9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Ethiopie avontuurlijk

Ethiopie avontuurlijk

Dag 1

Op weg naar het land van de oorsprong

Vandaag vliegt u met een korte stop (in Wenen of Milaan) in één keer vanuit Brussel naar Addis Abeba. De vlucht vertrekt in de avond en komt op de vroege ochtend van dag 2 aan. (deze vlucht sluit het beste aan, maar het is ook mogelijk om een andere vlucht te kiezen)

Dag 2

Proef de eerste Ethiopische koffie

Na aankomst op de luchthaven wordt u naar de accommodatie gebracht. Hier kunt u zich even opfrissen voor u begint aan het programma voor de rest van de dag. Er staat een stadstour op de planning en een bezoek aan de Entoto Hills. In de avond gaat u eten in een restaurant met traditionele dans en muziek. En dan vroeg naar bed om u voor te bereiden op de aankomende uitdagingen!

Addis Abeba

Elke reis door Ethiopië start en eindigt ook weer in Addis Abeba, wat letterlijk “nieuwe bloem” betekent. De stad is volop in ontwikkeling en overal ziet u hoge en nieuwe gebouwen verrijzen. Ook is de stad de op twee na hoogst gelegen hoofdstad ter wereld, op La Paz (Bolivia) en Quito (Ecuador) na. De hoogte van de stad varieert tussen de 2200 en 3000 meter!

Stadstour Addis Abeba

Een stadstour door Addis Abeba is zeker de moeite waard en een goedebesteding van een dag in de bruisende hoofdstad. U bezoekt de belangrijkste hoogtepunten van de stad, zoals het Etnologisch museum, het nationaal museum, de Entoto Hills en wanneer er nog tijd over is, eventueel de Mercato, de grootste buitenmarkt van Addis Abeba.

Entoto Hills en Paleis van Menelik II

De berg is een historische plek, waar keizer Menelik II verleef en zijn paleis bouwde. Dit is te bezoeken evenals de vele kerken en kloosters die hier gebouwd zijn. Het geeft een goede inkijk in hoe hij heeft geleefd en het wordt beschouwd als een van de heiligste plekken van Addis Abeba. Daarnaast is het alleen al meer dan de moeite waard om een bezoek aan deze plek te brengen, omdatu vanaf de berg een wijds uitzicht heeft over de hoofdstad Addis Abeba!

Dag 3

Gondar; De stad van de koningen en keizers

Vanuit Addis Abeba vliegt u naar Gondar. De vlucht zal vroeg in de ochtend zijn. Aansluitend gaat u al een bezoek brengen aan een paar van de hoogtepunten van Gondar. Aan het eind van de middag checkt u in bij de accommodatie. Deze is mooi gelegen op ongeveer 20 kilometer van Gondar.

Gondar

Gondar is één van de belangrijkste steden op de historische route in het noorden! Genesteld in de uitlopers van de Simien Mountains, was de koninklijke n oude historische stad Gondar ooit de vestigingsplaats van de Ethiopische keizers. De overblijfselen hiervan bevinden zich midden in de stad en zijn zeker een bezoek waard.

Debre Berhan Selassie

Debre Berhan Selassie is een mooie kerk met prachtige beschilderde plafonds. Wellicht is er een mis gaande en kunt u hier een stuk van bijwonen om de sfeer te ervaren. U ziet mannen en vrouwen buiten de kerk bidden, zij hebben die dag gemeenschap gehad, of de vrouwen menstrueren. Daardoor mogen ze niet de kerk in. Rondom de kerk staan 13 trens, waarvan 12 ervan de apostelen representeren en de grotere 13e toren symboliseert Christus.

Royal Enclosure

Hier staan paleizen, kerken en kastelen die dateren uit de 17e eeuw, de periode van Keizer Fasiledes. Samen met een gids gaat u deze oude historische bouwwerken bekijken en leert u beetje bij beetje meer over de geschiedenis van Ethiopië en de koninklijke stad Gondar.

Dag 4

Fasiledes Bad en door naar de Simien Mountains

Na het ontbijt rijdt u terug naar Gondar om een bezoek te brengen aan de laatste bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft, Fasiledes Bad. In de tuin rondom Fasiledes Bad zijn voor de liefhebber ook prachtige vogels te zien.
Daarna rijdt u door naar de Simien Mountains waar u in de middag aan gaat komen. Een grote kans dat u onderweg al de eerste Gelada Bavianen tegen gaat komen

Simien Mountains Nationaal Park

De Simien Mountains (ofwel het Simien-gebergte) is een ruige en afgelegen bergketen die zich uitstrekt over het noorden van Ethiopië. De regio is de thuisbasis van de hoogste berg van Ethiopië, Ras Dashen (4.543 m) en staat bekend om zijn unieke en spectaculair woeste landschap, met adembenemende uitzichten op diepe ravijnen en kloven, hoge rotspunten en weelderige plateaus met wilde bloemen.

Fasiledes Bad

Keizer Fasiledes liet in de 17e eeuw deze kerk bouwen. Eromheen liet hij een enorm bad maken ‘Fasiledes Bad’. Jaarlijks laat men dit bad vollopen met heilig water uit de rivier om mensen in te dopen tijdens het Timkat festival. Hier komen duizenden pelgrims op af om zicht te laten dopen.

Dag 5

Wandelen op ‘het dak van Afrika’

Vroeg uit de veren om te beginnen aan de eerste echte actieve dag van deze reis!

Wandelen in de Simien Mountains (moeilijk)

U gaat vandaag de hele dag wandeling over smalle paden, dwars door velden en door bossen,  waarbij u langs de mooiste uitzichtpunten van de Simien Mountains komt. Een tocht die u de schoonheid en ruigheid van het gebergte laat zien.
Onderweg komt u vrijwel zeker oog in oog te staan met de Gelada bavianen, deze bavianen zijn endemisch voor deze regio in Ethiopië.
De bijzondere bavianen, die erg rustig zijn, staan bekend om hun rode borst! Ze worden hierdoor ook wel de bloedend hart bavianen genoemd.
De tocht duurt de hele dag en onderweg wordt een lekkere lunch geserveerd.

Dag 6

Mooie rit naar Axum

Na een goed ontbijt in de Simien Mountains rijdt u nog een stuk noordelijker, het eindpunt vandaag is Axum. Hier komt u naar verwachting na een uur of zeven aan.

Axum

De ruïnes van de oude stad Axum, in de buurt van de noordgrens van het land, zijn een bewijs van de vroegere historische en politieke betekenis van de stad.
Liggend in het hart van het oude Ethiopië, zijn de ruïnes overblijfselen van een tijd dat het koninkrijk van Axum één ​​van de machtigste rijken ter wereld was, vergelijkbaar met Rome en Perzië. De plek, in 1980 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, is een schatkamer voor mensen die archeologie echt waarderen.

Dag 7

Het oude koninkrijk van Axum

Vandaag tijd om alle hoogtepunten van Axum te bezoeken. De bezoeken zijn vaak kort en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar.

Stadstour Axum

U gaat de belangrijkste en bekendste hoogtepunten van Axum bezoeken. Natuurlijk mag hier één van de bijzondere obelisken niet ontbreken, maar ook brengt u een bezoek aan de Kathedraal van Marian Zion. Dit is de heiligste kerk van Ethiopië en gebouwd door keizer Haile Selassie I. Hier ligt volgens de overleving de orginele Ark des Verbods. Daarnaast gaat u naar de Tombes van Koning Kaleb en zijn zoon Gebremeskel, de Tombe van Koning Bazen en het paleis van koningin Sheba.

Dag 8

Monument valley van Ethiopië - De Gheralta Mountains

Deze ochtend rijdt u oostwaarts richting Hawzien. De landschappen veranderen per uur en u waant zich in een compleet ander land. U ziet de boeren bezig, graan dorsen of het land bewerken, terwijl de kinderen vrolijk spelen. De middag heeft u vrij om te genieten van de omgeving.

Gheralta Mountains – Tigray

Tigray is één van de 9 staten van Ethiopië en heeft als hoofdstad Mekele. Naast de stad Mekele, is het gebied vooral interessant vanwege de rotskerken die verstopt liggen in de Gheralta Mountains.
 
De rotskerken  zijn gelegen op onmogelijke en ondenkbare plekken, hoog en achteraf in de bergen. Priesters wonen in deze (vaak kleine) kerkjes en hebben een adembenemend uitzicht vanuit hun “huis”. De dorpelingen maken op bijzondere dagen nog steeds deze moeilijke klim naar boven! Het gebied heeft veel weg van het wilde westen in Amerika. De rotsformaties zijn hoog en smal, wat het gebied zijn typische uitstraling geeft!

Dag 9

De rotskerken van Tigray

Wakker worden in deze omgeving en met zo’n mooi uitzicht is geen straf. Neem een stevig ontbijt om de dag mee te beginnen. Hierna begint u aan de mooie tocht naar de rots kerken.

Voor degene die nog energie hebben na de normale tocht, is er optioneel nog een wandeling te ondernemen naar Abuna Yemata Guh, hier dien je een steile muur te beklimmen en dit valt onder de categorie zware wandelingen, met name door het klim gedeelte. Degene die dat niet willen, kunnen lekker relaxen bij de lodge voordat morgen het heftige en zware gedeelte van de reis gaat beginnen. (deze tocht is optioneel)

Maryam Korkor en Daniel Korkor

Via een mooie maar pittige route komt u bij Maryam Korkor dit is één van de grootste rots kerken in deze regio. De fresco’s binnenin de kerk dateren uit de 12e of 13e eeuw en behoren misschien wel tot de oudste die ooit in Ethiopië zijn gevonden.
Slechts een paar minuten lopen van Maryam Korkor is de zelden gebruikte kerk van Daniel Korkor. Deze ligt op de rand van een enorme afgrond, maar biedt verbluffende uitzichten en heeft ook bijzonder mooie religieuze beschilderingen.
 
De tocht naar de kerken is een prachtige wandeling/tocht die niet voor mensen is weggelegd met een slecht conditie of met erge hoogtevrees. 

Abuna Yemata Guhe (optioneel)

Abuna Yemata Guh ligt op een hoogte van 2580  meter en kan alleen te voet worden bereikt. De ingang kan alleen bereikt worden door een steile en gevaarlijke beklimming, met hand en voetsteunen in de rots. Bezoekers moeten een natuurstenen brug oversteken met een steile helling van ongeveer 250 meter aan weerszijden, en daarna een laatste smalle houten loopbrug. Na een inspannende klim wordt een verticale rotswand opgeklommen, geheel afhankelijk van handgrepen en voetsteunen (zonder extra steun), bekroond met een wandeling over een 50 cm brede richel tegenover een klif van 300 meter. Kortom, een zeer moeilijke en gevaarlijke tocht.
De gidsen bepalen ook wie de wandeling wel/niet mag maken! De kerk is vooral bekend vanwege de koepel- en muurschilderingen die dateren uit de 15e eeuw.

Dag 10

De zoutvlaktes en de Afar bevolking

Vroeg in de ochtend laat u het relatief koele Hawzien achter u en daalt u 2500 meter af. Gaandeweg merkt u dat de temperatuur op gaat lopen. Van de koelte in de hooglanden is dan niets meer te merken. Welkom in de Danakil Depressie! Aangekomen in Ahmed Ela krijgt u een bed toegewezen.

Danakil Depressie

De Danakil Depressie, gelegen in de Afar-regio in het noordoosten van Ethiopië, is een plaats van extremen. Het is één van de heetste, droogste en laagste (125m onder de zeespiegel) plaatsen op aarde.Het voor de eerste keer bezoeken van de Danakil Depressie is alsof u naar een andere planeet wordt getransporteerd. Het maanachtige landschap is bezaaid met veelkleurige hydrothermale velden, grote zoutmeren en twee actieve vulkanen (Mount Ayalu en Erta Ale) met hun borrelende lavameren.De afgelegen locatie en extreme tempraturen maken een reis naar de Danakil Depressie meer een expeditie dan een sightseeingtour en doet een beroep op die kleine groep reizigers die op zoek zijn naar ruige landschappen en onvervalst avontuur met soms heftige omstandigheden.

Zonsondergang Zoutmeer

Vroeg in de avond vertrekt u richting het zoutmeer, onderweg kan het zomaar zijn dat u een kamelen karavaan tegen komt. Aangekomen bij het meer is de zon al onder aan het gaan. Zo ver u kunt kijken is de grond wit, zout, overal! Dit geef een prachtig beeld, samen met de ondergaande zon.

Dag 11

Het buitenaardse Dalol

Na een warme nacht met waarschijnlijk niet al te veel slaap gaat u na het ontbijt ‘gewapend’ met een gasmasker op pad! De temperatuur stijgt snel en elke minuut in de schaduw is een verademing.

Dalol & zoutvlakten

U brengt een bezoek aan de zoutvlakten waar u de Afar mannen ziet werken in bizarre omstandigheden, in de volle zon, met erg hoge tempraturen. Zij zorgen dat de zoutblokken op maat gemaakt worden en op de kamelen geladen worden voor het transport naar Mekele. Ook gaat u vandaag naar Dalol. Dit gebied wordt gekenmerkt door de vele felle gekleurde bronnen, die verspreid over een grote oppervlakte het terrein hun bijzondere uitstraling geven. In de hydrothermale baden ziet u het zwavelzuur opborrelen en waant u zich even op een andere planeet. In de vroege ochtend of late middag heeft u nog de kans om ook de kamelen karavaan tegen te komen!

Dag 12

Beklimming Erta Ale Vulkaan – ‘de poort naar de hel’

Hopelijk heeft u vannacht iets beter geslapen en bent u klaar om te beginnen aan een lange en zware dag! Ondanks de zwaarte, zeker een dag die beloond gaat worden met een spectaculair einde. U vertrekt vroeg en rijdt verder de Danakil depressie in, steeds verder van de bewoonde wereld en de wegen worden langzaam aan steeds slechter.

Beklimming Erta Ale vulkaan

Na de lunch rijdt u naar het basiskamp, dat duurt nog
ongeveer een uur. Hier blijven de auto’s, chauffeurs en kok achter. U pakt hier uw spullen voor de nacht en aan het einde van de middag of vroeg in de avond begint u aan een ongeveer 3 uur durende tocht naar de top van de vulkaan.
De tocht van bijna 12 kilometer is niet heel moeilijk, maar door de hitte toch een hele klus! Eenmaal boven aangekomen bent u de tocht snel vergeten en giert de adrenaline door uw lijf!
(Waarschijnlijk) Voor het eerst in uw leven staat u oog in oog met de kolkende lava, afkomstig uit het binnenste van de aarde. U voelt de krakende gestolde lava onder uw voeten, ruikt de gassen die uit de krater komen en ziet de rode gloed door de rook naar boven komen. Dit is waarvoor u deze tocht maakt. Neem de tijd en geniet van het schouwspel.
Na deze ontzettend spectaculaire avond gaat u de plek voor de nacht opzoeken. U slaapt in een stenen hut op een matras op de grond, of onder de mooie sterrenhemel. De nacht is kort en al voor het licht wordt (en wederom heel warm) begint u aan de afdaling.
(Er zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig en van enig comfort is geen sprake, u gaat hier naar toe voor de beleving!)

Dag 13

Terug naar de bewoonde wereld

Midden in de nacht wordt u weer gewekt en begint u aan de afdaling, terug naar het basiskamp, voordat het veel te warm wordt. Hier staat een ontbijt voor u klaar en kunt u zich even opfrissen/omkleden. Na het ontbijt wordt alles weer ingepakt en rijdt u in een kleine 5 uur terug naar de bewoonde wereld. U verlaat de Danakil Depressie. Een goed hotel, een douche en een goed bed zijn nu echt nodig!
U overnacht in Mekele.

Dag 14

De iconische rots kerken van Lalibela!

Een mooie maar lange rit brengt u naar Lalibela, langzaam stijgt u weer naar een hoogte van ongeveer 2800 meter. Hier aangekomen neemt u uw intrek in het hotel voor de aankomende 3 of 4 nachten, afhankelijk van de keuze die u maakt.

Lalibela

De iconische, uit de rotsen gehouwen kerken van Lalibela zijn doordrenkt van geschiedenis. Ze ademen het oude christendom en zijn een architectonisch wonder.
Naast de vele historische bezienswaardigheden heeft Lalibela nog veel meer te bieden. Het is gelegen op ongeveer 3000 meter hoogte, en heeft een achterland met een prachtige bergketen.

Dag 15

Bete Giyorgis – Sainte George – de mooiste onder de rots kerken

Vandaag alleen een ochtendprogramma, daarna een middag rust! Even bijkomen van de heftige dagen in de Danakil Depressie. Eventueel kunt u rondlopen in Lalibela of een markt bezoeken (afhankelijk van de dag van de week).

Rotskerken Lalibela

In de stad liggen 11 rotskerken verspreid! Allemaal met een eigen verhaal en een eigen historie. De meest bijzondere en voor het oog de meest verbluffende kerk is Bete Giyorgis (Saint George). Het 15 meter hoge bouwwerk is van binnen en buiten uitgehouwen uit een rots in de vorm van een Grieks kruis. Geleerden dateren de kerken uit de tijd van koning Lalibela (1181-1221). U gaat een aantal van deze kerken bezoeken.

Dag 16

Bezoek aan de kerken of een mooie maar uitdagende tocht in de bergen?

Vandaag is er een keuze moment. Wanneer u niet genoeg kunt krijgen van de kerken en de historie kunt t vandaag de tweede groep kerken gaan bezoeken en is de middag vrij om te relaxen bij de accommodatie of zelf op ontdekkingstocht te gaan door Lalibela.

De andere optie is een ontzettend mooie trektocht door de bergen. Wanneer u kiest voor de trektocht overnacht u op 3800 meter hoogte in een eco-lodge en treft u de rest van de groep morgen weer.

Trektocht door de bergen

De tocht begint op een hoogte van ongeveer 3000 meter en samen met uw gids gaat u geleidelijk naar een hoogte van 3800 meter. De tocht zal ongeveer zes tot zeven uur duren. Onderweg luncht u op een mooie plek met een mooi uitzicht!
Onderweg ziet u het echte leven van de lokale inwoners. Ze wonen hoog en ver van de civilisatie, en leven van de landbouw en het vee dat ze houden.
 
Het uitzicht wat u onderweg en op een hoogte van 3800 meter hoogte aantreft is wijds, mooi en maakt dat u even stil wordt.

Dag 17

Bezoek aan Yemerehana Christos

Vroeg in de ochtend vertrekken de wandelaars naar beneden, met als einddoel Yemerehana Christos. Degene die niet hebben gekozen voor de trektocht worden naar Yemerehana Christos gebracht met de auto. U rijdt na het bezoek gezamenlijk terug naar Lalibela.

Yemerehana Christos

Yemerehana Christos, dit is één van de beste bewaarde late Axumitische kerken in de regio van Lalibela, de kerk is gebouwd onder een rots en dateert al bijna een eeuw van voor de beroemde rotskerken van Lalibela. De kerk is een bedevaartsoord en er leven vandaag de dag nog steeds monniken en heremieten. Door de eeuwen heen zijn er veel pelgrims naar de kerk gekomen om er te sterven, hun overblijfselen liggen nog steeds achter in de grot. Ondanks dat het luguber klinkt heerst er een hele serene sfeer. U bezoekt deze kerk en krijgt een rondleiding waar uw gids u vertelt over de historie van de kerk en de plek.

Dag 18

Terug naar de bewoonde wereld

Vandaag vliegt u terug naar de hoofdstad Addis Abeba. Hier is er een dagkamer voor u gereserveerd. Samen met de groep volgt nog een laatste diner waarna u vervolgens naar de luchthaven wordt gebracht.

Dag 19

Thuiskomst met een koffer vol mooie herinneringen