 416 km2 regenwoud, gevuld met unieke flora en fauna.‘Rano’ betekent water en ‘Mafana’ betekent warm in het Malagasy. Letterlijk vertaalt dus ‘warm water’. Deze naam komt van de warmwaterbronnen die zich in het park bevinden. Om deze reden vestigden de Fransen een kuuroord in dit gebied en daaromheen ontwikkelde zich het dorp Ranomafana.

Ochtendwandeling Ranomafana

U begint vroeg aan de wandeling door Ranomafana Nationaal Park. Uw professionele gids zal de gewenste duur van de wandeling met u bespreken.Zij gaan samen met u op zoek naar de gouden bamboe lemuur en andere te spotten lemuren. Er zijn vele soorten vogels, kameleons, slangen, kikkens, vlinders en spinnen te vinden. Ook wordt er gezocht naar de endemische girafnekkever en de tenrec. De wandeling gaat soms dwars door het woud, dus zorg voor beschermende kleding en goede schoenen!

Avondwandeling Ranomafana

De avond wandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki en daarnaast vele kameleons. De wandeling vindt plaats langs de weg en duurt één à twee uur.

Dag 7

Op naar de pieken van Madagascar

U laat het regenwoud achter u en stijgt weer terug op het hoogland. De bestemming voor vandaag is het rijk van de Betsileo. U overnacht net buiten het plaatsje Ambalavao. U verblijft in een prachtig gelegen lodge met uitzicht over de hoge pieken van Madagascar. In de namiddag bezoekt u het kleine park Anja waar u op zoek gaat de misschien wel de bekendste lemuur, de ringstaartmaki.

Wandeling Parc D’Anja

Parc d’Anja ligt op 12 kilometer van Ambalavao en wordt sinds 1992 gerund door de lokale gemeenschap. De belangrijkste publiekstrekker is de ringstaartmaki. Hier zal de focus op liggen bij dit bezoek. Verder zult u ook diverse soorten vogels en reptielen gaan zien. Wenst u een iets uitgebreidere wandeling dan neemt uw gids u mee voor een klim naar een prachtig uitzicht over de vallei.

Dag 8

Een kijkje in het leven van de Betsileo

Vandaag is een dag waarop u veel gaat zien van het lokale leven. U loopt via een mooie route door de dorpen, loopt langs de vruchtbare akkers en ontmoet veel lachende en vriendelijke mensen, die erg nieuwsgierig zijn! Geen toneelstukjes, maar pure en authentieke ontmoetingen vandaag.

Ambalavao en omgeving

Ambalavao is een pittoresk bergstadje dat omringt is door bergtoppen, rijstvelden en wijngaarden. De inwoners van Ambalavao zijn ‘Betsileo’, een grote stam met een naam die 'onoverwinnelijk betekend'. De stam zorgt in deze regio voor een typisch bouwstijl, de leden van de stam zijn ijverige landbouwers en veehouders. Op woensdag en donderdag vindt de grootste zebu-markt van het land plaats in Ambalavao. Daarnaast zijn er ook wijnboeren en traditionele papiermakers te bezoeken, evenals wevers van wilde zijde.

Wandeling in Ambalavao

Een lokale gids neemt u mee door het prachtige landschap van Ambalavao. Hij laat u kennismaken met de lokale bevolking, hun manier van leven en de lokale ambachten. Ook wandelt u langs de granieten toppen die dit gebied zo herkenbaar maken. Kortom, veel voer voor de camera!

Dag 9

Op naar het Colorado van Madagascar; Isalo Nationaal Park

Langzaam rijdt u het hoogland af en veranderd het landschap in uitgestrekte grasvlaktes. U begeeft zich nu in het gebied dat wordt bewoond door van oorsprong Oost Afrikaanse veehouders. Plots doemt er een massief op; welkom bij het Colorado van Madagascar, Isalo Nationaal Park, uw eindbestemming voor vandaag.

Isalo

Dag 10

Prachtige landschappen en natuurlijke zwembaden

Vroeg uit de veren voor een mooie en actieve dag in Isalo Nationaal Park samen met uw gids. Zorg voor voldoende water, goede schoenen en uw zwemkleding niet te vergeten! De frisse duik in het ijskoude water na een lange dag wandelen is een heerlijke beloning.

Isalo Nationaal Park

Een van de hoogtepunten van uw reis is absoluut Isalo Nationaal Park. Dit park is een van de oudste parken van Madagascar en bestaat uit miljoenen jaren oude sedimentatie. Door tektonische wrijving is dit zandstenen gebergte naar boven gedrukt en is er een prachtig plateau ontstaan vol met natuurlijk zwembaden, watervallen, groene oases, grasland en een pallet aan kleuren. Men noemt het niet voor niets “Het Colorado van Madagascar”, ook omdat bij ondergaande zon de kleuren van het massief op adembenemende wijze veranderd.

Wandeling Isalo

U begint uw dag in Isalo met een korte rit naar de entree van het park. Uw gids voor vandaag zal hier een korte briefing houden en vervolgens begint u aan een korte klim om in de kloof in te kunnen komen. Dan begint een mooie wandeling dwars door de kloof met veel bijzondere dieren, interessante verhalen van uw gids, een duik in een natuurlijk zwembad en prachtige vergezichten. Na een drietal uur zult u aankomen bij een picknick plek waar een BBQ voor u is voorbereid. Deze is inclusief in de reissom. Waarschijnlijk vergezeld door een groep hongerige bruine lemuren. Na uw lunch heeft u de mogelijkheid om het de “Canyon de Maki” nog te bezoeken. Deze wandeling voert u door een mooie kloof vol met tropische planten en brengt u naar een mooie waterval en twee natuurlijke zwembaden. De hele wandeling duur ongeveer zes tot zeven uur. Het is ook mogelijk om hier alleen een gedeelte van te ondernemen. Overleg dit ter plekke met uw gids.

Dag 11

De kust van het kanaal van Mozambique

het laatste stuk RN7 tot Tulear staat vandaag op het programma. U passert menig stadje dat in de afgelopen jaren flink is gergroeid door de vondst van edelstenen. Ook bezoekt u onderweg het kleinschalige park, Zombitse, waar we een korte stop maken om te picknicken en nog wat bijzondere dieren te zien. En dan is er, de zee! De geuren, de warmte en de zilte zeelucht komen u tegemoet, dit is het einde van de RN7.

Wandeling Zombitse

Na de formaliteiten bij de ingang van het park, neemt een gids u mee door het droge bos van Zombitse. Een paar spoorzoekers gaan vooruit om de lemuren en Sifaka’s voor u te zoeken, maar de kans bestaat ook om kameleons te zien, slangen en de Coquerel’s Coua. De ondergrond is vlak en droog, dus zware wandelschoenen zijn hier niet nodig.

Tulear en Ifaty

U begint of eindigt uw reis in Tulear, gelegen aan het kanaal van Mozambique. Ten zuiden van Tulear liggen een aantal mooie lodges, maar de meesten mensen reizen nog een klein uur door naar boven, naar de baai van Ifaty. Hier liggen enkele accommodatie tussen de vissersdorpjes, waardoor het geheel nog steeds erg authentiek is. De stranden zijn dan wel niet zo mooi en tropisch als op de eilanden Ile Sainte Marie en Nosy Be, maar de zonsondergangen hier zijn magnifiek. Ook zijn er veel leuke activiteiten te beleven en er zijn goede lodges. Dus absoluut een goede keuze om hier een paar dagen uit te rusten en van de zee te genieten.

Dag 12

Een heerlijke vrije dag aan het strand van Ifaty!

Vandaag heeft u een vrije dag in Ifaty. Er is in de omgeving genoeg te zien en te beleven. Uw gids neemt u dan ook graag mee op pad voor een optionele excursie. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om even heerlijk te acclimatiseren en te genieten van de fijne accommodatie.

Snorkelen en duiken in Ifaty – (optioneel)

Ifaty heeft hele interessante snorkel en duiklocaties. Elk hotel heeft zijn eigen duikschool of een duikschool waar hij mee samenwerkt. De duiklocaties bieden een grote verscheidenheid aan vissen, koraal maar ook schildpadden.

Dag 13

Binnenlandse vlucht naar Antananarivo

U wordt naar het vliegveld van Tulear gebracht voor uw binnenlandse vlucht terug naar de hoofdstad. U overnacht in een goed hotel in de buurt van het vliegveld.

Dag 14

Het verre en tropische noorden

Vandaag vliegt u naar het uiterste noorden van Madagascar, het plaatsje Diego Suarez.

Diego Suarez

Diego Suarez of lokaal Antsiranana genaamd ligt in het uiterste noorden van Madagascar. Diego is het Havana van Madagascar. Lange brede straten met gekleurde gevels, leuke winkels, gezellige barretjes, goede restaurants en veel leven op straat. Diego is ook een aanlegplaats voor cruiseschepen en is omringt door mooie baaien met azuurblauw water.

Dag 15

De rode tsingy

U verlaat de bewoonde wereld en begint aan een reis over een slechte weg naar Ankarana NP. Onderweg stopt u bij het bijzondere Tsingy Rouge.

Wandeling Tsingy Rouge

Tussen Diego Suarez en Ankarana NP ligt een bijzondere kloof die de Tsingy Rouge wordt genoemd. Deze plek ligt op een uur van de hoofdweg en is te bereiken middels een zeer slechte weg. De Tsingy’s zijn anders dan de bekendste Tsingy’s in Madagascar scherpe punten zijn niet van steen maar van zand. Jaren van erosie hebben dit prachtige roodbruine stalactieten landschap gevormd en u kunt hier vrij rondlopen om foto’s te maken. Een wandeling van uur zorgt dat u alle mooie plekken gezien heeft.

Dag 16

Een uitgebreide wandeling door de tsingy

U gaat vroeg ontbijten om vervolgens samen met uw lokale gids op pad te gaan. Een mooie en indrukwekkende tocht, dwars door de Tsingy’s van Ankarana Nationaal Park.

Ankarana Nationaal Park

Eén van de oudste parken in Madagascar is Ankarana Nationaal Park, gesticht in 1956. Dit park bestaat uit een prachtige zee van scherpe kalkstenen rotsen met diepe kloven en grotten, omringt door een groot loofbos vol met endemische dieren en planten. Miljoenen jaren geleden uit de zee gerezen door het schuiven van de aarde, staat Ankarana nu bekend om haar uitgebreide grottenstelsel en netwerk van ondergrondse rivieren. Waarschijnlijk het grootste ondergrondse netwerk van Afrika! In die rivieren leven onder andere krokodillen maar ook heel veel andere reptielen en amfibieën. Kortom, een spectaculair park met een grote diversiteit aan natuur en flora en fauna.

Wandeling grote Tsingy – Ankarana

De grote Tsingy begint met een uitgebreide wandeling door het mooie bos. Uw gids laat u alle lemuren en reptielen zien die hij kan spotten. Het bos is vlak en droog, wat maakt dat de wandeling voor iedereen goed te doen is. Na een uur komt u aan de rand van het bos en kijkt u over een ‘zee’ van Tsingy rotsen, een adembenemend uitzicht. Via een provisorisch pad zet u uw wandeling voort, over de vlijmscherpe rotsen en via loopbruggen bereikt u dan een uitzichtpunt. Hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht en een picknick. Eventueel kunt u in de middag nog een grot bezoeken waar duizenden vleermuizen leven.

Dag 17

Een welverdiend rust het tropische eiland Nosy Komba

U verlaat de Tsingy en reist door naar de kust voor uw laatste bestemming, Nosy Komba! U rijdt door de tropische plantages van Madagascar. Dit is het gebied van de Cacao, Ylang Ylang, vanille, koffie en nog veel meer. Aangekomen in het kustplaatsje Ankify staat een boot u op te wachten voor een transfer naar Nosy Komba. 

Nosy Komba

Nosy Komba ligt tussen het vasteland en Nosy Be en is het op een na grootste eiland na Nosy be. Nosy Komba heeft de bijnaam “het eiland van de lemuren” en dankt die naam aan de vele lemuren die op het eiland leven. Het eiland is cirkelvormig omdat het oorspronkelijk een vulkaan was en vandaar ook de rotsachtige ondergrond en de vruchtbare grond. Het eiland heeft 4000 inwoners die vooral leven van visserij en toerisme. Nosy Komba is veel exclusiever dan zijn grote broer Nosy Be. Het heeft een mooi en gevarieerd aanbod aan lodges en deze zijn natuurlijk van elkaar verwijderd door de rotspartijen.  Een echte paradijsje onder de eilanden en een heerlijke plek om af te sluiten na een indrukwekkende reis door Madagascar.

Dag 18 & 19

Het eiland van de parfums

Deze dagen heeft u de tijd om heerlijk te genieten van het strand, de zee, de verse zeevruchten en zee activiteiten die mogelijk zijn op Nosy Komba.

Snorkelen Nosy Tanikely – (optioneel)

Rondom het eiland Tanikely, dat de vorm heeft van een schildpad, ligt het marine park Tanikely. Voor duikers en voor snorkelaars is dit een van de hotspots. Hier vindt u nog prachtig koraal en komt u zeeschildpadden tegen tijdens het snorkelen. Een snorkel excursie bestaat uit de bootvaart naar het eiland, een aantal uur snorkelen en een heerlijke uitgebreide lunch op het strand. Deze excursie kunt u ter plaatse boeken. Kortom, een heerlijk dagje uit!

Dagtocht Nosy Iranja – (optioneel)

Op anderhalf uur varen ligt het paradijs Nosy Iranja. Twee eilanden zijn verbonden door een lange strandpier met aan beide kanten parelwitte stranden en heerlijk helder water. Als u hier vroeg bent ziet u veel zeeschildpadden in het water. Een excursie bestaat uit de boottocht naar Iranja, een paar vrije uren om te wandelen en te zwemmen en een heerlijke verse lunch bereid door de lokale inwoners van het eiland. Heel belangrijk is genoeg water, zonnebrand, een zonnebril en hoofdbescherming als het nodig is. Deze excursie kunt u ter plaatse boeken.

Snorkelen met walvishaaien – (optioneel)

In het juiste seizoen in noordwest Madagascar, oktober en november, kunt u snorkelen met walvishaaien. U vertrekt naar een punt op open zee dat de route is voor deze machtige dieren. De schippers weten ze te vinden en als ze in de buurt zijn kunt u het water in om deze machtige dieren voorbij te zien zwemmen. Een adembenemende ervaring! Lokaal te boeken.

20

Vlucht terug naar Antananarivo

Vandaag vliegt u weer terug naar Antananarivo. Hier heeft u nog een overnachting in hetzelfde hotel al bij aankomst in de stad.

Als u met Ethiopian Airlines vliegt vertrekt u vandaag van Nosy Komba met de boot naar Nosy Be en vliegt u vanaf daar, via Addis Abeba, terug naar Brussel.

Dag 21

Uw laatste dag in Madagascar

Vandaag heeft u nog een laatste dag in Madagascar. U heeft een dagkamer tot uw beschikking, voor het geval u een late vlucht terug naar huis heeft. 3 uur voor vertrek wordt u terug naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht terug naar huis.

Dag 22

Thuiskomst

U komt terug van een geweldige reis met een koffer vol mooie herinneringen.