9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Festivals en religieuze feesten

Hoogtepunten

Festivals en religieuze feesten

Festivals vormen een belangrijk onderdeel in het leven van Ethiopische mensen. De festivals zijn kleurrijk en vaak gerelateerd aan het geloof. Mensen gaan gekleed in (witte) traditionele kleding, er is muziek en mensen dansen, ze gaan er volledig in op. De dagen voorafgaand aan de feesten zijn er vaak grote (vee)markten waar ze de grote inkopen gaan doen voor het feestmaal.

Voor ons westerlingen zijn de festivals erg indrukwekkend en uniek om mee te maken, daarom is het zeker de moeite waard uw reis rond één van deze festivals te plannen.

De belangrijkste festivals worden hieronder beschreven.

TIMKAT

Het Timkat festival is misschien wel het grootste en meeste bekende feest van Ethiopië. In meerdere steden wordt tijdens dit festival de doop van Christus door Johannes de Doper in de Jordaan rivier herdacht. Het wordt in het hele lang gevierd maar de meest indrukwekkende ceremonie vindt echter plaats in Gondar. Tienduizenden Pelgrims komen van heinde en verre naar Gondar om de ceremonie bij te wonen. De Paus (van de Orthodoxe Tewahedo kerk) doopt het water van het bad van Fasiledes net zijn gouden kruis. Daarna springen alle mensen die gedoopt willen worden in het bad, gevuld met het heilige water uit de Qaha rivier.

GENNA/LEDET

Kerstmis in Ethiopië, zoals de meeste andere christelijke feestdagen, wordt gevierd op zijn eigen unieke manier. Op 7 januari valt de viering van Genna (ook bekend als Lidet of ‘verjaardag’). Het is een religieus en cultureel evenement door het hele land.

De belangrijkste ceremoniële activiteiten vinden plaats rond lokale Ethiopisch-orthodoxe kerken. De missen die gehouden worden duren vaak de hele nacht en zijn vol met traditionele liturgische zang, de priesters en diakens dragen kleurrijke gewaden met gouden en zilveren accenten. Veel mensen reizen te voet van kerk naar kerk en nemen zo deel aan meerdere missen tot het ochtendgloren de komst van kerstochtend aankondigt.

FASIKA

Fasika is het Orthodoxe paasfeest en wordt gevierd na 55 dagen vasten. Tijdens deze periode eten de gelovigen geen vlees en eten en drinken geen zuivel. De eerste maaltijd van de dag is pas na 15 uur, behalve op zaterdag en zondag, dan mag men al eten na de ochtenddienst. Op de vooravond van Pasen gaan mensen, volledig in het wit gekleed, naar de kerk. Tijdens de 8 uur durende mis, worden kaarsen aangestoken wat een zeer indrukwekkend beeld geeft! Na de dienst is er een einde gekomen aan de vasten periode en wordt er gefeest en worden er dieren (geiten/schapen of kippen) geslacht om van te eten. Het is feest van gezinshereniging, familieleden die ver wonen komen terug om samen met hun familie dit feest te vieren. Lalibela is wellicht de beste plek om dit feest te vieren, bij één van de bekende rotskerken.

MESKEL

Meskel herdenkt de vondst van het Ware Kruis in de vierde eeuw na Christus door Keizerin Helena. Zij was de moeder van Constatijn de Grote en ontdekte het kruis waarop Christus werd gekruisigd. De beste plaats om het Meskel-festival te zien is in de hoofdstad Addis Ababa aan het beroemde Meskel-plein. Meskel wordt op 26 september gevierd en duurt twee dagen. Het feest bestaat uit het aansteken van enorme vreugdevuren, versierd met bloemen. De vuren die in Ethiopië bekend staan als “Damera”, hebben een grote betekenis. Nadat ze een tijd gebrand hebben vallen ze om, en de richting waarin ze  vallen (noord/oost/zuid/west) kan bijvoorbeeld voorspellen of een oogst dit jaar goed of slecht zal zijn en of er vrede zal zijn. Wanneer een regenbui de vuren dooft, zal het jaar welvarend zijn.

andere hoogtepunten

in Ethiopie

Ethiopië is verrassend, in alle opzichten! Van de bijzondere festivals, de prachtige natuur en bergketens in het noorden tot het warme en ongerepte zuiden, waar de inheemse stammen leven. Voor zowel de cultuurliefhebber als degene die houdt van avontuur is Ethiopië het ideale land om op ontdekking te gaan. Hieronder een selectie van de meest populaire hoogtepunten:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen