9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
De Big Five

Tips & tops

De Big Five's

Van onze medewerkers

Iedereen heeft vast wel eens gehoord over de Big Five van Afrika. Dat zijn in de huidige betekenis vooral de meest populaire dieren die toeristen graag willen spotten en fotograferen tijdens hun safari. De oorsprong van de naam is echter heel wat minder fijn, lees meer hierover in de blog Op zoek naar de Big 5. De dieren die tot die Big Five behoren zijn de buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. Onze Afrika specialisten houden er ieder op zich een andere Big 5 op na, lees hieronder meer over de favoriete Afrikaanse dieren van onze medewerkers en zie dat er veel meer interessant is dan die ene vijf!

De 5 van Wim

 1. Gorilla – van alle safari ervaringen is een gorilla bezoek het meest intieme. Je zit een uur lang te midden van een groep gorilla’s die heerlijk hun eigen gang gaan. De moeders eten wat, de kinderen zijn aan het koppetje rollen en de pubers doen een beetje stoer door naar je toe te komen en op hun borst te kloppen. Dit alles onder het toezien van de silverback, de grote baas die alles in de gaten houdt. De kracht van de gorilla’s maakt je klein en kwetsbaar, maar hun zachtaardige karakter doet je smelten.
 1. Luipaard – ik blijf dit het mooiste katachtige vinden met haar prachtige vacht en indringende ogen
 2. Schoenbekooievaar – deze prehistorisch uitziende vogel met zijn enorme bek lijkt altijd te lachen
 3. Serval cat – moeilijk te spotten, maar prachtig met haar mooie vacht en gekke oortjes
 4. Zwartwitte Franjeaap – omdat het simpelweg een prachtige aap is met al haar franjes. De baby’s zijn helemaal wit en erg schattig

De 5 van Rob

 1. Chimpansee – het geluid van een groep chimpansees die onderling communiceert gaat door merg en been, raakt mij in mijn hart en brengt je in tijden waar wij (en andere menssoorten) nog naast de chimpansees leefden.
 2. Wilde Hond – de zeldzame Afrikaanse wilde honden hebben een enorm territorium en een zeer bijzondere jachttechniek met een unieke samenwerking.
 3. Blue Brested Kingfisher – deze kleurrijke ijsvogel leeft in de regenwouden van de Afrikaanse landen op de evenaar, hierdoor is deze moeilijk te spotten, maar eenmaal gevonden is de beloning des te groter.
 1. Honeybadger – de honingdas is het sterkste dier van Afrika, laat zich niet afschikken door leeuwen, gaat het het gevecht aan met hyena’ en kan zich laten bijten door een giftige slang om na een tijdje weer bij te komen en door te gaan met zijn speurtocht.
 2. Striped Hyena – als je het geluk heb gehad dat je al veel dieren hebt mogen zien dan zijn het de dieren van de ‘shy five’, maar ook exoten als de bruine hyena’s en de gestreepte hyena’s die het bloed altijd weer sneller zullen doen laten stromen.

De 5 van Jan

 1. Knobbelzijn – vanuit mijn jeugd heb ik hier leuke en grappige herinneringen aan door de Lion King en het Knobbelzwijn Pumba. In het echt lopen ze met hun staart omhoog en als ze willen eten dan lopen ze hun knieën, wat het  tot grappige en wat onhandige dieren maakt.
 2. De leeuw – is natuurlijk de koning van de savanne en het blijft indrukwekkend deze beesten te zien. Zeker als je vroeg in de ochtend een troep leeuwen een buffel naar de grond ziet werken, en met veel geweld en bloed de buffel verorberen!
 3. Luipaard – stil als de nacht en krachtig als een buffel. Om deze katachtige blijft altijd een soort mysterie hangen, hij laat zich zelden zien. Het was de laatste van de Big 5 die ik van mijn lijstje kon wegstrepen.
 4. Indri Indri – de grootste lemuur van allemaal. In de ochtend word je gewekt door hun gegil en geschreeuw en zie je ze door de bomen heen springen heel indrukwekkend! Ze zijn namelijk zo groot als een kind!
 5. Nijlpaard – als ik een dier zou moeten zijn zou ik hier voor kiezen. Een Nijlpaard in de Nijl bij Murchison Falls! Ze hebben een heerlijk leven zonder natuurlijk vijanden. Heel de dag zwemmen en in nacht lekker grazen.

De 5 van Natasja

 1. Luipaard- dit is zo’n prachtig dier dat ik het bijzonder blijf vinden om te zien.
 2. Olifant – ze zijn altijd bezig en leuk om te zien en natuurlijk heel imposant
 3. Serval kat – prachtig getekend en omdat ze moeilijker gezien worden echt leuk om tegen te komen
 4. Bushbaby (Galago) – heel schattig om te zien vooral de kleine soort. Nieuwsgierig ook, echt een favoriet
 5. Afrikaanse wilde hond – mijn heilige graal omdat ik die nog niet heb gezien, prachtige dieren!

De 5 van Mariëlle

 1. Chimpansee – ik was helemaal alleen met een gids in het bos, de chimps waren zo actief in en uit de bomen aan het klimmen, rennend langs ons heen en door de bossen, geluiden aan het maken en rammen op holle boomstammen. Heel indrukwekkend.
 2. Gorilla – we zaten in het bos en een groep gorilla’s zat in bomen en op de grond in de buurt. Ineens komt de Silverback – die hoog in de boom naast me zat – langzaam naar beneden en loopt zo op slechts één meter afstand langs me heen…. waanzinnig!
 3. Olifant – hier krijg ik geen genoeg van, wat een prachtig en majestueus dier. De jonkies rennen ook altijd zo lekker speels in de rondte, zwaaiend met de slurfjes … net puppies.
 4. Wilde hond –  deze heb ik nog nooit in het wild gezien, maar wil ik wel graag!
 5. Honingdas (Honeybadger) – ooit een documentaire over gezien en heeft sindsdien mijn fascinatie. Helaas nog nooit in het wild gezien, maar prachtig beest.

De 5 van Paul

 1. Gorilla – de gorilla staat met stip op nummer 1. De kalmte die deze magische dieren uitstralen, is nauwelijks te omschrijven. Als je wilt proeven wat échte rust en vrede is, ga dan een uur bij de gorilla’s op zoek. Wij mensen kunnen nog zoveel leren van deze prachtige dieren. Wat mij betreft wildlife ervaring nummer één!
 2. Olifant – Een van mijn mooiste ontmoetingen met olifanten was in november 2021 op het Kazinga Kanaal in Queen Elizabeth National Park in Oeganda. Tientallen olifanten stonden langs de waterkant en we kwamen met de boot tot 10 meter afstand. Dan zie je hoe machtig deze beesten zijn en welke kracht ze bezitten. De bootsafari op het Kazinga kanaal is echt een must-do als je Oeganda bezoekt.
 1. Giraf – Bij een ontmoeting met een giraf in de wilde natuur in Afrika blijf je altijd net wat langer staan. Het is zo bijzonder dat zulke grote beesten met enorme lange nekken zich zo gracieus voortbewegen. Mijn mooiste herinneringen met giraffes zijn de talloze ontmoetingen met deze langnekken tijdens verschillende safari’s in Ruaha National Park (Zuid Tanzania) en Murchison Falls National Park (Oeganda).
 2. Chimpansee – Nergens ter wereld kan je de chimpansees zo goed observeren als in het Kibale Forest National Park in Oeganda. Ik heb  hier vier keer een chimptrekking meegemaakt en het blijft de beste primaten-excursie, ná de gorilla trekking. Het oogcontact met de chimps is fascinerend. Luid schreeuwend en krijsend springen zij door het bos. Stampend op bomen maken zij een hels kabaal. Alleen die geluiden al maken een ontmoeting met deze primaten tot een bijzondere gebeurtenis.
 3. Luipaard – Het mooiste aan het spotten van een luipaard op de savannevlaktes, is de moeilijkheidsfactor van het spotten zelf. Er kunnen dagen van safari’s aan voorafgaan voordat je dan eindelijk het luipaard ziet. En dan spot je hem natuurlijk het allermooist met een vers gevangen prooi in een boom. Wist je dat de beste plek van Afrika om luipaarden te spotten, South Luangwa National Park in Zambia is?

De 5 van Coen

 1. Bladstaart Gekko (Europlatus Fantasticus) – de naam alleen al is fantastisch! Maar het diertje is prachtig, een klein draakje dat zich verschuilt als een dor blaadje.
 2. Aye Aye – ook om de naam, want die heeft hij gekregen omdat hij er eng uit ziet. Het is een nachtdier dat je vrijwel niet kunt zien en hij is zo bijzonder met zijn lange middelvinger waar hij de insecten mee uit de bomen vist.
 3. Schoenbekooievaar – een prehistorisch beest dat mooi en groot is en je verschrikkelijk eng kan aanstaren.
 4. Pangolin – het dier intrigeert me, maar ik weet dat hij er is maar ik heb hem nooit gezien.
 5. Zwart-witte Neushoornvogel – een prachtige vogel die je hoort vliegen omdat hij zo zwaar is en ik wordt altijd vrolijk als ik hem hoor.

De 5 van Michèle

 1. Apen – die zijn mijn favoriet. Ik word erg blij van al die vrolijk rondslingerende aapjes in de bomen wanneer je ontspannen buiten voor je lodge zit te relaxen of tijdens het diner. Uren kijkplezier!
 2. Olifant – altijd een beetje spannend maar ook zeer indrukwekkend wanneer er een groep olifanten je pad kruist.
 3. Malachietijsvogel – tijdens onze boottocht op zoek naar krokodillen en nijlpaarden ook verschillende ijsvogels gespot Deze had prachtige kleuren.
 4. Giraf – ze zijn groot, elegant en ze zien er heel relaxt uit. Prachtige dieren!
 5. Leeuw – deze king of the jungle mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst.

De 5 van Celia

 1. Nijlpaard – ik blijf het majestueuze beesten vinden
 2. Leeuw – de King of the jungle, altijd bijzonder om deze in het wild tegen te komen
 3. Wilde hond – een beest wat je minder snel tegenkomt wat het nóg specialer maakt
 4. Olifant – ze zien er altijd zo oud en wijs uit
 5. Giraf – heb je die nekken gezien?!

De 5 van Paula

 • Jachtluipaard (Cheetah) – mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik deze dieren spot. De zwarte ‘tranen’, de vlekken, de atletische bouw en de snelheid en kracht dat het dier uitstraalt. Ik vind ze prachtig!
 • Pangolin – een ongewone verschijning. Het lijkt op een reptiel maar is toch een zoogdier. Zeer bijzonder. Ik hoop dat ik er ooit nog een in het echt mag bewonderen.
 • Bushbaby (Galago) – die geweldige grote ogen! Als er een dier schattig is dan is het wel een bushbaby. Als ik op reis ben dan kijk ik ’s avonds altijd even in de bomen of ik er ergens nog eentje kan spotten.
 • Olifant – fysiek groot en sterk, maar op een of andere manier stralen ze ook een soort rust en zachtaardigheid uit. Ik vind vooral het sociale gedrag zeer bijzonder.
 • Wevers – je ziet deze vogeltjes bijna altijd wel op reis door Afrika. Ik vind het heerlijk om te zien hoe druk ze altijd bezig zijn met het bouwen en onderhouden van hun nesten. De koepelvormige wever nestjes zijn een kunstwerk op zich!
Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips.