9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Reisinformatie

Reisinformatie

Op reis naar Ethiopië

Alles wat u wilt weten over het land met de vele gezichten

Bezoek in Ethiopië de vele hoogtepunten, voor iedereen wat wils. Gaat u voor cultuur, geschiedenis, de religieuze hoogtepunten of juist voor de ruige en ongerepte natuur?  Onze Ethiopië specialisten helpen u graag met het samenstellen van uw droomreis reis. Op de verschillende plekken hebben we een mooie selectie gemaakt van de mooiste accomodaties op plekken in de natuur of op een leuke plek in de stad. Matoke Tours beschikt over verschillende vervoersmiddelen. Voor kleine en grotere gezelschappen, voor verharde wegen en voor echte off-road gebieden. Alle gebieden in Ethiopië zijn ons bekend.

Lees op deze pagina’s alles over Ethiopië, waaronder:

Beste reistijd

Globaal gezien kunt het u beste reizen van de maand september tot en met juni. Dit omdat u daarmee in veel gebieden de ergste hitte vermijd maar buiten dat in sommige gebieden ook de ergste regens. De wegen zijn goed begaanbaar en in deze periode vinden ook de meeste festivals plaats. Maar veel gebieden zijn het hele jaar door goed te bezoeken en hebben weinig tot geen last van de regens. Gezien de grote van het land kan de beste reistijd per regio ook sterk verschillen.

Bagage

Wij adviseren u om uw bagage mee te nemen in zachte reistassen in plaats van in koffers. Harde koffers zijn moeilijker in de laadruimte van de voertuigen te krijgen dan de meer flexibele reistassen. Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen op internationale vluchten een limiet van 30 tot zelfs 46 kilo per persoon hebben, verzoeken wij u vriendelijk minder mee te nemen. Wanneer u in een groep of met meer dan 4 personen reist willen wij u vragen maximaal 20 kg per persoon mee te nemen in een zachte reistas. Op de lokale vluchten binnen Ethiopië geldt ook een bagagelimiet; maximaal 1 stuk en 20 kg.

Duurzaam toerisme

Voor Matoke Tours betekent duurzaamheid vooral de intensieve en langdurige samenwerking met onze collega’s en werknemers in Afrika. Het investeren in natuur – en cultuurprojecten die bijdragen aan het genereren van lokale inkomsten. Wat Matoke Tours doet is investeren in Afrika, zodat de lokale regio’s, mensen, gidsen en ondernemers vooruit kunnen helpen. Wij vinden het belangrijk dat de middenklasse gaat groeien in Afrika, en dat die middenklasse een groot deel van de bevolking gaat uitmaken.

Fooien

Het geven van fooien is zeer gebruikelijk in Ethiopië. Het hotel personeel in hotels, gidsen etc. zijn voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van fooien. U krijgt van ons richtlijnen in de reizigersinformatie, maar het blijven richtlijnen. U kunt naar eigen inzicht en tevredenheid van de geleverde diensten bepalen hoeveel fooi u gaat geven. Tijdens een groepsreis regelt uw gids/chauffeur dit veelal vanuit een fooienpot.

Inentingen

Matoke Tours heeft niet de kwalificaties om alle adviezen betreffende gezondheid in Ethiopië  te leveren. Er wordt dan ook streng geadviseerd om circa zes weken voor vertrek contact op te nemen met de GGD of naar een vaccinatiebureau te gaan voor het volledige advies. In Ethiopië komt Malaria voor. Denkt u ook aan een stempel voor “Cholera not Indicated”. Gele koorts is niet verplicht in Ethiopië, maar wel aan te bevelen. Gele Koorts is wél verplicht indien u Ethiopië inreist vanuit een land waar gele koorts vookomt of als u in zo’n land ‘in transit’ bent geweest!

Klimaat

Een groot deel van het bergachtige land heeft een gematigd klimaat, dit komt vooral vanwege de hoogte. In de hoger gelegen gebieden kan de temperatuur variëren tussen de 5 en 25 graden. Centraal in Ethiopië ligt het groene hoogland, door deze hoogte kent dit gebied een relatief koel en wat natter klimaat. In de echte hoge gebieden (> 3500m) wordt het zelfs in de warmste maanden niet warmer dan tien graden. Addis Abeba (2400m) is redelijk constant qua weersomstandigheden en een temperatuur van gemiddeld zo’n 17/20 graden. U kunt eigenlijk stellen, hoe lager u komt, hoe warmer en droger het wordt. Zo is de Danakil Depression (gelegen op 160m onder zeeniveau) in het noordoosten van het land één van de heetste en droogste plekken op aarde.

Munteenheid & betalen

De lokale munteenheid van Ethiopië is de Birr. De Birr is buiten Ethiopië niet verkrijgbaar en mag ook niet uitgevoerd worden. Wij raden u daarom aan cash Euro’s mee te nemen, welke u ter plaatse om kunt wisselen. Met een pinpas en Visa-card kunt u bij bijna alle banken terecht. Houdt u er wel rekening mee dat stroomstoringen aan de orde van de dag zijn en hierdoor geldopnames niet altijd mogelijk zijn. Neem daarom voldoende cash geld mee! U betaalt vrijwel overal in contanten, sporadisch zijn creditcard betalingen mogelijk. Activeer uw pinpas wel naar Wereld, anders kunt u niet pinnen in Ethiopië.

Paspoort & visum

Uw Paspoort moet bij aankomst in Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een visum voor Ethiopië is verplicht en kost US$52,- per persoon (30 dagen geldig). Alleen als u via de luchthaven van Addis Ababa het land binnen komt kunt u het van te voren online aanvragen. Komt u over land Ethiopië binnen? Dan haalt u het visum ter plaatse aan de grens, dat kan dan in US Dollars of in Birr, het bedrag is hetzelfde als online. Druk op onderstaande knop voor meer informatie.

 

Visum Ethiopie

Reisbegeleiding

U wordt tijdens onze groeps- of privéreizen begeleid door een professionele, Engelssprekende Ethiopische chauffeur/gids. Op de meeste plekken wordt u ook bijgestaan door lokale gidsen, die het gebied of de plek door en door kennen. Zij geven u alle nodige informatie.

Taal & cultuur

In Ethiopië worden veel verschillende talen gesproken, verbonden aan de diverse stammen en volken en zijn vaak zeer regionaal. De enige echte officiële taal van het land is Amhaars. Met Engels kunt in de toeristische regio’s redelijk terecht, maar op veel plaatsten zal de gids het woord voeren. Zorg dat u er verzorgt uitziet tijdens de reis. Op veel plaatsen en zeker in het gelovige noorden is het ongepast om korte broeken te dragen en moeten de bovenarmen bedekt zijn. Overal altijd met uw gids welke kleding gepast is voor de volgende dagen.

TravelDoc

TravelDoc controleert snel en efficiënt de vereiste internationale reisdocumentatie, inclusief visumvereisten en Covid-19 regels en eventuele reisbeperkingen die door de autoriteiten in zowel het het transit- als bestemmingsland aan de passagier worden opgelegd. 

Vul uw vliegroute in, inclusief eventuele tussenlandingen, en vermeld welk land uw paspoort is uitgegeven en de verloopdatum. Dan krijgt u een duidelijke Go / No Go-indicatie samen met duidelijke instructies met betrekking tot de benodigde documenten.

Veiligheid

Ethiopië is een relatief veilig land, met vriendelijke bevolking en prachtige natuur. Als reiziger heeft u vaak veel geld op zak en mooie camera apparatuur bij u, wees daarom altijd wel op uw hoede. Rond verkiezingsperiodes kan het onrustig zijn in de hoofdstad. Met name rond bus- en taxiparken, markten en uitgaansgelegenheden is het raadzaam geen waardevolle bezittingen bij u te hebben en alert te zijn voor zakkenrollers. Als u ’s avonds over straat loopt, draag dan geen waardevolle spullen al te opzichtig op uw lichaam. Ga ook zeker niet pinnen bij een bank na zonsondergang.

Via de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Ethiopië terug te vinden: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/ethiopie

Zwaarte tijdens het reizen

Het is belangrijk om een flexibele instelling te hebben wanneer u door Ethiopië reist. Naast een andere cultuur en gewoonten, biedt het reizen zelf ook uitdagingen. Door allerlei omstandigheden kunnen reisdagen langer duren dan voorzien of kunnen simpele faciliteiten (stroom/water/netwerken) in accommodaties anders zijn dan u vooraf verwachtte. Ook is het lastig om goede en bindende afspraken te maken. Soms kunnen hotels de reservering zonder reden annuleren! Er wordt dan naar een alternatief gezocht, maar het vergt veel van uw flexibele instelling. Het comfort niveau ligt over het algemeen lager dan in veel van onze andere bestemmingen en hierdoor kan reizen in Ethiopië soms zwaar en vermoeiend zijn.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Meer reisinformatie over Ethiopië:

Reisinformatie  |  Verlengingen  |  Accommodaties  |  Vervoer | Beste reistijdBrochure