9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Corona Update:

Hoe gaat het nu in Afrika en met Matoke Tours?

De afgelopen jaren zijn verre reizen zeer populair en toegankelijk geweest. De meest exotische bestemmingen waren ‘dichter bij huis’ dan ooit tevoren. De corona-pandemie heeft een enorme impact gehad op de reisbranche en nu de grenzen langzaam maar zeker weer opgesteld worden, komt de toekomst van (verre) reizen in een nieuw daglicht te staan. Via deze blog delen we graag onze visie op reizen in Afrika in het (post)corona tijdperk. Zo hebben we een nieuw duurzaam toerisme beleid geïmplementeerd die beter bij de huidige situatie past. Ook vertellen we meer over reizen met ‘code oranje’ en de huidige gezondheidssituatie op onze bestemmingen. En hoe gaat het eigenlijk met Matoke Tours zelf?

We beginnen deze blog met een indrukwekkende reportage uit Oeganda. De reportage geeft een goed beeld van de impact van COVID-19 in Oeganda en laat zien hoe we ter plekke omgaan met deze crisis.

Noot: deze blog is geschreven op 21 september 2020. Voor de laatste ontwikkelingen m.b.t. reisadviezen en open grenzen, neemt u contact met ons op.

Reportage uit Oeganda

Coen van der Heijden, de oprichter van Matoke Tours, trok er de afgelopen weken op uit om te kijken hoe het in Oeganda is. Na een lange lockdown is het land weer open voor toerisme. Vanaf 1 oktober gaat Entebbe Airport weer open en worden buitenlandse toeristen weer toegelaten!  Aangezien Coen in Oeganda woont, kon hij met eigen ogen zien wat de consequenties zijn geweest van COVID-19 in Oeganda. Hoe gaat het met de bevolking en met onze gidsen? Hoe gaat het eigenlijk met de berggorilla’s? Is Oeganda weer klaar om toeristen te ontvangen en welke veiligheidsmaatregelen zijn er getroffen? Bekijk de reportage voor alle antwoorden.

Klik om cookies te accepteren en deze inhoud te tonen

NIEUW DUURZAAM BELEID

Matoke Tours heeft altijd al veel waarde gehecht aan duurzaam ondernemen. Juist wij als reisorganisatie, maar ook als liefhebber zijn volledig afhankelijk van het welzijn van onze planeet en alles en iedereen die daar op leeft. De Corona pandemie heeft nog maar eens bewezen dat we met elkaar echt een andere weg in moeten slaan. Met ons nieuwe duurzaam toerisme beleid willen we er samen met u voor zorgen dat uw reis op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. Ook willen we onze maatschappelijke betrokkenheid tonen.

Zo gaan we een vast percentage van ieders vlucht compenseren middels vergroeningsprojecten van JustDiggIt. Ook gaan we 100% van de vluchten van onze werknemers omzetten in groen. Verder hebben we duurzaamheid een prominenter onderdeel laten worden van onze leverancierscontracten en doneren we 3 euro per reiziger aan de vakantiebank, zodat ook de minder bedeelden in onze samenleving op vakantie kunnen. Ook kunt u van alles lezen over onze eigen toerisme academie!

Lees meer over de nieuwe en verbeterde initiatieven van Matoke Tours, wat duurzaam toerisme eigenlijk inhoudt en wat u zelf kunt doen om uw reis te verduurzamen.

NAAR WELKE BESTEMMINGEN KUNNEN WE NU AL REIZEN?

Op de eerste plaats vinden wij het belangrijk dat u uw reis boekt wanneer u daar zelf een goed gevoel bij heeft en dat vol vertrouwen doet. Het boeken van een verre rondreis moet plezier geven, geen twijfel en onzekerheid.

We merken echter dat een aantal avontuurlijke reizigers juist nu op reis willen gaan en we krijgen hier geregeld vragen over. Dat begrijpen we goed, want er zijn nu vrijwel geen andere toeristen op onze bestemmingen. De lodges en de parken zijn nagenoeg leeg en dat biedt de reiziger exclusiviteit en ruimte. Waarschijnlijk is dit dé kans van uw leven om de Ngorongoro krater en het Serengeti National Park helemaal voor uzelf te hebben.

Op dit moment kunnen wij reizen uitvoeren door Oeganda, Rwanda, Kenia, Tanzania en Namibië. In deze landen zijn namelijk geen verregaande restricties en worden de veiligheidsregels om verdere besmetting van corona tegen te gaan, streng nageleefd.

NIEUWE REIS BOEKEN OF BESTAANDE REIS OMBOEKEN NAAR LATER

Wij hanteren echter nog steeds het beleid dat we bestaande en nieuwe boekingen niet laten vertrekken bij code oranje, tenzij u dit nadrukkelijk zélf wilt. Mocht u ondanks het oranje reisadvies dus toch op reis willen, dan faciliteren wij dat op een verantwoorde en veilige manier. Lees er hier meer over op ons Corona Dashboard.

Buiten de reizen die u op korte termijn kunt maken naar bovenstaande specifieke bestemmingen, zijn ál onze bestemmingen natuurlijk gewoon boekbaar voor 2021 en kunt u de reis van uw keuze alvast boeken of vrijblijvend in optie zetten. We hanteren daarbij flexibele boekingsvoorwaarden die passen bij een onzekere tijd. Meer informatie daarover leest u hieronder.

WAAROM NU AL BOEKEN VOOR EEN REIS LATER?

Beschikbaarheid

De reizen die vanwege Corona niet door kunnen gaan, worden omgeboekt naar 2021. Vanwege het kleinschalige karakter van onze accommodaties betekent dit dat veel lodges eerder dan normaal volgeboekt raken. Door vroeg te reserveren kunt u verblijven op uw favoriete plekjes en kunt u gaan uitkijken naar uw droomreis.

Voordelige tarieven

Vroeg reserveren betekent voordelige tarieven! De prijzen voor reizen naar alle Matoke Tours bestemmingen zijn stabiel en we hebben met onze leveranciers in Afrika af kunnen spreken dat we voor 2021 dezelfde tarieven mogen hanteren als in 2020.

Garanties en zekerheid bij een nieuwe reservering

Indien u twijfelt om nu een reis te boeken voor de korte of lange termijn, kunnen we u geruststellen. Wij hanteren momenteel flexibele boekingsvoorwaarden waardoor het mogelijk is om reizen die niet door kunnen gaan vanwege een negatief reisadvies, flexibel om te boeken naar een andere periode. Mocht de reis vervolgens niet uitgesteld kunnen worden, dan kunt u kosteloos annuleren binnen de daarvoor geldende ANVR-reisvoorwaarden.

Ook kunnen we uw toekomstige reis flexibel in optie zetten. Zodra de reisadviezen dan weer op geel komen te staan, kunt u de optie omzetten in een boeking. Dit biedt extra veel zekerheid. Indien u graag een vrijblijvende aanvraag wilt doen voor een reisvoorstel, dan kan dat hier.

De corona-pandemie heeft laten zien dat het enorm belangrijk is om als reisorganisatie aangesloten te zijn bij het ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, zoals Matoke Tours dat is. Als u nu bij een reisorganisatie zou hebben geboekt die niet aangesloten is bij de ANVR/SGR, kan dat flinke nadelige/financiële consequenties hebben.

Meer informatie over garanties en zekerheid leest u op ons Corona Dashboard (Vraag 5/6).

virtual gorilla

Wat is de actuele gezondheidssituatie op onze bestemmingen?

Op ons Corona Dashboard hebben we per bestemming de actuele gezondheidssituatie toegelicht. Klik voor meer informatie op de vierde vraag: ‘wat is de actuele gezondheidssituatie per bestemming’? Hier kunt u heel overzichtelijk het aantal ziektegevallen per bestemming terug vinden. Zoals u daar ziet, zijn de aantallen besmettingen op onze bestemmingen fors lager in vergelijking met Europa.

Reizen met Ruimte

Reizen met ruimte en schone lucht
In Afrika is veel ruimte, natuur en schone lucht. De landen, parken en natuurgebieden die wij bezoeken kennen een lage bevolkingsdichtheid. Enkele Afrikaanse steden zijn dichtbevolkt en dat zijn nu nét de plekken waar we niet overnachten in onze reizen. Al onze bestemmingen zijn ver weg van het massatoerisme. Vaak bent u één van de weinige toeristen in een nationaal park en komt zo vrijwel geen andere mensen en/of toeristen tegen. Reizen met Matoke Tours betekent reizen met ruimte! Ver weg van het massatoerisme en midden in de Afrikaanse natuur met heel veel ruimte en schone lucht.

Reizen met een kleinschalig karakter
Reizen met Matoke Tours betekent ook overnachten in kleinschalige en kwalitatief goede lodges die vaak midden in de natuur staan. In deze kleinschalige lodges is oog voor kwaliteit, hygiëne, goed eten en comfort. Er is volop ruimte en er zijn weinig andere toeristen. De meeste van onze lodges beschikken over zo’n 8 tot 10 kamers gemiddeld.  Sinds onze oprichting is die kleinschaligheid altijd een belangrijke pijler geweest binnen de visie van Matoke Tours. Juist nu blijkt dat kleinschaligheid een zegen is.

HOE GAAT HET MET ONS?

Laten we eerlijk zijn, we hebben betere tijden gekend. De impact van Corona op de reisbranche, en dus ook Matoke Tours, is enorm. Helaas hebben we dan ook zeer moeilijke keuzes moeten maken om onze kosten tot een minimum te beperken. Met pijn in het hart hebben we afscheid moeten nemen van een aantal zeer gewaardeerde en geliefde medewerkers.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Door verstandig te ondernemen hebben we de laatste jaren voldoende reserves kunnen opbouwen, wat ons nu door deze crisis heen helpt. Verder zijn we natuurlijk dankbaar voor de geweldige steunmaatregelen vanuit de overheid, want we beseffen ons dat dat lang niet overal zo is.

Een waar lichtpuntje in deze crisis is de warmte en flexibiliteit van onze partners in zowel Afrika als Nederland. Zij geven ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan. Hier zijn we enorm dankbaar voor!

Ook zijn we ú dankbaar. Bijna iedereen heeft zijn of haar reis omgeboekt en dit geeft ons perspectief en vertrouwen in de toekomst. We willen u dan ook vragen om -zolang dit mogelijk en nodig is – te blijven doen. Hier doet u niet alleen uzelf een plezier mee, maar u helpt ons ook door deze moeilijke periode heen.

We kijken er naar uit om weer geweldige reizen uit te voeren en u mee op avontuur te nemen naar ons geliefde continent Afrika.

Met reislustige groet,

De directie en medewerkers van Matoke Tours
Paul, Wim, Coen, Ilse, Nicole, Rob, Ilse, Jan, Marleen, Mariëlle en Michèle.

matoke-team
Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!