9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Madagascar avontuurlijk

Madagascar avontuurlijk

Dag 1

Welkom op het 'rode eiland' Madagascar

U komt aan op het internationale vliegveld van Antananarivo, Ivato. Na de douane en het ophalen van de bagage wordt u bij de uitgang welkom geheten door uw gids voor de komende weken. Hij brengt u naar uw eerste hotel in de buurt van het vliegveld. Hier geniet u nog van een drankje en eventueel een goed diner, maar zeker van een welverdiende nachtrust!

Dag 2

Eerste rit naar Antsirabe

Vandaag begint u aan uw eerste rit naar het zuiden naar het plaatsje Antsirabe. Onderweg zult u het landschap en het leven zien veranderen. U reist namelijk dieper in de cultuur van de Merina en de Betsileo. De verschillende kleuren groen van de rijstvelden, de pittoreske lokale bouwstijl en het plattelandsleven zullen u regelmatig tot stoppen brengen om wat mooi foto’s te maken.

Antsirabe

Antsirabe is de vierde grote stad ten zuiden van de hoofdstad en komt vrijwel in iedere reis één of meerdere keren voor. Antsirabe is de stad van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. De omgeving van Antsirabe leent zich uitstekend om wandel- en fietstochten te maken door het heuvelachtige platteland en vele rijstvelden.

Dag 3

Miandrivazo aan de rivier de Tsiribihna

Een halve dag rijden brengt u naar het plaatsje Miandrivazo aan de rivier de Tsiribihna. Hier kunt u genieten  van het zwembad, een koud drankje en een mooie zonsondergang.

Dag 4

Kirindy Forest Reserve

Wederom een halve dag tot aan de badplaats Morondava. Hier geniet u van een lunch aan het strand met de voetjes in het zand. Tijdens de lunch wordt de bagage overgeladen in 4WD’s voor het avontuurlijk deel naar de Tsingy van Madagascar. De bestemming voor vandaag is de het droge bos van Kirindy.

Kirindy Forest Reserve

Een niet te missen bos als u het westen bezoekt is Kirindy Forest Reserve. Dit bos is privé eigendom en bedoeld om de bijzondere biodiversiteit te beschermen. De hoofdreden om hier te stoppen zijn de unieke diersoorten die hier leven. Denk aan de Fossa, de reuzenrat, Madame Berthel’s lemur, de kleinste muislemuur en nog veel meer.

Avondwandeling Kirindy Forest

De avond wandeling in Kirindy is de meest spectaculaire avond wandeling die u kunt doen in Madagascar. Met een zaklamp of een hoofdlamp sluipt u door het bos. Een fantastische ervaring waarbij u alle geluiden van het bos om uw heen hoort. Ook ziet u de kleinste halfaap die er bestaat, de muismaki. Ook kunt u slangen, kameleons en andere nachtdiertjes tegenkomen.

Dag 5

Avontuurlijke reis naar Tsingy de Bemaraha

U begint vandaag met een ochtendwandeling door het bos van Kirindy met een lokale gids. U gaat op zoek naar de bijzondere dieren van dit bos zoals de Verreaux Sifaka en de fossa. Na de wandeling reist u verder door het droge Westland van Madagascar. U zult veelzijdig in aanraking komen met de lokale bevolking en twee keer met een ferry over moeten steken. In het plaatsje Belo sur Tsiribihna zult u een lunchstop maken (Mad Zebu is een aanrader) en bij zonsondergang zult u aankomen in Bekopaka, waar u hotel is gevestigd. Snel nog een duik in het zwembad en na een goed diner op tijd naar bed voor de beproeving in de Tsingy!

Dag 6

Boottocht op de Manambolo

Tsingy de Bemaraha Nationaal Park

Het belangrijkste natuurwonder van de wereld zijn wellicht de Tsingy’s van Madagascar. Miljoenen jaren geleden lagen deze kalkstenen plateaus onder water, maar door het schuiven van de aarde zijn ze naar de oppervlakte geduwd. Na jaren van regen en wind zijn de plateaus omgevormd tot vlijmscherpe rotsen met diepe kloven waar tropische planten en bomen groeien en waar dieren zich hebben aangepast aan de uitdagende omstandigheden. Kortom, een absoluut hoogtepunt in Madagascar!

Riviertocht Manambolo

In de ochtend onderneemt u een riviertocht per kano over de Manambolo rivier. Omgeven door de scherpe rotsen vaart u met een gids op een rustig tempo over de door de aarde gekleurde rivier ‘de Manambolo’. Uw gids verteld u veel interessante verhalen over de lokale gebruiken van de bevolking die hier woont. Ook brengt u een bezoek aan de bijzondere grotten die aan deze rivier liggen.

Wandeling kleine Tsingy de Bemaraha

Dit is een mooie wandeling door het mooie ruige Tsingy landschap. Via loopbruggen steekt u over diepe kloven en er zijn verschillende mooie uitzichtpunten. Ook heeft u tijdens deze wandeling een goede kans om de Deckens Sifaka te zien. Zijn grijs/witte vacht tekent mooi af tegen de grijze rotsen.    De wandeling duurt ongeveer een uur of twee.

Dag 7

Klauteren op de scherpe punten van de Tsingy de Bemaraha

Klimtocht grote Tsingy de Bemaraha

Op 17 kilometer en een uur rijden van de entree begint de wandeling in de grote Tsingy. U begint met het passen van een tuigje die u nodig gaat hebben tijdens deze wandeling. Dan begint u aan de tocht door een mooi stuk bos naar het beginpunt van de klim. Gezekerd aan een kabel gaat u in, door, over, onder en langs de scherpe rotsen. U maakt op spectaculaire wijze kennis met de Tsingy’s van Madagascar. Deze tocht duurt tussen de vijf en zes uur en vergt het nodige doorzettingsvermogen. De tocht is niet geschikt voor mensen met extreme claustrofobie.

Dag 8

De Baobab Avenue

Vandaag rijdt u terug naar Morondava. Onderweg zult u uitgebreid stoppen bij de Baobab Avenue. 

Baobab Avenue

Op ongeveer een uur rijden van Morondava, op de weg naar Kirindy en Tsingy de Bemaraha ligt de beroemde Avenue de Baobab. De “Grandidier” bomen, lokaal Renala “de Moeder van het bos” genoemd, zijn wel 800 jaar oud en zijn de enige overgebleven baobabs in de regio. Aan het einde van de middag komt u aan bij de wereldberoemde Avenue de Baobab. Hier heeft u vrije tijd om deze schitterende oerbomen te bekijken. Met de camera in de hand wacht u rustig tot de zon ondergaat en en daarmee het schouwspel begint.

Dag 9

Morondava

Vandaag heeft u een heerlijke vrije dag aan het strand. Even uitblussen van alle indrukken en reisdagen. U kunt bij uw accommodatie blijven of een optionele excursie boeken of over het strand wandelen en het lokale vissersleven aan u voorbij zien gaan.

Morondava

Het kustplaatsje Morondava is de springplak naar de hoogtepunten van het westen, Tsingy de Bemaraha en de Baobab Avenue. Op een schiereiland tussen een mangrovebos en het strand liggen een paar hele mooie accommodaties en heerst er door de vele barretjes en restaurantjes een gezellige sfeer. Morondava is een ideale plek om even op adem te komen voor of na een aantal lange reisdagen.

Dag 10

Miandrivazo

Vandaag rijdt u terug richting het oosten naar Miandrivazo.

Dag 11

Op naar het hoogland van Madagascar

Een halve dag brengt u naar de Route National 7 op het platteland van Antsirabe.

Dag 12

De gouden bamboe lemuur van Ranomafana

Na het ontbijt rijdt u verder zuidwaarts naar Ranomafana NP. Het wordt een mooie bochtige rit over het Aziatische hoogland met veel pittoreske dorpjes, rijstvelden en veel mooie vergezichten. Bijna aangekomen bij de stad Fianarantsoa slaat u af naar het oosten. U ziet het regenwoud langzaam opdoemen en daalt af door het dichte bos tot in het stadje Ranomafana. Deze namiddag heeft u de tijd het stadje Ranomafana wat te bewandelen en een bezoek te brengen aan de warmwaterbronnen bij Thermal Hotel. 
 

Dag 13

Lemuren, kameleons en kikkers

Ochtendwandeling

U begint vroeg aan de wandeling door Ranomafana Nationaal Park. Uw professionele gids zal de gewenste duur van de wandeling met u bespreken.Zij gaan samen met u op zoek naar de gouden bamboe lemuur en andere te spotten lemuren. Er zijn vele soorten vogels, kameleons, slangen, kikkens, vlinders en spinnen te vinden. Ook wordt er gezocht naar de endemische girafnekkever en de tenrec. De wandeling gaat soms dwars door het woud, dus zorg voor beschermende kleding en goede schoenen!

Avondwandeling

De avond wandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki en daarnaast vele kameleons. De wandeling vindt plaats langs de weg en duurt één à twee uur.

Dag 14

Op naar de pieken van Madagascar

U laat het regenwoud achter u en reist verder op het hoogland naar het rijk van de Betsileo. U overnacht in het plaatsje Ambalavao in een prachtig gelegen lodge met uitzicht over de hoge pieken van Madagascar. In de namiddag bezoekt u het kleine park Anja.

Wandeling Parc D’Anja

Parc d’Anja ligt op 12 kilometer van Ambalavao en wordt sinds 1992 gerund door de lokale gemeenschap. De belangrijkste publiekstrekker is de ringstaartmaki. Hier zal de focus op liggen bij dit bezoek. Verder zult u ook diverse soorten vogels en reptielen gaan zien. Wenst u een iets uitgebreidere wandeling dan neemt uw gids u mee voor een klim naar een prachtig uitzicht over de vallei.

Dag 15

Een kijkje in het leven van de Betsileo

Ambalavao en omgeving

Ambalavao is een pittoresk bergstadje dat omringt is door bergtoppen, rijstvelden en wijngaarden. De inwoners van Ambalavao zijn ‘Betsileo’, een grote stam met een naam die 'onoverwinnelijk betekend'. De stam zorgt in deze regio voor een typisch bouwstijl, de leden van de stam zijn ijverige landbouwers en veehouders. Op woensdag en donderdag vindt de grootste zebu-markt van het land plaats in Ambalavao. Daarnaast zijn er ook wijnboeren en traditionele papiermakers te bezoeken, evenals wevers van wilde zijde.

Wandeling in Ambalavao

Een lokale gids neemt u mee door het prachtige landschap van Ambalavao. Hij laat u kennismaken met de lokale bevolking, hun manier van leven en de lokale ambachten. Ook wandelt u langs de granieten toppen die dit gebied zo herkenbaar maken. Kortom, veel voer voor de camera!

Dag 16

Het Colorado van Madagascar: Isalo Nationaal Park

U verlaat het hoogland en daalt af naar zeeniveau. Het landschap wordt droger en wijder en de cultuur veranderd van Aziatisch naar Afrikaans. De bestemming voor vandaag is het Isalo NP.

Dag 17

Prachtige landschappen en natuurlijke zwembaden

Isalo Nationaal Park

Een van de hoogtepunten van uw reis is absoluut Isalo Nationaal Park. Dit park is een van de oudste parken van Madagascar en bestaat uit miljoenen jaren oude sedimentatie. Door tektonische wrijving is dit zandstenen gebergte naar boven gedrukt en is er een prachtig plateau ontstaan vol met natuurlijk zwembaden, watervallen, groene oases, grasland en een pallet aan kleuren. Men noemt het niet voor niets “Het Colorado van Madagascar”, ook omdat bij ondergaande zon de kleuren van het massief op adembenemende wijze veranderd.

Wandeling Isalo Nationaal Park

U begint uw dag in Isalo met een korte rit naar de entree van het park. Uw gids voor vandaag zal hier een korte briefing houden en vervolgens begint u aan een korte klim om in de kloof in te kunnen komen. Dan begint een mooie wandeling dwars door de kloof met veel bijzondere dieren, interessante verhalen van uw gids, een duik in een natuurlijk zwembad en prachtige vergezichten. Na een drietal uur zult u aankomen bij een picknick plek waar een BBQ voor u is voorbereid. Deze is inclusief in de reissom. Waarschijnlijk vergezeld door een groep hongerige bruine lemuren. Na uw lunch heeft u de mogelijkheid om het de “Canyon de Maki” nog te bezoeken. Deze wandeling voert u door een mooie kloof vol met tropische planten en brengt u naar een mooie waterval en twee natuurlijke zwembaden. De hele wandeling duur ongeveer zes tot zeven uur. Het is ook mogelijk om hier alleen een gedeelte van te ondernemen. Overleg dit ter plekke met uw gids.

Dag 18

De kust van het kanaal van Mozambique

Tulear en Ifaty

U begint of eindigt uw reis in Tulear, gelegen aan het kanaal van Mozambique. Ten zuiden van Tulear liggen een aantal mooie lodges, maar de meesten mensen reizen nog een klein uur door naar boven, naar de baai van Ifaty. Hier liggen enkele accommodatie tussen de vissersdorpjes, waardoor het geheel nog steeds erg authentiek is. De stranden zijn dan wel niet zo mooi en tropisch als op de eilanden Ile Sainte Marie en Nosy Be, maar de zonsondergangen hier zijn magnifiek. Ook zijn er veel leuke activiteiten te beleven en er zijn goede lodges. Dus absoluut een goede keuze om hier een paar dagen uit te rusten en van de zee te genieten.

Wandeling Zombitse Nationaal Park

Na de formaliteiten bij de ingang van het park, neemt een gids u mee door het droge bos van Zombitse. Een paar spoorzoekers gaan vooruit om de lemuren en Sifaka’s voor u te zoeken, maar de kans bestaat ook om kameleons te zien, slangen en de Coquerel’s Coua. De ondergrond is vlak en droog, dus zware wandelschoenen zijn hier niet nodig.

Dag 19

Heerlijk genieten aan het strand

Deze dag heeft u de tijd om lekker na te genieten van de prachtige rondreis in Madagascar. Er zijn veel optionele activiteiten te boeken bij uw hotel, maar natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om met een boek op het strand of bij het zwembad te blijven en even helemaal niets doen. 

Dag 20

Vlucht terug naar Antananarivo

Een transfer brengt u naar het vliegveld van Tulear voor uw vlucht terug naar de hoofdstad. U zult hier in hetzelfde hotel overnachten als bij aankomst.

Dag 21

Vlucht naar huis

Uw laatste dag in Madagascar is aangebroken. Uw gids brengt u terug naar het vliegveld voor uw terugvlucht. We hopen dat u een geweldige reis heeft gehad en met een koffer vol mooie herinneringen terugkeert naar huis.

    Dag 22

    Thuiskomst