9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Stammen van de Omo Vallei

Hoogtepunten

Stammen van de Omo Vallei

Hamer, Karo, Dassanetch, Ari en de Mursi

De Omo-vallei is een droombestemming voor antropologen en is gelegen in de Grote Riftvallei, één van de meest geïsoleerde en onherbergzame regio’s in Ethiopië. Het is echt een uniek deel van de wereld, bekend om zijn diverse ecosystemen en rijke stammen-cultuur. Door haar geologische kenmerken zal een rit door deze regio er een zijn van mooi veranderende landschappen, van droge, open savannevlaktes en graslanden naar vulkanische gebieden en hooglandbossen.

In dit gebied leven enkele van de laatste echte stammen in Afrika. De inheemse stammen (ongeveer 200.000 mensen in totaal) leven volledig gescheiden van de moderne samenleving en leven volgens eeuwenoude tradities en gebruiken. Een reis naar deze afgelegen regio van Ethiopië zal een fascinerend kijkje geven in het rijke culturele erfgoed en de stammentradities van de volkeren van de Omo-vallei. Van ceremoniële rituelen zoals de “Bull Jumping” ceremonie bij de Hamer (waarbij jonge jongens over stieren moeten springen om volwassen te worden en te mogen trouwen), tot de prachtige lichaamsversieringen van de Karo.

Activiteiten in de stammen van de Omo Vallei

Bezoek stammen, bezoek markten en dorpjes

Hamer

De Hamer-stam leeft van het vruchtbare land van de Omo-rivier en verbouwt sorghum, gierst, groenten, tabak en katoen en ze houden runderen en geiten. De mensen staan ​​bekend om hun kapsels, gemaakt van klei en versierd met veren en andere attributen. De vrouwen dragen metalen ringen rond hun armen en meerdere lagen kralenparels. De kettingen gedragen door getrouwde en verloofde vrouwen weerspiegelen de rijkdom van hun echtgenoot. Aan het ijzeren sieraad om haar nek is ook te zien of de dame de eerste vrouw is van een man of dat ze pas later met hem gehuwd is. De Hamer mensen staan bekend om vriendelijkheid en zijn erg toegankelijk.

Eén van de zéér unieke gewoonten van de Hamer is de ‘bulljumping’ ceremonie, die een overgang markeert voor jonge jongens die op weg zijn naar volwassenheid. De ceremonie begint met vrouwelijke familieleden die dansen en worden geslagen door mannen die al zijn ingewijd. Daarna moeten jonge Hamer-mannen over een rij stieren springen waarbij ze hun kracht en mannelijkheid kunnen laten zien. Hierbij krijgen ze maar een aantal kansen, slaagt hij niet dan is hij nog niet klaar om te trouwen.

Het hele ritueel duurt 3 dagen, alleen de laatste paar uur mogen door buitenstaanders bijgewoond worden. De hele ceremonie is voor ons westerlingen erg indrukwekkend en soms ook weerzinwekkend. Het is erg heftig om te zien hoe de vrouwen met twijgen geslagen worden, ondanks dat je ziet dat de vrouwen hier geen probleem van maken. De ceremonies vinden veelal plaats kort na de oogsten, aangezien er dan genoeg eten is om alle familieleden mee te kunnen laten eten.

Karo  

Inwoners van de oostelijke oever van Omo River, de Karo-stam, is de kleinste etnische groep in de Omo-vallei, met een geschatte bevolking van ongeveer 1.500-3.000. Creatief van aard, zijn de Karo beroemd om hun lichaam- en gezichtsschilderkunst. De verf is gemaakt van natuurlijke materialen uit hun omgeving zoals wit krijt, houtskool of gele minerale steen en de ingewikkelde ontwerpen drukken schoonheid uit en weerspiegelen sociale betekenis.

De Karo-stam net zoals de Hamer, een ritueel waarbij jonge mannen over rijen vee springen om het volwassen worden aan te duiden. Als de jongen in kwestie succesvol springt, betekent dit dat hij klaar is om te trouwen.

Dassanech

De armste van de Omo-vallei stammen, de Dassanech, leven langs de Omo rivier tussen Omorate en Lake Turkana. De uitdagende omstandigheden in dit meest zuidelijke deel van de Omo-vallei hebben de stam gedwongen om te veranderen van een puur nomadische levensstijl naar andere levensstijlen zoals landbouw en visserij om hun levensonderhoud aan te vullen. De bevolking heeft een grootte van ongeveer 66000 mensen. De stam staat ook bekend vanwege het jagen op de krokodillen, wanneer er grote droogte heerst, riskeren sommige mannen hun leven om een krokodil te vangen, zodat ze toch wat te eten hebben. De afgelopen jaren zijn de Dassanech bekend geworden vanwege hun ambachten gemaakt van gerecyclede goederen. Hoofdtooien gemaakt van flessendoppen en oorbellen gemaakt van sim-kaarten zijn enkele van de modeverschijnselen die u zult tegenkomen in een Dassanech dorp.

Mursi

De 10.000 man sterke Mursi-stam woont in het zuidelijke deel van de Omo-vallei, vlak bij de grens met Soedan. Vooral de Mursi-vrouwen trekken veel aandacht vanwege hun traditie om hout- of kleiplaten in hun onderlip te plaatsen. De stam is ook beroemd om de unieke hoofdtooien gemaakt van verschillende materialen zoals planten, botten, insecten, hout en klei. Om de vrouwen te imponeren met hun mannelijkheid, moed en verdraagzaamheid voor pijn, nemen de mannen deel aan hele heftige gevechten met twee meter lange palen, de donga naamd. Deze ceremonie van ritueel geweld is heel spectaculair om te zien, maar kan leiden tot ernstig letsel. De stam is half nomadisch. Ze verplaatsen zich afhankelijk van het seizoen van plek naar plek, volgens een vast patroon.

Daarnaast staan ze ook bekend als één van de meest gewelddadige stammen, ze zijn vaak gewapend en hebben regelmatig conflicten met andere stammen in de regio. De conflicten gaan dan vooral over onenigheid over land of over het vee. Een bezoek aan de Mursi is daarom ook niet voor iedereen een ontspannen bezoek. Ze zijn ontzettend fotogeniek, maar ook echt ‘wild’. Hierdoor kan het bezoek onaangenaam voelen en kunnen de stamleden soms erg intimiderend overkomen.

andere hoogtepunten

in Ethiopie

Ethiopië is verrassend, in alle opzichten! Van de bijzondere festivals, de prachtige natuur en bergketens in het noorden tot het warme en ongerepte zuiden, waar de inheemse stammen leven. Voor zowel de cultuurliefhebber als degene die houdt van avontuur is Ethiopië het ideale land om op ontdekking te gaan. Hieronder een selectie van de meest populaire hoogtepunten:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!