9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Danakil Depressie

Hoogtepunten

Danakil Depressie

Maanlandschappen op de heetste plek op aarde

De Danakil Depressie, gelegen in de Afar-regio in het noordoosten van Ethiopië, is een plaats van extremen. Gelegen in de driedubbele kruising van tektonische platen in de Hoorn van Afrika is het een van de heetste, droogste en laagste (125 m onder de zeespiegel) plaatsen op aarde.

Het voor de eerste keer bezoeken van de Danakil Depressie is alsof u naar een andere planeet wordt getransporteerd. Het maanachtige landschap is bezaaid met veelkleurige hydrothermale velden, grote zoutmeren en twee actieve vulkanen (Mount Ayalu en Erta Ale) met hun borrelende lavameren.De afgelegen locatie en extreme temperaturen maken een reis naar de Danakil Depressie meer een expeditie dan een sightseeingtour en doet een beroep op die kleine groep reizigers die op zoek zijn naar ruige landschappen en onvervalst avontuur met soms heftige omstandigheden.

Activiteiten in Danakil Depressie

De Danakil Depressie is zonder twijfel erg avontuurlijk te noemen. Hierdoor is het zeker niet voor ieder weggelegd. Wat u er voor terug krijgt is echter fantastisch. U waant zich op een andere planeet door de andere landschappen, en weidse uitzichten over de zoutvlaktes. De activiteiten variëren van zware lichamelijke inspanning tot lichte inspanning, maar met name de omstandigheden maken het zwaar!

 

Zoutvlakten en de kamelen karavaan

Sinds jaar en dag wordt er in dit gebied zout gewonnen. Voor de Afar bevolking is dit nog steeds de grootste bron van inkomsten en daarmee een erg belangrijk onderdeel van hun leven. U overnacht op een lokaal bed in de buitenlucht, in het dorp waar ook de Afar mensen zelf slapen. De voorzieningen zijn uiterst beperkt. Vanuit hier bezoekt u de zoutvlaktes en ziet u de Afar bevolking aan het werk onder bizarre omstandigheden, in de volle zon, zonder enige schaduw.

 

Dalol

Afhankelijk van de dagplanning bezoekt u later op de dag Dalol. Dit gebied wordt gekenmerkt door de vele felle gekleurde bronnen, die verspreid over een grote oppervlakte het terrein hun bijzondere uitstraling geven. In de hydrothermale baden ziet u het zwavelzuur opborrelen. Het is verplicht hier een masker te dragen omdat de gassen niet erg aangenaam ruiken en ook bij inademing voor problemen kunnen zorgen.

 

Erta Ale en het actieve lavameer!

Eén van de belangrijkste attracties in de Danakil Depressie is de Erta Ale vulkaan.De naam betekent ‘rokende berg’ in de lokale taal van de Afar en dat is zeker een toepasselijke naam voor de meest actieve vulkaan in Ethiopië. De 613 meter hoge ‘rokende berg’ staat bekend om het bizarre lavameer. Er zijn er slechts zes van in de wereld. ’s Avonds is de borrelende ketel van lava het best te zien, vanaf de rand van de krater. Dit staat garant voor een uniek schouwspel wat met niets te vergelijken is. De rode gloed, de warme dampen en de vreemde geur doen u beseffen dat u wel op een hele bijzondere plek bent. Het geluid van gestolde lava onder uw voeten en een blik op de kolkende massa beneden in de krater maken de ervaring compleet.  De rit van Addis Ababa / Mekele naar Erta Ale is er één van schrille contrasten tussen de koele hooglanden van Tigray en de droge, kale en laaggelegen woestijn van de Afar regio. Onderweg op de woestijnvlaktes zijn struisvogels, kamelen en antilopen te zien en naarmate u verder afdaalt stijgt de temperatuur en verandert het terrein in een paar uur naar dat van één van de droogste en heetste plekken op aarde. De ‘weg’ eindigt op bijna 8 kilometer van de voet van de vulkaan. De wandeling voor de echte avonturier kan dan gaan beginnen. In ongeveer 3 uur kunt u naar de top van de krater wandelen. Om de grootste hitte te vermijden vertrekken de meeste mensen rond of net na zonsondergang. Bepakt met water, een goede lamp en wandelschoenen begint u aan de wandeling, op de voet gevolgd door de kamelen die de matrassen en andere bevoorrading naar boven brengen.  Het basiskamp op de vulkaan is ook iets om u goed op voor te bereiden, van enig comfort is geen sprake. U slaapt in een hutje op een dun matrasje op de grond of op een matras onder de sterrenhemel.  Er zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig. U zult na een korte nachtrust teruglopen naar het kamp beneden waar voor u een heerlijk ontbijt klaar staat.

Let wel;
Erta Ale is een actieve vulkaan en verandert daarom voortdurend. Hoewel Erta Ale bekend staat als een van de weinige vulkanen in de wereld met een bijna constant lavameer, stijgen en dalen de niveaus van het lavameer voortdurend. Dit, samen met vulkanische gassen die op sommige dagen uit de krater naar boven komen, kan dit op sommige dagen het zicht op het lavameer bemoeilijken.

Het is daarom nooit gegarandeerd dat u de kolkende lava in de krater zult zien. Maar zelfs wanneer het uitzicht niet zo spectaculair is als u had gehoopt op de dag dat u Erta Ale verkent, kunt u nog steeds genieten van de uitdaging van de nachtelijke wandeling naar de top en de unieke ervaring om de nacht door te brengen op de rand van een actieve vulkaan.

andere hoogtepunten

in Ethiopie

Ethiopië is verrassend, in alle opzichten! Van de bijzondere festivals, de prachtige natuur en bergketens in het noorden tot het warme en ongerepte zuiden, waar de inheemse stammen leven. Voor zowel de cultuurliefhebber als degene die houdt van avontuur is Ethiopië het ideale land om op ontdekking te gaan. Hieronder een selectie van de meest populaire hoogtepunten:

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!