Karamojong stam - Matoke Tours

Highlights Oeganda: Karamojong stam

De bijzondere Karamojong cultuur speelt zich af in Noordoost-Oeganda nabij Mount Moroto midden in Karamoja. De bewoners van dit uitgestrekte en volledig onontdekte gebied zijn de Karamojong, een stam die gelieerd is aan de Masaï in Kenia & Tanzania.

Matoke Tours biedt reizigers een unieke inkijk in de authentieke Karamoja cultuur. Ver weg van het toerisme is dit een juweel die volledig past bij de filosofie van Matoke Tours. Op duurzame wijze nieuwe gebieden en culturen ontdekken, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de lokale bevolking.

Matoke Tours heeft een goede relatie met Theo Vos (ook wel Modo), zoon van een oud Nederlandse Missionaris en Karamojong moeder die zijn leven heeft toegewijd aan het conserveren van zijn voorouderlijke cultuur - organiseert duurzame activiteiten in de omgeving, waarbij de opbrengst ten goede komt van de ontwikkeling van het gebied. Dicht bij de Afrikaanse roots in Noordoost-Oeganda!


Bezig met laden foto's, een ogenblik a.u.b.

Volgens antropologische studies zijn de Karamojong rond 1600 v Chr. vanuit het hedendaagse Ethiopië zuidelijk gemigreerd. De Karamojong behoort samen met de Turkana (Kenia), Iteso, Dodoth, Jie en andere stammen tot de ‘Karamajong kluster’ dat zich uitstrekt over Noordoost-Oeganda en Zuid Sudan. Deze kleurrijke stam heeft haar cultureel erfgoed weten te behouden, waardoor toeristen deze eeuwenoude levenswijze, tradities, spellen en dansen kunnen beleven zonder dat het toeristisch aanvoelt.

Cattle raids

Karamoja is een tijd onrustig geweest door de 'cattle raids' die hier hebben plaats gevonden tussen onder andere Karamojong en Turkana. De Karamojong zijn nomadische veehouders die rondtrekken door een gebied op zoek naar vers gras. Naast veehouder zijn de Karamojong van oudsher ook veedieven en werd voor 1979 vee van andere stammen gestolen en kwam het zo nu en dan tot een gevecht. Nadat Idi Amin in 1979 verslagen is trekt zijn leger naar het noorden, waardoor de Karamojong in bezit komen van een heel arsenaal aan AK 74’s, en de ‘onschuldige’ gevechten plaats maken voor bloedige confrontaties. Destijds een reden genoeg om niet door Karamoja te reizen. Echter na een succesvolle ontwapening tussen 2006 en 2011 is het gebied veilig om doorheen te reizen en haar natuurlijke schoonheid weer aan het publiek open te stellen.

Activiteiten Karamojong stam

Bezoek aan een traditionele Manyatta

Tijdens een bezoek aan een traditionele Manyatta ervaart u een eeuwenoude levenswijze van dichtbij. Bij aankomst is de bevolking al bezig met het melken van de dieren, sorgum malen, yoghurt schudden, lokale bieren brouwen en hutten bouwen. Hier en daar wordt u uitgenodigd voor lokale spellen en kunt u proberen hout en kalabash op uw hoofd te dragen. Tot slot beleeft u traditionele dansvormen en bijzondere dansen uit de tijd van de çattle raids. Het bezoek wordt begeleid door een Engelstalige gids en voelt geen moment toeristisch.

https://youtu.be/q6hpONvPrbw

Honing winnen

Samen met de eigenaar van de bijenkorf en een extra persoon oogst u de honing uit de bijenkorven, waarbij vaak een vuurtje wordt gemaakt om de bijen te verjagen. De bijenkorven liggen ver weg van de manyatta’s in een bosrijk gebied en in valleien. Het oogsten gebeurt vaak na zonsondergang aangezien de bijen dan rustig zijn. Een pot honing is inclusief!

Traditionele jacht

In het traditionele jachtseizoen van januari tot maart kunt u met een Ik-stam mee op jacht. De groep jaagt met speren, vallen en pijl & boog op kleine wilde dieren. De prooi wordt meegenomen en bereid voor familieleden.

Overnachten in een kraal

De kraal is de omsloten ruimte waar het vee in de nacht wordt gehouden. U kunt een nachtje blijven slapen bij de herders en helpen de koeien terug te brengen, de koeien te melken en bloed af te tappen van de koeien voor consumptie. In de ochtend worden de koeien weer gemolken en meegenomen naar gebieden waar het vee kan grazen en drinken.

Berg- en natuurwandelingen

In de prachtige omgeving worden verschillende ochtend wandelingen alsmede meerdaagse trekkingen naar de hoogste pieken van Karamoja georganiseerd. Tijdens de wandelingen geniet u van schitterende vergezichten, watervallen, diverse zeldzame vogelsoorten, apen en leert u over de verschillende stammen die in de bergen leven. Tijdens meerdaagse trekkingen overnacht u op strategische plekken voor een spectaculaire zonsondergang boven Karamoja.

Bovenstaande activiteiten kunnen uiteraard gecombineerd worden tijdens een meerdaags bezoek aan Moroto. Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden