9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Oeganda & Kenia gorilla’s en big 5

Oeganda & Kenia gorilla’s en big 5

Dag 1

Aankomst in de Parel van Afrika!

Het is zover! Het avontuur door Oost-Afrika gaat vandaag van start. Bij aankomst op de luchthaven van Entebbe staat uw gids/chauffeur al op u te wachten. Er volgt een korte transfer naar het comfortabele guesthouse, gelegen aan de rand van de stad. U wordt welkom geheten met een verkoelend welkomstdrankje! 

Dag 2

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend ontmoet u uw Matoke tours reisleider die een uitgebreide briefing geeft over de reis. In Entebbe vergaapt u zich aan het typisch Afrikaanse leven, kunt u geld wisselen en wat boodschappen doen. Er staat een lange reisdag op het programma vandaag. 

De eindbestemming van vandaag is het sprookjesachtige Lake Mutanda. Dit schitterende meer is wellicht wel het best bewaarde geheim van Oost-Afrika. Het is gelegen aan de rand van de Virunga vulkaanketen, die de landen Oeganda, Rwanda en Congo met elkaar verbindt. De rest van de middag geniet u van het fenomenale uitzicht en kunt u zich rustig voorbereiden op het hoogtepunt van morgen!

Matoke Tours biedt u ook de mogelijk om vandaag te vliegen van Entebbe naar Kisoro à € 300 pp (inclusief transfers). Vraagt u onze specialisten voor meer informatie. 

Dag 3

Oog in oog met berggorilla's

Vandaag is een grote dag, de gorilla trekking staat op het programma! U rijdt naar het woud van Bwindi waar u een uitgebreide briefing krijgt over deze bijzondere excursie. Mocht u liever geen gorilla trekking ondernemen dan zijn er nog diverse andere mogelijkheden in dit onontdekte gebied. Deze excursies zijn ter plekke te boeken. Mocht u liever nog langer bij de gorilla’s doorbrengen dan kunt u kiezen voor de unieke gorilla habituatie dag. Tijdens deze bijzondere excursie gaat u mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorillafamilie wordt gehabitueerd. In tegenstelling tot de gorillatracking mogen deelnemers vier uur bij de gorillafamilie blijven en wordt de excursie ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. De kosten bedragen $1500 en deze excursie kan uitsluitend in het zuiden van het Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park ondernomen worden. 

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Dag 4

Op naar het Queen Elizabeth Nationaal Park

Tijdens het ontbijt geniet u nog even van het schitterende uitzicht, de fluitende vogels, de otters en de lokale vissers die varen op het meer. Vervolgens rijdt u door naar de savannes en wildrijke meren van het tweede grootste nationale park van Oeganda: Queen Elizabeth Nationaal Park.

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km² grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in natuurgebied ligt het Kazinga kanaal dat de meren Edward en George met elkaar verbind. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich het landschap met ondiepe vulkaankraters met seizoensmeren.

Dag 5

Bootsafari tussen honderden nijlpaarden

Na een vroeg ontbijt probeert u zo snel mogelijk bij de ingang van het park te zijn. U wordt er door de rangers verwelkomd en hoopt op een typische Afrikaanse zonsopgang. Vandaag staat heel de dag in het teken van het safariactiviteiten!

Jeepsafari Queen Elizabeth – Ochtend

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, de elegante Oegandese kobs en topi’s, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia’s, kratermeren en dichter geboste gebieden. Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Bootsafari Queen Elizabeth

Het Queen Elizabeth Nationaal Park wordt omringd door de meren Lake Edward en Lake George. Deze meren worden door het natuurlijke Kazinga kanaal met elkaar verbonden en zit boordevol met wild! Een boottocht over dit kanaal is dan ook één van de absolute hoogtepunten van uw bezoek aan het park. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op één dag zien! Naast de nijlpaarden kunt u enorme krokodillen, badende buffels en een enorme verscheidenheid aan vogels spotten. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Dag 6

Door theevelden en bananenplantages naar Kibale Forest

In de ochtend kunt u na het ontbijt nog een korte safari ondernemen om vervolgens koers te zetten naar het Kibale Forest Nationaal Park. U rijdt een prachtige route langs matoke (bananen) plantages, dorpjes en constant zicht op de Rwenzori Mountains, waarvan de besneeuwde pieken bij helder weer gezien kunnen worden. Uiteindelijk komt u aan in het regenwoud van Kibale Forest Nationaal Park.

Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud en het moeras van Bigodi te vinden.

Dag 7

Chimpansee trekking en Bigodi Swamp wandeling

Vandaag staat de gehele dag in het teken van alle bijzondere aapsoorten in het woud van Kibale Forest. Trekt u een lange broek, want u gaat dwars door het regenwoud!

Chimpansee trekking Kibale Forest – Ochtend

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring. Deze excursie vindt in de ochtend plaats. 

Bigodi Swamp wandeling – Middag

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels. U maakt de wandeling in de middag. Dan wordt het koeler en ziet u de meeste apensoorten die gaan foerageren.

Dag 8

Door chaotisch Kampala naar de rust van de Nijl

U ontbijt voor het laatst in het regenwoud van Kibale om vervolgens naar Kampala te rijden. U staat versteld van de prachtige chaos in deze typisch Afrikaanse stad. Wanneer u de hoofdstedelijke couleur locale achter u heeft gelaten, rijdt u naar Jinja aan de machtige Nijl. Direct aan de machtige Nijl geniet u de rest van de middag van het comfort van de lodge, de vogels, nijlvaranen en het adembenemende uitzicht op de langste rivier ter wereld!

Jinja

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda en ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje. In de 19e eeuw gingen verschillende ontdekkingsreizigers op zoek naar de bronnen van de Nijl. Het was uiteindelijk John Hannington Speke die ze vond in Jinja. Vandaag de dag trekt Jinja reizigers aan die genieten van de prachtige tropische natuur en de vele activiteiten die mogelijk zijn.

Dag 9

Wandelen, raften of genieten bij de lodge

Vandaag heeft u de tijd om op ontdekking te gaan in de groene omgeving van Jinja of een avontuur op de Nijl beleven! Bij uw accomodatie is ook goed toeven met verschillende aapsoorten, otters en vogelsoorten die vanuit de lodge te zien zijn.

Excursies Jinja – (optioneel)

Vanuit uw accommodatie kunt u werkelijk van alles ondernemen! Voor zowel de avonturier als degene die het liever wat rustiger aan willen doen is er genoeg keuze. Er kunnen verschillende sporten gedaan worden op de rivier of in de omgeving. Een echte aanrader voor de avonturiers is rafting, dit is namelijk dé ultieme plek daarvoor door alle stroomversnellingen van de Nijl in de buurt van Jinja. Daarnaast kunt u ook kiezen uit tuben, wildwaterkanoën, mountainbiken of quad-biken. Degene die het wat rustiger aan willen doen kunnen wellicht een mooie paardrijtocht maken langs de Nijl, of een dorpswandeling maken. U kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk relaxen bij de lodge met uitzicht over de Nijl! U kunt alle activiteiten via uw gids of accommodatie boeken.

Dag 10

Boottocht op Lake Victoria

Op de grens van Oeganda en Kenia neemt u afscheid van uw Oegandese gidsen en wordt welkom geheten door uw Keniaanse gidsen. Na de visum formaliteiten aan de grens rijdt u naar Kisumu aan het gigantische meer van Victoria. In de middag gaat u meer per boot ontdekken.

Lake Victoria

Lake Victoria is het grootste meer van Afrika en het op een na grootste zoetwatermeer van de wereld. Het meer werd in 1858 (voor de westerse wereld) ontdekt door John Hanning Speke. Voor de lokale bevolking is het meer een belangrijke bron van werkgelegenheid door de nijlbaarsvangst. Rondom het meer leven veel vogelsoorten en in het meer leven nijlpaarden. 

Boottocht Lake Victoria, Kenia

Tijdens de boottocht op het meer van Victoria gaat u op zoek gaat naar nijlpaarden en bovenal veel vogelsoorten die rondom het meer leven. Tijdens de boottocht ziet u verschillende soorten ijsvogels, pelikanen, ooievaars en andere watervogels.

Dag 11

Op naar het Masai Mara Natuurreservaat

In ochtend pakt u de bagage bij elkaar en begint u aan de rit naar een van de meeste bekende en tevens wildrijke nationale parken van Afrika, Masai Mara Natuurreservaat.

Masai Mara Natuurreservaat

Het Masai Mara wildreservaat behoort tot de meest bekende en wildrijke nationale parken van het Afrikaanse continent. De Masai Mara wordt in tweeën gedeeld door de beroemde Mara rivier waar 2.000.000 migrerende wildebeesten en zebra’s zich op spectaculaire wijze door heen banen. Het Masai Mara wildreservaat ligt in een enorme vallei dat is ontstaan door de krachten van de Grote Riftvallei en wordt in het oosten begrensd door de Loita heuvels, in het noorden door de Ithong heuvels en in het westen het imposante Esoit-Oloolo gebergte. Het reservaat grenst in het zuiden met het Serengeti Nationaal Park in Tanzania en vormt daarmee een gigantisch ecosysteem waar de grote trek door heen trekt.

Jeepsafari Masai Mara – Middag

In de middag maakt u de safari bij ondergaande zon. Moe en zeker voldaan keert u meteen glimlach terug bij uw accommodatie en bekijkt u nog eens het indrukwekkende fotomateriaal dat u hebt verzameld tijdens de safari.

Dag 12 & 13

Safari spektakel in de Masai Mara

Deze twee dagen staan volledig in het teken van al het safari spektakel dat de Masai Mara te bieden heeft. U deelt de dagen samen met uw gids in en kunt er zo voor kiezen om met een lunchpakket heel de dag op safari te gaan of er juist voor kiezen om uitgebreid te brunchen in uw accommodatie. Door op verschillende momenten op de dag op safari te gaan komt u een grotere verscheidenheid aan wildleven tegen.

Onderneemt u de reis tussen juli en oktober dan zal de migrerende megakudde van zebra’s en gnoes een groot onderdeel zijn van de safari’s en gaat u zeker bij de Mara rivier kijken of er een oversteek gaande is. Moe en zeker voldaan keert u met een glimlach terug bij uw tentenkamp en kijkt nog eens naar het indrukwekkende fotomateriaal dat u hebt verzameld tijdens deze dagen in de magische Masai Mara.

Jeepsafari Masai Mara – Hele dag

Vandaag staat volledig in het teken van safari langs de oever van de beroemde Mara rivier, u deelt deze dag samen met uw gids in. Aangezien de wildebeesten vaak in de ochtend en in de middag door de rivier heen trekken kunt u tussen de safari’s door genieten van een welverdiende lunch bij uw accommodatie. Gedurende de safari speurt u langs de beruchte Mara rivier. De spanning stijgt op het moment dat u grote groepen wildebeesten en zebra’s ziet verzamelen langs de oever en de gigantische krokodillen positie ziet kiezen, soms duurt het nog uren eer dat de eerste dieren de oversteek aangaan. Maar als eenmaal de eerste dieren zijn gegaan volgt de rest direct en beleeft u dát wat u altijd op televisie heeft kunnen zien bij programma’s als Great Migrations en Planet Earth. Een moeilijk te evenaren en zeer bijzonder natuurfenomeen wat slechts door klein aantal safarireizigers wordt aanschouwt!

Dag 14

Reis naar Nairobi en terugvlucht

Vandaag verlaat u de schitterende Masai Mara om koers te zetten naar Nairobi. Hier kunt u nog omkleden en dineren om vervolgens te worden afgezet op het vliegveld voor de terugvlucht naar Amsterdam of Brussel.

Dag 15

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.